Antena Meniu Search
x

Video Ce efecte va avea războiul din Ucraina asupra economiei românești

De la prima oră, preţurile la petrol, energie sau cereale au explodat. România e prinsă şi ea în valul de efecte economice negative. Am putea plăti mai mult pentru carburanţi, energie, alimente, iar rata inflaţiei va fi într-o continuă creştere. În urmă cu puţin timp, premierul Nicolae Ciucă a anunţat tarife speciale şi măsuri de compensare la gaze şi energie, pentru a proteja populaţia. Toate ar urma să fie valabile un an. Vor fi scheme de ajutor inclusiv pentru marii consumatori de energie. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 24.02.2022, 22:45

Vezi și

Conflictul îi poate provoca României probleme serioase în economie. 

Dan Schwartz, consultant fiscal: Schimbă, de fapt, ceea ce părea să fie o ordine a lucrurilor, politice, economice, geopolitice. Dacă UE începe să aibă probleme, automat și România începe să aibă probleme. 

Şocul a fost resimţit şi pe Bursa de la Bucureşti. Aproximativ 15 miliarde de lei s-au evaporat în doar trei ore. Şi nu sunt singurele efecte economice negative

Mădălina Chițac, reporter Observator: După atacul Rusiei, prețul unui baril de petrol a atins niveluri record. A depășit 100 de dolari, lucru care nu s a mai întâmplat din anul 2014. Într-o singură zi, creșterea e de peste 5%. Rusia e al doilea cel mai mare producător de petrol de la nivel mondial. în cazul în care fluxul care vine dinspre Rusia s ar opri, automat la pompă ar fi prețuri din ce în ce mai mari. 

Pe acelaşi subiect

Economia globală ar putea fi dezechilibrată, din cauza conflictului Rusia-Ucraina

Asta în contextul în care la noi combustibilii deja s-au scumpit cu 30% în ultimul an. Specialiştii spun că e nevoie de mai mult petrol pe piaţă, pentru a nu dezechilibra întreaga economie mondială. 

Mădălina Chițac, reporter Observator: Și la energie am putea avea probleme. Rusia este cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru Europa. Asigură 35% din consumul acesteia. România este și ea dependentă de gazele rusești. Țară noastră importă 20% din consum. În doar 24 de ore, prețul gazului la nivel european a crescut cu 35%. 

Aşa că dacă nu găsim soluţii să evităm importul de gaz rusesc, ne aşteaptă noi scumpiri. Iar rata inflaţiei e deja la un nivel record: 8,4%. 

Dan Schwartz, consultant fiscal: O creștere de preț la energie reprezintă un factor de creștere de preț pentru absolut toate serviciile și produsele. 

Valentin Ionescu, economist: Inflația va crește. Se preconiza un vârf în aprilie. Eu zic că și în martie va fi, dată fiind situația prin care trecem. Posibil că UE să treacă printr o recesiune. 

Şi piaţa alimentară e dată peste cap

Daniel Dăianu, preşedinte Consiliu Fiscal: Rusia e un mare exportator de alte materii strategice, de baza. Nu e vorba numai de țiței. E afectată piața cerealelor. Și Ucraina și Rusia sunt mari exportatori. Dacă piață se degradează ar fi nevoie să cumpărăm la prețuri crescute. 

Preţurile produselor agricole au explodat la bursă. Soia, rapiţă, ovăz, grâu, porumb, pentru toate, creşterile sunt uriaşe. Inclusiv refugiaţii pot pune presiune pe economie. România ar putea primi jumătate de milion de refugiaţi. 

Dan Schwartz, consultant fiscal: Problema se pune în ce măsură România e pregătită din punct de vedere sanitar, în ce măsură e pregătită social și ce capacitate de absorbție a unei forțe de muncă nou apărute pe piață există în România, în momentul de față. 

În perioada următoare, pe moneda naţională va fi pusă o presiune tot mai mare. În plus, războiul din Ucraina ar putea să-i ţină pe investitori departe de România. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri economice » Ce efecte va avea războiul din Ucraina asupra economiei românești