Antena Meniu Search
x

Grecia a rechiziţionat două clinici private, după refuzul de a trata pacienţi cu COVID-19

Ministrul grec al Sănătății a decis să rechiziționeze două clinici private din orașul Salonic, al doilea cel mai important din Grecia, după refuzul de a trata pacienți cu COVID-19. Reprezentanții unităților medicale refuzaseră să aloce paturi suplimentare pentru persoanele infectate cu SARS-CoV-2.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 20.11.2020, 18:51

Premierul gre Kyriakos Mitsotakis
Premierul Kyriakos Mitsotakis, într-un schimb de replici în Parlament cu principalul lider al opoziției, fostul prim-ministru Alexis Tsipras,12 noiembrie 2020 - Profimedia Images
  • Unul dintre trei locuitori este infectat cu coronavirus, în Salonic (nordul Greciei)
  • "Sistemul de sănătate este sub presiune, iar săptămânile următoare sunt critice", a fost poziția guvernului de la Atena

"Ministerul procedează la rechiziţionarea a două clinici de la Salonic", au transmis oficialii din Sănătate, în urma respingerii cererii de a pune la dispoziţia serviciilor de sănătate paturi suplimentare. Potrivit unei surse din interiorul executivului elen, s-ar fi cerut 200 de paturi suplimentare.

"Noi nu suntem pregătiţi să îngrijim pacienţi cu covid-19", a deplâns la postul public ERT Grigoris Sarafianos, preşedintele uniunii panelenice a clinicilor.

Decizia vine ca urmare a numărul mare de îmbolnăviri cu coronavirus din Salonic, acolo unde spitalele se confruntă cu o lipsă acută de paturi.

Astfel, Guvernul este nevoit să recurgă la sectorul privat, în virtutea unei legi recente, precizează ministerul în comunicat.

Rechiziționarea, ca urmare a lipsei unei "înţelegeri între stat şi clinici"

"Sistemul de sănătate este sub presiune, iar săptămânile următoare sunt critice. Această presiune trebuie să fie limitată", a subliniat la ERT un purtător de cuvânt al Guvernului, Stelios Petsas.

Noi măsuri au fost adoptate în nordul ţării, din cauza crizei sanitare. Astfel, guvernul de la Atena a dispus închiderea postului de frontieră cu Albania. Mai mult, în lipsa unui test negativ cu 72 de ore înainte de intrarea în ţară, orice călător care vrea să traverseze frontiera este nevoit să facă un "test rapid".

Potrivit news.ro, pentru a înfrunta situația critică generată de cel de-al doilea val al pandemiei, guvernul condus de Kyriakos Mitsotakis a fost nevoit să reintroducă ţara în izolare - de la 7 noiembrie şi până la sfârşitul lunii - după care a impus o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii, patru zile mai târziu.

Ocolită de primul val Covid-19 faţă de celelalte state membre UE, Grecia înregistrează o creştere puternică a cazurilor de la sfârşitul lui septembrie. În urmă cu o lună, Grecia înregistra doar 667 de infecţii şi opt morţi decedați pe zi. Acum cifra a ajuns la peste 3.000 de îmbolnăviri și 59 de decese într-o singură zi.

Grecia a raportat 85.261 de îmbolnăviri și 1.347 de pacienți decedați, de la izbucnirea pandemiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Grecia a rechiziţionat două clinici private, după refuzul de a trata pacienţi cu COVID-19