Video Iadul pe pământ la Salonic din cauza unui adevărat potop. Nici Franţa nu a fost cruţată: În unele zone a plouat în 3 ore cât în două săptămâni
Grecia a fost lovită, în aceste zile, de furtuni deosebit de puternice, urmate, în multe locuri, de inundaţii. Marele port Salonic şi peninsula Halkidiki, apreciată de numeroşi turişti români, s-au aflat printre regiunile cel mai grav afectate. Într-o altă parte a Europei, furtuni scurte, dar foarte violente, au provocat haos în numeroase regiuni ale Franţei. Nici Parisul nu a fost cruţat. În acest timp, dincolo de Atlantic, sudul Statelor Unite este dominat de un val de căldură extremă care provoacă, de asemenea, furtuni şi chiar tornade.
Un adevărat potop s-a abătut peste Salonic şi întreaga regiune de nord a Greciei. Râurile au ieşit din matcă şi multe străzi şi şosele s-au prefăcut în torenţi, iar circulaţia a devenit imposibilă. Pompierii au răspuns la peste 500 de apeluri ale oamenilor rămaşi blocaţi în maşini sau în propriile lor locuinţe. Primarul oraşului Kastoria a cerut proclamarea stării de urgenţă, deoarece, aici, ploaia torenţială nu s-a oprit câteva zile şi a provocat pagube însemnate.
Furtuna s-a deplasat apoi în peninsula Halkidiki şi, mai la sud, pe marea insulă Evia. Episodul se înscrie într-o serie de fenomene meteo extreme, anormale pentru acest sezon, care au afectat Grecia în ultima lună.
Furtuni scurte, dar foarte violente, au provocat haos în numeroase regiuni ale Franţei
Şi în Franţa, un front de furtuni deosebit de violente a străbătut partea de nord a ţării, de la vest la est. Ploile abundente şi vântul extrem de puternic au avut consecinţe negative mai ales asupra transportului. O şosea naţională a fost acoperită de apă chiar la o oră de vârf. La Paris, unde parcurile, grădinile şi cimitirele fuseseră închise, rafalele de vânt au atins chiar şi 120 de kilometri pe oră în vârful turnului Eiffel, lovit de mai multe trăznete.
Un concert în aer liber al lui Sting a fost anulat, ca şi alte spectacole asemănătoare. Situaţia a fost critică şi în Normandia, unde a plouat în trei ore cât în două săptămâni. Portul Dieppe, unde mulţi parizieni îşi fac vacanţele, a fost complet inundat iar într-o comună din apropiere s-a format chiar o tornadă.
Vremea nu este mai blândă nici în sudul Statelor Unite. Avertismente de căldură extremă sunt în vigoare în Texas şi Florida, unde temperatura resimţită ar putea ajunge la 42 sau chiar 45 de grade. Valul de aer fierbinte poate favoriza incendiile de vegetaţie dar generează şi furtuni. O tornadă a provocat distrugeri în Arkansas dar nu a făcut şi victime, spre deosebire de o alta, produsă vineri în Texas, în urma căreia trei oameni şi-au pierdut viaţa.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰