Antena Meniu Search
x

Video Traseul rachetei ruseşti care a trecut la câteva zeci de km de România. Generalul Bălăceanu, despre ce s-ar fi întâmplat dacă ne-ar fi survolat țara

În vreme ce lumea întreagă e cu ochii pe tragediile din Turcia, Rusia îşi continuă nestingherită marşul terorii. Iar pericolul se apropie tot mai mult de graniţele noastre. Ucraina a anunțat azi că două rachete lansate de ruşi ar fi intrat în spaţiul nostru aerian. Ministerul Apărării neagă informaţia, dar admite  că o rachetă Kalibr a trecut la 35 de kilometri de graniţă. Mai mult, armata a trimis două avioane militare în nordul ţării ca măsură de precauţie. Zelenski insistă însă că racheta ruşilor a survolat şi România şi avertizează: Putin nu se va opri aici.  

de Redactia Observator

la 10.02.2023, 20:26

Vezi și

Alerta a venit din Ucraina, chiar de la comandantul șef al Forțelor Armate: două rachete trase de ruşi din zona Mării Negre ar fi intrat în spaţiul aerian al ţării noastre: "La ora 10:33 am, aceste rachete au traversat spațiul aerian al României. Apoi, rachetele au intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei la punctul de trecere a frontierei celor trei state", a scris pe Facebook generalul Valeri Zalujnîi.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene a declarat în presa locală că Ucraina intenţiona să doboare rachetele, dar nu a făcut-o pentru că nu a vrut să pună în pericol civilii din țările vecine.

Informaţia a făcut rapid înconjurul lumii. Cele mai mari agenţii de presă au titrat: "Ucraina susţine că două rachete rusești au survolat România, stat membru NATO"  

MApN a negat că rachetele rusești Kalibr ar fi zburat deasupra României

Pe acelaşi subiect

De la Bucureşti, Ministerul Apărării Naționale susține că sistemele de apărare antiaeriene ale României au identificat o singură racheta rusă, care însă nu a intrat în spațiul aerian al țării noastre.

Proiectilul lansat de ruşi din zona peninsulei Crimeea a survolat pe rând Ucraina, Republica Moldova şi a reintrat în spaţiul aerian al Ucrainei, ţinta sa finală. Distanţa cea mai mică la care racheta a trecut de graniţele României a fost de 35 de kilometri. Ca măsură de precauţie, două avioane MiG-21 LanceR, care executau un exerciţiu de poliţie aeriană, au fost redirecţionate către nordul ţării pentru a supraveghea racheta ruşilor. 

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: Nu există niciun motiv de îngrijorare în rândul populaţiei vis-a-vis de informaţia falsă care a apărut.

Preşedintele Zelenski insistă că rachetele au trecut şi pe la noi. Şi spune că îndrăzneala Rusiei nu se va opri aici.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Mai multe rachete au zburat prin spaţiul aerian al Moldovei şi României. Mai multe dovezi că teroarea nu are şi nu va avea graniţe. 

Kalibr sunt rachete de croazieră care pot transporta 500 de kilograme de explozibil, dar şi material nuclear

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: Reacţia poate fi de lovire a acestor rachete, pentru că rachetele fiind PATRIOT, fie alte sisteme de rachete chiar dacă sunt din categoria celor analogice ele au și un serviciu de lupta permanent, ceea ce înseamnă că sunt în măsură să acționeze permanent pentru asemenea situații. Nu cred că Federaţia Rusă ar programa traiectul rachetelor de croazieră peste spaţiul aerian NATO. Sigur că un asemenea incident nu ar duce neapărat la un război între Federaţia Rusă şi NATO, dar ar crea o stare de tensiune care nu e dorită de niciuna dintre părţi.

Racheta rusă care a trecut aproape de ţara noastră este doar unul dintre zecile de proiectile lansate azi asupra întregii Ucraine, în cel mai mare atac de la începutul invaziei. Cel puţin şapte oameni au fost răniţi în exploziile din Harkov, dintre care doi se află în stare gravă. Încă de noaptea trecută, zeci de rachete au avut ca ţintă Kievul. Dar majoritatea au fost respinse de apărarea antiaeriană. Mii de oameni s-au adăpostit în staţiile de metrou.

Rusia s-ar pregăti pentru o nouă ofensivă majoră în Ucraina

Şi ar fi doar începutul.  Deşi au pierdut jumătate din flota de tancuri în Ucraina, Rusia şi-a sporit deja producţia şi ar avea pregătite pentru noua etapă a invaziei 1.800 de bucăţi, plus 300 de avioane de luptă.  

Vladimir Putin, președintele Rusiei: Nu noi suntem cei care am început acţunile militare, noi suntem cei care încercăm să le punem cap. Ele au fost lansate de naţionaliştii din Ucraina şi de cei care i-au sprijint în 2014. 

Reacţia Rusiei vine după ce ieri, la Bruxelles, Volodimir Zelenski a reuşit să le smulgă liderilor europeni promisiunea ca Ucraina să primească avioane de luptă

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Traseul rachetei ruseşti care a trecut la câteva zeci de km de România. Generalul Bălăceanu, despre ce s-ar fi întâmplat dacă ne-ar fi survolat țara