Antena Meniu Search
x

Video Generalul Virgil Bălăceanu, despre "atacul cu dronă" care îl viza pe Putin: "O laşi să ajungă chiar deasupra Kremlinului?"

Rusia acuză Ucraina că a încercat să-l asasineze pe Vladimir Putin. Tentativa ar fi avut loc noaptea trecută. Două drone reperate deasupra Kremlinului au fost doborâte de armată. Preşedintele nu se afla în reşedinţă în momentul respectiv. Moscova reclamă un atac terorist şi susţine că va răspunde pe măsură. Kievul neagă însă că ar fi pus la cale operaţiunea. Incidentul are loc cu doar patru zile înainte de marea defilare din Piaţa Roşie pentru a marca Ziua Victoriei. 

de Redactia Observator

la 03.05.2023, 19:31

Vezi și

Atacul ar fi avut loc noaptea trecută, înainte de ivirea zorilor. În imagini difuzate de presa rusă, vedem un obiect zburător deasupra Kremlinului şi apoi o explozie şi un nor de fum care se ridică deasupra reşedinţei prezidenţiale.

Apoi, la doar câteva minute, printre celebrele turle colorate ale Catedralei Sfântul Vasile, o altă dronă îşi face loc. Nu este clar dacă imaginile sunt reale, mai ales că ele au fost publicate la mai bine de 12 ore de la presupusul atac şi nu pot fi verificate din alte surse. Ambele obiecte zburătoare au fost doborâte de armata rusă. Putin era la Novo-Ogaryovo, reşedinţa sa din afara Moscovei.

Pentru a înlătura orice dubiu că ar fi fost rănit, oficialii au dat publicităţii imagini de azi cu "ţarul", de la o întâlnire cu un oficial local. 

"Considerăm aceste acțiuni un atac terorist planificat și un atentat la viața președintelui Federației Ruse. Partea rusă își rezervă dreptul de a lua măsuri de răzbunare acolo unde și când crede de cuviință", ameninţă într-un comunicat Kremlinul. Presa rusă a publicat şi o fotografie a unui dispozitiv prăbușit, care părea să semene cu o dronă de atac fabricată în Ucraina, care poate opera până la 800 de kilometri. Nu este clar, însă, unde sau când a fost făcută.

Pe acelaşi subiect

Semne de întrebare după atacul cu drone din Moscova

Analiştii şi experţii militari consideră bizar faptul că Rusia recunoaşte această uriașă vulnerabilitate de securitate, în care chiar viaţa preşedintelui ţării ar fi putut fi în pericol.  

Virgil Bălăceanu, general în rezervă: Aş lua-o ca o vulnerabilitate. Dacă tu laşi drona care merge cu o mie de kilometri, are o viteză considerabilă, dar durata de traiectorie presupune din zona Ucrainei până deasupra Moscovei cel puţin o jumătate de oră. De ce nu ai lovit-o până atunci? Că tu ai sistemele de radare care cercetează toată zona de conflict. O laşi să ajungă chiar deasupra Kremlinului? 

Una dintre ipotezele luate în calcul de analişti este o operaţiune sub "steag fals" instrumentată chiar de Moscova pentru a justifica viitoare atacuri asupra Ucrainei. 

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: S-ar putea să fie vorba despre legitimarea unei retalieri a Federaţiei Ruse. Deci, din acest punct de vedere, se poate să existe un moment destul de complicat în perioada următoare, pentru că un anume răspuns pentru opinia publică din Federaţia Rusă şi pentru partenerii occidentali, sigur că se va da din zona rusească. Este, deci, posibil, rezumând, ca prin aceste declaraţii, Federaţia Rusă să încerce de fapt să-şi legitimeze un atac în următoarele zile. Sau un anume tip de mesaj transmis partenerilor europeni şi euroatlantici ai Ucrainei. 

Ucraina neagă orice implicare în atacul cu drone asupra Kremlinului

"Așa cum președintele Zelenski a declarat de numeroase ori înainte, Ucraina folosește toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a-și elibera propriul teritoriu, nu pentru a-i ataca pe alții", spune purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.  

Statele Unite verifică veridicitatea informaţiilor făcute publice de preşedinţia rusă. Cert este că astfel de incidente se înmulţesc. În urmă cu doar o săptămână, o dronă kamikaze cu 17 kilograme de explozibil a căzut în apropiere de Moscova, iar ieri poliţia a intrat în alertă, după ce alt dispozitiv aerian de mici dimensiuni a căzut în centrul capitalei. Femeia care l-a închiriat a spus că filma apusul.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Generalul Virgil Bălăceanu, despre "atacul cu dronă" care îl viza pe Putin: "O laşi să ajungă chiar deasupra Kremlinului?"