Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Floarea cadavru" atrage mii de vizitatori curioşi la o grădină din Australia. De ce este numită aşa

„Darth Vapor”, numele amuzant pe care publicul l-a dat unei „flori cadavru” dintr-o grădină botanică din California, este doar unul dintre exemplarele care atrag atenția asupra acestei specii rare. Un alt exemplar cu un miros puternic și neplăcut atrage zilele acestea mii de vizitatori în Australia. 

de Redactia Observator

la 13.11.2024 , 10:15

"Floarea cadavru" atrage mii de vizitatori curioşi la o grădină din Australia. De ce este numită aşa "Floarea cadavru" atrage mii de vizitatori curioşi la o grădină din Australia. De ce este numită aşa - Profimedia

O altă „floare cadavru” similară a început să înflorească recent la Grădina Botanică din Geelong, situată la sud de Melbourne, atrăgând mii de vizitatori curioși. Cu un miros puternic și neplăcut, adesea comparat cu cel de carne în descompunere, floarea cadavru este o atracție deosebită pentru cei care vor să fie martorii unui fenomen rar.

Floarea cadavru înflorește la 10 ani

Floarea cadavru, cunoscută pentru parfumul său puternic de „cadavru”, înflorește o dată la 10 ani, iar fiecare înflorire durează doar 24 până la 48 de ore. De la instalarea sa în grădina botanică în 2021, planta din Geelong a fost atent monitorizată de horticultori, iar când a început să înflorească luni, 11 noiembrie, aproximativ 5.000 de vizitatori au venit să o vadă în prima zi, potrivit declarațiilor lui Reese McIlvena, directorul Geelong Parks.

Articolul continuă după reclamă

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Vizitatorii au descris mirosul ca fiind „similar cu cel al unui șoarece mort” sau „un iaz împuțit”, potrivit site-ului orașului, citat de CNN.

Grădina botanică a anunțat că va rămâne deschisă non-stop până miercuri seara, când se preconizează că înflorirea se va încheia. Pentru cei care nu pot fi prezenți fizic, grădina a lansat și o transmisie live a plantei, care a strâns zeci de mii de vizualizări online de la spectatori din întreaga lume.

Înflorirea spectaculoasă atrage muște și gândaci

Unii vizitatori au revenit de mai multe ori pentru a observa floarea cadavru în diferite stadii ale înfloririi sale. Procesul include desfășurarea lentă a „frunzelor” sale cu aspect de volan, care se ridică în jurul unui spadix central galben – o coloană verticală care susține sute de flori mici la baza sa. Înflorirea spectaculoasă atrage muște și gândaci, care sunt atrași de mirosul specific pentru a contribui la polenizarea plantei.

„Pe măsură ce Grădina Botanică Geelong își deschide porțile pentru acest eveniment extraordinar, putem aprecia rolul vital pe care grădinile botanice îl joacă în promovarea speciilor de plante rare și unice”, a declarat Ali Wastie, directorul executiv al City of Greater Geelong, citat de CNN.

Floarea cadavru este clasificată drept „pe cale de dispariție” de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), iar conservarea acestei specii rare este importantă, având în vedere declinul habitatului său nativ din pădurile tropicale de pe insula Sumatra, Indonezia.

Planta poate trăi între 30 și 40 de ani, dar înflorește doar de câteva ori în această perioadă. Habitatul natural al florii cadavru a fost puternic afectat de despăduriri și transformarea terenurilor în plantații, ceea ce a dus la o populație sălbatică estimată la doar câteva sute de exemplare. Protejată legal în Indonezia, floarea cadavru este cultivată acum în zeci de grădini botanice din lume pentru a ajuta la conservarea sa.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » "Floarea cadavru" atrage mii de vizitatori curioşi la o grădină din Australia. De ce este numită aşa