Antena Meniu Search
x

Germania activează planul de urgenţă pentru a asigura aprovizionarea cu gaze. Nu exlude ca Rusia să taie livrările

Germania a activat miercuri prima fază a planului de urgenţă destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale, în contextul în care există ameninţarea opririi livrărilor ruseşti, a anunţat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, informează AFP, potrivit Agerpres.
• Război Rusia - Ucraina, ziua 35 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 30.03.2022, 11:51

Germania activează planul de urgenţă pentru a asigura aprovizionarea cu gaze. Nu exlude ca Rusia să taie livrările
Germania activează planul de urgenţă pentru a asigura aprovizionarea cu gaze. Nu exlude ca Rusia să taie livrările - Getty Images

Robert Habeck le-a spus jurnaliştilor că prima dintre cele trei etape ale planului de urgenţă presupune înfiinţarea unei echipe de criză în cadrul Ministerului Economiei care va monitoriza cu atenţie situaţia aprovizionării cu gaze. Robert Habeck a precizat că a luat această măsură după ce autorităţile de la Moscova au indicat că vor adopta o lege care va impune plata în ruble pentru livrările de gaze naturale.

Ministrul german al Economiei a subliniat că pentru moment aprovizionarea cu gaze este asigurată. "Cu toate acestea, trebuie să ne creştem măsurile prevenite şi să fim pregătiţi pentru o escaladare din partea Rusiei", a informat Robert Habeck.

Germania nu poate exclude posibilitatea apariţiei unor întreruperi în livrări de gaze

Principalele companii de utilităţi din Germania au avertizat în ultimele zile că nu pot exclude posibilitatea apariţiei unor întreruperi în livrări după ce preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat săptămâna trecută că Rusia nu va accepta plăţi pentru gaze în valută, inclusiv dolari şi euro, şi că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către ţările 'neprietenoase', între care figurează toate statele membre ale Uniunii Europene, SUA şi Marea Britanie.

Decizia Moscovei a stârnit îngrijorare în Occident, unde mai multe ţări au anunţat că nu sunt dispuse să cumpere gaze şi petrol dacă plata trebuie făcută în ruble ruseşti. Grupul G7, al principalelor state industrializate, a respins cererea Rusiei ca gazul exportat să îi fie plătit în ruble, a declarat luni ministrul german al Economiei. Vorbind după o reuniune online a miniştrilor Energiei ai statelor G7, pe care a prezidat-o, Habeck a precizat că aceştia au convenit că cererea de plată în ruble constituie ”o încălcare unilaterală şi clară a contractelor existente”.

Plata în ruble a gazelor ruseşti înseamnă o încălcare a contractelor în vigoare, iar dacă Rusia decide să întrerupă livrările, Uniunea Europeană este gata să facă faţă acestei decizii, a afirmat, marţi, comisarul european pentru Afaceri Economice, Paolo Gentiloni, prezent la Bucureşti. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » Germania activează planul de urgenţă pentru a asigura aprovizionarea cu gaze. Nu exlude ca Rusia să taie livrările