Antena Meniu Search
x

FT: Eşec la discuţiile de pace în Ucraina, de la Davos. Trei veşti bune, dar niciun progres

Război în Ucraina. Discuțiile de pace în Ucraina de la Forumul Economic Mondial de la Davos sunt mai mult despre discuții decât despre pace, scrie Financial Times. Potrivit publicaţiei financiare, nu s-a înregistrat niciun progres cu privire la vreun acord de pace real.

de Redactia Observator

la 15.01.2024, 21:54

FT: Eşec la discuţiile de pace în Ucraina, de la Davos. Trei veşti bune, dar niciun progres
FT: Eşec la discuţiile de pace în Ucraina, de la Davos. Trei veşti bune, dar niciun progres - Profimedia

Pentru oficialii occidentali prezenți în resortul elveţian de la Davos pentru discuții de pace în Ucraina, principala realizare de duminică a fost una simplă: o poză de grup mai mare și mai diversă ca data trecută, scrie Financial Times (FT).

Ucraina promovează de mai bine de an un plan de pace pentru a pune capăt războiului, inclusiv o retragere completă a Rusiei de pe teritoriul său. A lansat discuții internaționale asupra acestui plan anul trecut, în iulie, la Copenhaga, iar duminică la Davos a fost cea de-a patra întâlnire.

Trei veşti bune, dar niciun progres

Vestea bună este că de această dată au fost mai multe țări participante - 83 - decât la ultima întâlnire din Malta, în luna octombrie. Vestea şi mai bună este că sunt tot mai multe țări non-occidentale. Iar vestea cea mai bună este că Africa de Sud și Brazilia, țări care mențin relații bune cu Rusia, au fost deosebit de active la discuții, potrivit surselor citate de FT.  

Pe acelaşi subiect

Dar nu s-a înregistrat niciun progres cu privire la vreun acord de pace real. Acest lucru este oricum imposibil fără Rusia, iar Rusia nu a fost invitată. Dar nu asta este ideea, atrage atenţia FT. 

Adevăratul obiectiv al discuţiilor

Kievul și aliaţii săi sunt disperați să mențină atenția lumii asupra conflictului din Ucraina în contextul în care războiul din Gaza amenință se se răspândească în Orientul Mijlociu iar pe front militari ruşi și ucraineni sunt blocaţi într-un impas sângeros. Tototdată aceste discuţii reamintesc constant altor țări că Ucraina este cea care încearcă să vorbească despre pace, nu Rusia. 

"A fost o discuție bună. Dar nu faci progrese diplomatice reale în încercarea de a stabili parametrii unui tratat de pace într-un cadru cu 83 de delegații", a declarat o sursă cu informaţii despre cum a decurs întâlnirea. 

China nu a participat din nou

Un aspect negativ este decizia Chinei de a nu participa. Beijingul a trimis reprezentanți doar la întâlnirea din august de la Jeddah, din Arabia Saudită, dar nu și la celelalte trei intâlniri.

Pentru ca acest format să reușească să construiască o alianță globală care să susţină cererile Ucrainei, este nevoie de China la masa discuţiilor, a recunoscut duminică ministrul de externe al Elveției, Ignazio Cassis.

La finalul discuţiilor nu a existat nicio declarație comună a celor 83 de participanți și nici un oficial străin nu a fost prezent la conferință de presă, ci doar ucraineni. Dar aceste obiective nici erau fixate. "De fiecare dată când ne întâlnim, numărul de țări crește", a spus după întâlnire Iulia Svîrîdenko, vicepremierul Ucrainei. Deocamdată, aceasta este realizarea cheie, în contextul în care războiul continuă, dar niciuna dintre părți nu vrea să înceapă negocieri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 14 voturi
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Stiri externe » FT: Eşec la discuţiile de pace în Ucraina, de la Davos. Trei veşti bune, dar niciun progres