Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Fără colinde şi cu puţine bucate tradiţionale pe masă. Cum au sărbătorit ucrainenii Crăciuniul pe rit vechi

Credincioşii de rit vechi au sărbătorit astăzi Crăciunul. Sârbii din Banat şi lipovenii din Dobrogea au celebrat naşterea Domnului cu băutură, mâncare, dansuri şi obiceiuri tradiţionale. Iar ucrainenii au avut parte de primul lor Crăciun pe vreme de război. O echipă Observator a mers în ţara vecină, acolo unde oamenii sărbătoresc fără brad împodobit, fără colinde şi cu puţine mâncăruri pe masă. 

de Redactia Observator

la 07.01.2023 , 19:32

La câțiva pași de granița cu România, ucrainenii au sărbătorit Crăciunul pe rit vechi. Încă de la primele ale dimineţii, credincioşii au venit la biserică şi s-au rugat pentru pace. 

"Noi, fiind aproape de vamă, nu putem spune că am simţit foarte tare războiul. Nu au fost bombardamente, oamenii nu şi-au părăsit locuinţele. Într-adevăr, în ultima perioadă de frig, de iarnă, am avut probleme cu curentul electric", a spus preotul Ciprian Bilețchi. Cu toate că nașterea Domnului a fost primită cu aceeași bucurie, pe stradă nu a mai răsunat glasul colindătorilor ca în alţi ani.

"Unii dintre ei sunt plecaţi pe front, alţii sunt plecaţi peste graniţă la lucru, pentru că mulţi lucrează peste graniţă. Alţi au plecat în ultima zi, înainte de a începe războiul. Din păcate, anul acesta nu am auzit deloc nicio colindă să răsune prin sat, deloc", a spus un localnic. Acum, colindele s-au cântat doar în familie.

Vezi și

Vânzarea pomilor de Crăciun, interzisă de autorităţi

Pe acelaşi subiect

Nici bradul nu a mai fost împodobit în fiecare casă. Autorităţile au interzis vânzarea pomilor de Crăciun. "Este din livada noastră privată. E brăduţul meu, tăiat de mine, aşa că nu are nimeni nimic ce să-mi facă. Nu avem cum să nu împodobim un brad de Crăciun", a spus Vasile Ona, un localnic.

Nici mesele nu au fost la fel de pline ca în alţi ani. Pentru că rudele nu au mai venit în vizită, gospodinele au pregătit mai puţină mâncare. "În seara de Crăciun, la noi se obişnuieşte mai mult cu mâncare de post, şi pe urmă după slujba de noapte ne aşezăm la masă şi se serveşte restul, costiţă afumată, jambon, chiftele afumate, cozonac", a spus Niţa Ona.

Aproximativ 200 de milioane de creştini din toată lumea sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi. Bisericile din Banat au fost pline. Va fi un an bun, cel puţin asta prevesteşte Badniacul aprins în seara de ajun, de Crăciun pe rit vechi. Flăcările înalte şi scânteile pe măsură anunţă belşug şi sănătate.

Şi în Dobrogea a fost sărbătoare. Lipovenii au sărbătorit Crăciunul cu băutură, mâncare şi colinde. Ortodocşii sărbătoresc astăzi Sfântul Ion. Aproape două milioane de români îşi serbează onomastica.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » Fără colinde şi cu puţine bucate tradiţionale pe masă. Cum au sărbătorit ucrainenii Crăciuniul pe rit vechi