Galerie foto “Garsonierele-sicriu” din Hong Kong, cele mai mici locuinţe din lume. Cum arată viaţa în 6 metri pătraţi, în cel mai scump oraş din China
În unul dintre cele mai vizitate orașe din lume și unul dintre cele mai importante centre financiare ale planetei, are loc un fenomen greu de explicat. Locuitorii clasei mijlocii şi de jos sunt nevoiţi să locuiască în garsoniere minuscule, unde dormitorul, bucătaria, şi baia sunt înghesuite în câţiva metri pătraţi, aflându-se într-o situaţie mai proastă decât prizonierii din închisorile de maximă securitate din China.
Spațiul mediu de locuit per persoană în oraș este de doar 5 metri pătraţi, echivalentul a doar jumătate de loc de parcare. Locuitorii săraci din Hong Kong au mai puțin spațiu de locuit decât prizonierii din închisorile de maximă securitate ale orașului, potrivit unui nou studiu efectuat pe 204 familii dintr-un cartier de către o asociație locală de rezidenți, potrivit The Guardian.
În ciuda faptului că este unul dintre cele mai bogate orașe din lume și are un guvern cu rezerve fiscale de peste 100 de miliarde de lire sterline, Hong Kong rămâne o societate profund inegală.
Este cea mai scumpă piață de locuințe din lume și un cetăţean mediu ar trebui să economisească mai mult de 18 ani de salariu înainte de impozitare, cheltuind acești bani pentru nimic altceva decât pentru a-și permite o casă. Prețurile au crescut vertiginos în ultimii ani, alimentate de investițiile chineze continentale pe piața imobiliară și de un guvern care nu dorește să preia dezvoltatori puternici.
Aproximativ 200.000 de persoane locuiau în apartamente subdivizate, conform unui raport guvernamental din 2016, peste 65% dintre familii trăind în unități care variau între 7-13 mp. Aceste case variază de la cabane construite ilegal pe acoperiș, până la camere fără ferestre în ceea ce a fost odată un apartament deja înghesuit cu două dormitoare. În timp ce infamele „case tip sicriu” din Hong Kong atrag mai multă atenție, apartamentele subdivizate sunt o realitatea pentru mult mai multe familii.
- Germania pregăteşte cea mai mare livrare de echipamente militare de până acum către Ucraina
- Capitala Turciei, lovită de inundații. Metroul și străizile din Ankara, blocate de apa care s-a revărsat
- Cursă strânsă pentru poziția de președinte al Turciei. Kremlinul, acuzat că intervine pentru a influența...
Cum este viaţa unui rezident dintr-o astfel de casă
Liu Cheung-Wai a locuit cu soția și fiica sa în vârstă de 9 ani într-o baracă cu două camere construită între un labirint de structuri de pe acoperișul unei clădiri. Constructorul s-a mutat din China în urmă cu 5 ani împreună cu familia în căutarea unei educații mai bune pentru fiica sa și a unor salarii mai mari.
„Este tot ce ne putem permite, mulți nou-veniți trăiesc în locuri ca acesta la început”, a spus Liu. „Dar nu credeam că vom mai fi aici după atâția ani.”
Familia de trei persoane împarte un spațiu de aproximativ 16 de metri pătrați, puțin peste media din rezultatele studiilor, deși casa lor nu a făcut parte din studiu. Fiicei lui Liu îi lipsește vechea ei casă din provincia vecină Guangdong, o locuinţă din beton cu patru camere și o bucătărie.
„Aveam mai mult spațiu acolo”, a spus ea.
În prezent, circa 200.000 de oameni, inclusiv 40.000 de copii, locuiesc în spații de dimensiuni cuprinse între 2 și 9 metri pătrați.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰