Experimentul sinistru propus de Putin: Duceţi la Kiev toate sistemele voastre antiaeriene și noi tragem cu Oreșnik
Vladimir Putin a provocat Occidentul să facă un experiment în cadrul conferinţei sale anuale în care susţine că stă de vorbă cu ruşii şi cu presa. "Să stabilească o ţintă de distrugere, să zicem Kievul, să concentreze acolo toate forţele lor de apărare aeriană şi antirachetă, iar noi vom lovi acolo cu Oreşnik şi vom vedea ce se întâmplă".
Președintele rus Vladimir Putin a susținut conferința anuală de presă, în care a vorbit, printre altele, despre războiul cu Ucraina și relațiile cu China. Putin a spus că soldații ruși câștigă teritoriu pe toată linia frontului, iar relațiile cu China au ajuns la un nivel nemaiîntâlnit.
Putin a lăudat invincibilitatea rachetei hipersonice Oreşnik pe care Rusia a testat-o deja asupra unei uzine militare ucrainene, spunând că este gata să organizeze o nouă lansare asupra Ucrainei ca să vadă dacă sistemele occidentale de apărare aeriană ar putea să o doboare. Potrivit liderului de la Kremlin, dacă experții occidentali consideră că "Oreşnik este o veche armă sovietică îmbunătățită, atunci să organizeze un duel tehnologic între Rusia și Occident".
"Nu există nicio şansă de a doborî aceste rachete", a susţinut Putin, lansând provocarea: "Să lăsăm experţi occidentali să ne propună nouă, şi să le propună celor din Occident şi SUA care îi plătesc pentru analizele lor, să desfăşurăm un fel de experiment tehnologic, să spunem, un duel high-tech al secolului XXI. Să stabilească o ţintă de distrugere, să spunem Kievul, să îşi concentreze acolo toate forţele de apărare antiaeriană şi antirachetă, iar noi vom ataca acolo cu Oreşnik şi vom vedea ce se întâmplă. Noi suntem pregătiţi pentru acest experiment, dar cealaltă parte este pregătită?".
Putin a spus că nici măcar apărările antirachetă instalate în România și Polonia nu sunt capabile să oprească Oreşnik. Președintele rus a adăugat că sistemele defensive americane sunt "costisitoare și ineficiente" și că nu vede "nicio problemă" dacă Washingtonul furnizează sisteme THAAD Ucrainei.
- Marea Britanie ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a instrui soldaţii ucraineni
- Cum au reușit polițiștii spanioli să rezolve o crimă cu ajutorul unei imagini din Google Street View
- Vladimir Putin, conferință de presă anuală LIVE TEXT de la ora 11:00. A primit peste 2 milioane de întrebări
- Bulgaria introduce controale temporare la frontiera cu România, de la 1 ianuarie 2025
- Fostul soţ al lui Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare în procesul de viol în masă. Alţi 50 de...
Putin: Rusia se apropie de atingerea obiectivelor în Ucraina
Putin a declarat că forţele ruse se îndreaptă spre atingerea obiectivelor lor principale pe câmpul de luptă din Ucraina şi a promovat ceea ce a spus el că este invincibilitatea noii rachete hipersonice a Rusiei. Potrivit şefului statului rus, forţele Moscovei avansează de-a lungul întregului front de luptă. "Trebuie să spun că situaţia se schimbă dramatic... Există mişcare de-a lungul întregii linii a frontului. În fiecare zi", a spus el, citat de Reuters.
Analişti militari occidentali şi ruşi spun că Rusia avansează în estul Ucrainei în cel mai rapid ritm din 2022, cucerind sat după sat şi ameninţând oraşe de importanţă strategică precum Pokrovsk, un nod rutier şi feroviar major.
"Luptătorii noştri recuperează în fiecare zi câte un kilometru pătrat de teritoriu", a declarat Putin. El a spus că luptele sunt complexe, astfel că este "dificil şi inutil să presupunem ce ne aşteaptă... (dar) ne îndreptăm, aşa cum aţi spus, spre rezolvarea sarcinilor noastre principale, pe care le-am subliniat la începutul operaţiunii militare speciale". "Toată lumea luptă, literalmente eroic. Şi ei luptă chiar acum. Să le urăm tuturor... mult noroc, victorie şi să se întoarcă acasă", a spus preşedintele rus.
Legat de prezenţa continuă a forţelor ucrainene în regiunea rusă Kursk, Putin a spus că trupele Kievului vor fi cu siguranţă forţate să plece, dar a refuzat să spună exact când se va întâmpla acest lucru. "În mod cert, noi îi vom învinge", a dat cu toate acestea asigurări preşedintele rus, răspunzând la întrebarea unei locuitoare din această regiune. "Însă în ceea ce priveşte o dată precisă, îmi pare rău, nu pot să o spun acum", a admis el.
Ce este rachete Oreşnik
Putin susţine că Oreşnik este o rachetă balistică hipersonică, în timp ce Pentagonul a numit-o o rachetă balistică intermediară, care are la bază modelul rachetei balistice intercontinentale "RS-26 Rubej" (ICBM).
RS-26 este o rachetă balistică mobilă cu combustibil solid, care a intrat în dezvoltare în 2008. Statele Unite s-au retras oficial în 2019 din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) semnat cu Rusia în 1987, acuzând Moscova că încalcă acordul, o acuzaţie pe care Kremlinul a negat-o. Statele Unite au declarat la acea vreme că Rusia dezvoltă o rachetă de croazieră lansată de pe lansatoare terestre (cunoscută ca 9M729 în Rusia) care era diferită de RS-26.
Potrivit ruşilor Oreşnik are o viteză de 10 ori mai mare decât a sunetului, sau de 2,5-3 kilometri pe secundă, şi nu poate fi interceptată de sistemele de apărare antiaeriană. Raza de acţiune a rachetei este de 5.000 km, ceea ce ar permite Rusiei să lovească cea mai mare parte a Europei şi coasta de vest a Statelor Unite. Expertul militar rus Anatoli Matviciuk a declarat că racheta ar putea transporta şase până la opt focoase convenţionale sau nucleare.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰