Fostul premier britanic David Cameron este noul ministru de Externe. Ministrul de Interne, demis după ce a criticat poliția din Londra
Fostul premier britanic David Cameron a fost numit ministru de Externe, în locul lui James Cleverly, în guvernul lui Rishi Sunak, relatează BBC. Premierul l-a numit pe James Cleverly în funcția de ministru de Interne, în locul ministrului demis Suella Braverman. Cleverly ocupa funcția de ministru de Externe.
James Cleverly a înlocuit-o în funcţie de ministru de Interne pe Suella Braverman, demisă luni dimineaţa, după ce a scris un articol controversat în cotidianul The Times în care a criticat modul în care poliţia britanică a gestionat manifestaţiie pro-palestiniene.
Braverman, care face parte din aripa de dreapta a Partidului Conservator, l-a înfuriat pe Rishi Sunak publicând săptămâna trecută un articol neautorizat, intitulat "Poliția trebuie să trateze mitingurile în mod egal" în care critica intervenţia poliției la mitingurile pro-palestiniene.
Potrivit BBC, Suella Braverman a ignorat solicitarea Guvernului de a efectua anumite modificări la acel articol. Mai multe partide de opoziție au cerut public demiterea Suellei Braverman pe motiv că aceasta a atins independența operațională a Poliției Metropolitane și a ignorat protocolul ministerial. Braverman a ameninţat că va avea mai multe de spus "la vremea potrivită".
Într-o mişcare surpriză de remaniere, Rishi Sunak l-a numit pe fostul premier David Cameron ministru de externe. Cameron spune că, deși nu a fost de acord cu unele decizii individuale luate de Sunak, el crede că premierul este un lider puternic și capabil.
- Charles al III-lea, primul „Discurs al Regelui” în Parlamentul de la Londra. Monarhul a anunțat agenda...
- Noapte infernală în Marea Britanie. Lupte de stradă între tineri violenţi şi poliţie: cel puţin 8 agenţi au...
- Greta Thunberg, reținută la Londra, după un protest. Cum a ajuns activista suedeză în mâinile polițiștilor
Partidul Laburist, aflat în opoziţie, a trecut imediat la atac. "În urmă cu câteva săptămâni, Rishi Sunak spunea că David Cameron face parte dintr-un statu qou ratat. Acum îl aduce înapoi ca pe colacul său de salvare", a reacţionat coordonatorul campaniei Partidului Laburist, Pat McFadden.
"Acest lucru pune capăt pretenţiei demne de râs a premierului că oferă o schimbare după 13 ani de eşec al Tories (Partidul Conservator)", a atacat el.
Remaniere aşteptată de mai multe săptămâni
O astfel de remaniere era aşteptată de săptămâni, în contextul în care Sunak, premier de ceva mai mult de un an, caută să se relanseze şi să se pregătească pentru alegerile legislative, ce vor avea loc anul viitor sau cel târziu în ianuarie 2025. Partidul său, la putere de aproape 14 ani, se află la mare distanţă în sondaje în urma laburiştilor.
Evenimentele s-a precipitat săptămâna trecută, când, într-un articol din Times, ministrul de interne a criticat poliţia londoneză pentru că a autorizat marşul propalestinian desfăşurat sâmbătă. Articolul nu primise undă verde din Downing Street, contrar regulilor obişnuite. Comentariile ministrului au fost considerate ca lezând independenţa operaţională a poliţiei.
Ele s-au adăugat unei serii de polemici provocate în ultimele luni de Suella Braverman, o politiciană cu poziţii foarte de dreapta: ea a calificat sosirea refugiaţilor drept "invazie" şi a vorbit despre un "uragan" migrator, iar mai recent a spus că persoanele fără adăpost dorm în corturi în virtutea unui "mod de viaţă ales'.
Demiterea politicienei din aripa de dreapta, care se lansează deliberat în războaie culturale, riscă să provoace tulburări în rândul conservatorilor şi să adâncească diviziunile, unii deputaţi care o susţin ameninţând deja că vor demisiona dacă Braverman va părăsi guvernul.
David Cameron revine în guvern, ca ministru de externe
David Cameron, în vârstă de 57 de ani, a fost şef al guvernului din 2010 până în 2016, când a demisionat în urma rezultatului referendumului la care britanicii au votat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană. El îşi face o revenire neaşteptată pe scena politică britanică după şapte ani pe care i-a petrecut scriindu-şi memoriile şi implicându-se în afaceri, inclusiv în compania financiară Greensill Capital, care a intrat în insolvenţă între timp.
Scandalul care a însoţit prăbuşirea Greensill a alimentat întrebări cu privire la măsura în care foşti lideri politici îşi pot folosi statutul pentru a influenţa politici guvernamentale, după ce Cameron a contactat în mod repetat miniştri în funcţie în 2020 pentru a face lobby pentru această firmă.
Biroul lui Sunak a informat luni că regele Charles al III-lea a aprobat ca lui David Cameron să i se acorde un loc în Camera Lorzilor, ceea ce îi permite să revină în guvern deşi nu mai este membru ales în parlament.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰