Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Iadul s-a dezlănţuit în Liban". Peste 600 de morţi în ultimele 4 zile, în urma atacurilor: Israel a respins un armistiţiu de 21 de zile

Numele României apare în războiul sângeros dintre Israel şi gruparea teroristă Hezbollah. Procurorii din Taiwan care anchetează explozia pagerelor au căutat răspunsuri în mai multe ţări europene, printre care şi la noi. În acest timp, Statele Unite şi Franţa au propus încetarea focului pentru 21 de zile în Liban, dar statul evreu a respins ideea.

de Redactia Observator

la 26.09.2024 , 21:29

Război Israel - Hezbollah. Exploziile pagerelor deţinute de luptătorii Hezbollah au provocat moartea a 12 oameni. Peste 2.800 de alte persoane au fost rănite de aparatele pe care scria că sunt produse în Taiwan. S-a descoperit însă că o companie maghiară deţinea licenţa pentru ele. Anchetatorii asiatici au sdeclanşat o anchetă şi au căutat indicii în România, Bulgaria, Ungaria şi Norvegia.

SUA şi Franţa au propus un armistiţiu de trei săptămâni

Singura pistă reală vine de la Sofia. Un norvegian născut în India ar fi livrat pagerele pentru Hezbollah prin firma sa din capitala bulgară. În ultimele zile, a plecat în Statele Unite, trimis de şeful lui, dar acum nimeni nu mai poate da de el. Bulgaria, Norvegia şi India au deschis anchete în cazul lui. Investigatorii nu au nicio pistă privind vinovaţii, ştiu doar cum au acţionat. "Acest transport de pagere a fost vizat, probabil, înainte de livrare. Cineva din lanţul de aprovizionare a reuşit să aibă acces la pagere şi să pună în ele cantităţi foarte mici de explozibili înainte de a fi trimise la Hezbollah", a declarat Josef Federman, jurnalist Associated Press.

Vezi și

Exploziile au fost primul pas al unui conflict pe care Occidentul se chinuie să îl oprească. Statele Unite şi Franţa au propus un armistiţiu de trei săptămâni. "Am reuşit să generăm un sprijin semnificativ din partea Europei, precum și a națiunilor arabe. Este important ca războiul să nu se extindă", a declarat Joe Biden, preşedintele SUA. La presiunea miniştrilor lui, Benjamin Netanyahu a refuzat înţelegerea şi a ordonat noi atacuri în Liban. Un bombardament l-a vizat pe şeful diviziei aeriene a Hezbollah. "Preferăm întotdeauna o soluţie diplomatică. Dar de unsprezece luni și jumătate, Hezbollah a refuzat-o. Orice agresiune împotriva acestei ţări va fi plătită cu un preţ scump", a declarat David Mencer, purtător de cuvânt guvernul israelian.

De la ONU, vin apeluri disperate pentru pace. "Iadul s-a dezlănţuit în Liban! Un război în toată regula trebuie evitat cu orice cost, ar însemna cu siguranţă o catastrofă deplină", a declarat Antonio Guterres, secretarul general al ONU. În ultimele patru zile, peste 600 de oameni au murit în atacurile din Liban.  

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
V-aţi cumpăra vreodată o casă scoasă la licitaţie?
Observator » Ştiri externe » "Iadul s-a dezlănţuit în Liban". Peste 600 de morţi în ultimele 4 zile, în urma atacurilor: Israel a respins un armistiţiu de 21 de zile