Antena Meniu Search
x

2.750 tone de nitrat de amoniu depozitate fără norme de siguranță, la originea exploziei devastatoare din Beirut

Premierul libanez Hassan Diab a afirmat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu, un compus extrem de exploziv, erau stocate de cel puțin șase ani în depozitul din portul Beirut, fără să se fi respectat vreo normă de siguranță.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 05.08.2020, 09:03

2.750 tone de nitrat de amoniu depozitate fără norme de siguranță, la originea exploziei devastatoare din Beirut
2.750 tone de nitrat de amoniu depozitate fără norme de siguranță, la originea exploziei devastatoare din Beirut - Profimedia Images
  • Premierul spune că materialul extrem de periculos a fost depozitat timp de șase ani fără respectarea normelor de siguranță.
  • Nitratul de amoniu este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă cheie în fabricarea explozibililor.

"Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie. Este inacceptabil şi nu putem să păstrăm tăcerea în această problemă", a declarat premierul în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă, potrivit CNN.

Nitratul de amoniu este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă cheie în fabricarea explozibililor.

Șeful securității din Liban, Abbas Ibrahim, a declarat că „materialul extrem de explozibil” a fost confiscat cu ani în urmă și depozitat în port, la doar câteva minute de mers pe jos de zonele comerciale ale capitalei.

Consiliul Suprem de Apărare a recomandat guvernului să declare "stare de urgenţă" timp de două săptămâni în Beirut. În această perioadă, o "putere militară supremă va fi responsabilă de toate prerogativele în materie de securitate", potrivit comunicatului dat publicităţii la încheierea reuniunii.

Este foarte posibil că bilanțul deceselor să urce în următoarele ore, pe măsură ce tot mai multe cadavre sunt recuperate din ruinele clădirilor distruse de explozie.

Deocamdată, cel puțin 78 de oameni au murit și încă 4.000 de răniți, a declarat Hamad Hasan, ministrul sănătății țării, potrivit Reuters.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » 2.750 tone de nitrat de amoniu depozitate fără norme de siguranță, la originea exploziei devastatoare din Beirut