Antena Meniu Search
x
LIVE

Familia lui Roman Protasevici se teme că jurnalistul este torturat în arest: Astfel de situații nu ar trebui să existe, în inima Europei, în secolul XXI

Tatăl jurnalistului Roman Protasevici, arestat pe aeroportul din Minsk, după deturnarea unui avion comercial, se teme că fiul său este torturat, scrie BBC.

De Redactia Observator la 25.05.2021, 12:55
Roman Protasevici, în arest
Roman Protasevici, în arest - Profimedia Images

Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, fost redactor-şef al influentei publicaţii a opoziţiei Nexta, a fost arestat duminică după-amiaza, după aterizarea de urgenţă, pe aeroportul din Minsk, a unui avion Ryanair în care se afla, în urma unei false alerte cu bombă. Partenera acestuia, rusoaica Sofia Sapega, a fost arestată la rândul ei.

Luni, un canal de Telegram a publicat o înregistrare cu Roman Protasevici, aflat în arest. Jurnalistul pare că are vânătăi pe față și mărturisește infracțiuni care i-ar aduce o condamnare la 15 ani de închisoare. În înregistrare, tânărul de 26 de ani spune că nu are probleme cu sănătatea, că a fost tratat corect de către oficialii de detenție, cooperează cu investigatorii și oferă informații despre organizarea unor proteste ilegale. 

Dmitri Protasevici, tatăl jurnalistului, spune că s-a temut pentru modul în care fiul său va fi tratat de autoritățile din Belarus, potrivit BBC.

"Sperăm că va rezista. Ne este teamă să ne gândim, dar este posibil să fie bătut și torturat. Suntem șocați. Astfel de situații nu ar trebui să existe, în secolul 21, în inima Europei. Sperăm că întreaga comunitate internațională, inclusiv Uniunea Europeană, va exercita presiuni asupra autorităților din Belarus. Sperăm că presiunea va funcționa și autoritățile vor realiza că au făcut o greșeală uriașă", a declarat Dmitri Protasevici. 

Liderii Uniunii Europene au convenit, luni, un set de sancţiuni împotriva Belarusului, inclusiv interzicerea utilizării spaţiului aerian şi a aeroporturilor din cele 27 de state membre, pe fondul furiei provocate de deturnarea avionului de pasageri, pentru arestarea jurnalistului Roman Protasevici.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Familia lui Roman Protasevici se teme că jurnalistul este torturat în arest: Astfel de situații nu ar trebui să existe, în inima Europei, în secolul XXI