Antena Meniu Search
x
LIVE

Giorgio Napolitano, fostul preşedinte al Italiei, a încetat din viaţă la 98 de ani

Giorgio Napolitano, fostul preşedinte al Italiei, a decedat la vârsta de 98 de ani. Napolitano a reuşit să scoată Italia din criza datoriilor din 2011, relatează news.ro.

De Redactia Observator la 22.09.2023, 22:45
Giorgio Napolitano, fostul preşedinte al Italiei, a încetat din viaţă la 98 de ani
Giorgio Napolitano, fostul preşedinte al Italiei, a încetat din viaţă la 98 de ani - Profimedia

Fostul preşedinte italian Giorgio Napolitano, fost comunist care a ajutat ţara sa să treacă prin criza datoriilor din 2011, a murit la vârsta de 98 de ani, a anunţat vineri biroul premierului, potrivit Reuters.

Giorgio Napolitano a ajutat Italia să evite criza din 2011

Napolitano a stabilit o relaţie apropiată cu regretatul Papă Benedict al XVI-lea şi a fost una dintre puţinele persoane care au fost avertizate în avans de demisia şocantă a lui Benedict al XVI-lea în februarie 2013.

Biroul premierului Giorgia Meloni a transmis condoleanţe din partea guvernului italian familiei lui Napolitano.

Pe acelaşi subiect

Preşedinţia italiană este, de obicei, mai mult cu rol ceremonial, dar Napolitano şi-a folosit puterile la sfârşitul anului 2011 pentru a evita o criză, numindu-l pe fostul tehnocrat al Comisiei Europene Mario Monti în fruntea guvernului, după demisia premierului Silvio Berlusconi, în urma unei dispute legate de reducerea cheltuielilor.

Doi ani mai târziu, a ieşit dintr-un alt impas când a instalat o mare coaliţie sub conducerea politicianului de centru-stânga Enrico Letta, după alegeri parlamentare neconcludente.

A fost ales preşedinte de două ori consecutiv

Napolitano a devenit preşedinte în 2006 şi a fost ales pentru un al doilea mandat fără precedent de şapte ani în 2013. El a demisionat în 2015, invocând vârsta sa.

Pe parcursul unei cariere politice care a început în anii 1950, a fost ales în Parlamentul italian şi în Parlamentul European şi a fost ministru de interne şi preşedinte al Camerei inferioare a Parlamentului.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Giorgio Napolitano, fostul preşedinte al Italiei, a încetat din viaţă la 98 de ani