Antena Meniu Search
x

Galerie foto Trei tineri, ucişi de soldaţii ruşi în timp ce hrăneau câinii de la un adăpost de animale, lângă Kiev: "Îi ajutau pe toţi la nevoie"

Războiul declanşat de Rusia în Ucraina povoacă traume adânci asupra oamenilor obişnuiţi care nu şi-au dorit decât să fie pace. Trei tineri voluntari care plecaseră să hrănească animalele înfometate ale unui adăpost de lângă Kiev au fost prinşi de armata rusă şi ucişi în doar câteva clipe. Fără niciun motiv, ci doar din cauza faptului că se aflau "în calea" oamenilor nepotriviţi. 

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 08.03.2022, 10:50

Pe 4 martie, la prânz, un SUV circula pe străzile din Bucha, fost oraș liniştit şi plin de verdeaţă de lângă Kiev, acum un punct fierbinte al războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În mașină se aflau trei persoane: Serhiy Ustymenko, 25 de ani, un co-fondator al unui atelier de reparații auto, Maxym Kuzmenko, 28 de ani, un preparator de narghilea, și Anastasia Yalanska, 26 de ani, un recrutor principal la o companie IT. Un al patrulea prieten al acestora, alături de care au făcut inclusiv o fotografie înainte să plece, nu s-a alăturat grupului în acea zi și este în viață, relatează Kiyv Independent.

Bucha a fost și rămâne un loc periculos, controlat acum în mare măsură de forțele ruse. Cei trei tineri ucraineni se aflau acolo într-o misiune importantă. Lucrau ca voluntari pentru cazuri umanitare şi plecaseră să ducă mâncare unui adăpost de câini de lângă Kiev care rămăsese fără provizii odată cu începerea conflictului. Se întorceau atunci să îi ia şi pe părinții lui Ustymenko.

Tineri voluntari, ucişi sub ochii tatălui unuia dintre ei 

În timp ce mașina se apropia de casa lor, s-a auzit un sunet asurzitor. Un vehicul rusesc, martorii spun că ar fi fost un tanc sau o maşină de luptă a infanteriei, a deschis focul asupra autovehiculului în care se aflau cei trei tineri. După ce atacul a încetat, Valeriy Ustymenko, tatăl lui Serhiy, a fugit spre ei pentru a le acorda ajutor. Din nefericire însă era prea târziu. Toți cei dinăuntru erau deja morți.

Pe acelaşi subiect

Le-a cărat pe rând trupurile în subsolul casei, acolo unde familia se ascundea de bombardamentele constante, ca majoritatea oamenilor din localitatea Bucha. Trei zile mai târziu, cadavrele sunt încă acolo. Din cauza bombardamentelor, acestea nu pot fi îngropate. Prietenii și familiile lor nu își pot lua rămas bun de la cei dragi. Tatăl lui Ustymenko se ascunde de ruşi la subsol. Lângă cadavrul fiului său şi ale prietenilor acestuia. Este încă în stare de şoc şi vrea dreptate. Nu îşi imagina nici în ruptul capului la începutul anului că teroarea îi va lua copilul pentru totdeauna. Martorii şi prietenii victimelor spun că este imposibil ca ruşii să nu fi ştiut că împuşcă civili.

„Mașina era (evident) civilă”, a spus Dmytro Zubkov, un prieten al lui Maxym Kuzmenko. „Maxym purta o pălărie cu pompon. Nu semănau deloc cu militarii.”

Serhiy Ustymenko împlinise 25 de ani în decembrie. În ciuda vârstei sale fragede, reușise să realizeze multe. Era co-fondator al unui atelier de reparații auto din Kiev și avea foarte mulţi prieteni în jurul său, a declarat Ivan Soloviy, un apropiat al acestuia. „A fost cel mai bun șofer din...ei bine, a făcut o pauză Soloviy, „tot Kievul”. Ustymenko era membru al mai multor cluburi și grupuri auto, a spus Soloviy. Service-ul său era mereu deschis pentru noi. Recent,obişnuiam deja să ne vedem doar acolo”, a adăugat el.

Prietenii își amintesc pe tânărul de 25 de ani ca fiind „sufletul oricărei companii”, dar și un prieten amabil și de încredere. „Era un prieten”, continuă Soloviy, plângând, „care nu te-ar trăda niciodată”.

Maxym Kuzmenko, în vârstă de 28 de ani, care se ocupa cu montarea de narghilea într-un bar din Kiev, este, de asemenea, amintit cu căldură de prietenii săi. Era mereu acolo pentru cei care aveau nevoie de el”, a spus Kateryna Zhvalyuk, şefa şi prietena sa. În timpul lockdown-ului cauzat de coronavirus la Kiev, Kuzmenko s-a oferit voluntar ca şofer. Nu avea nicio pretenţie, îşi dorea doar să facă un bine. S-a întors la munca de voluntariat când Rusia și-a lansat invazia în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Când a început războiul, barul Katerynei a început să ajute armata şi spitalele ucrainene cu alimente, invazia, barul lui Zhvalyuk a început să ajute armata și spitalele ucrainene cu alimente, iar Kuzmenko efectua livrările. Dmytro Zubkov, un co-fondator al unui lanț de restaurante cu pizza se implicase de asemenea în proiect şi gătea mesele pe care ulteror Kuzmenko le livra.

„Am gătit pentru toți cei care au avut nevoie”, a spus el. Cel mai mult noi am ajutat spitalele de cancer pentru bătrâni și copii. Întotdeauna Kuzmenko a făcut mai mult decât se aștepta de la el. Îi dădeai o sarcină și el făcea mai mult”, a spus Zhvalyuk. „Obișnuiam să-l întreb: «De ce faci mai mult când deja este suficient de bine?» El îmi răspundea: «Trebuie să devin mai bun decât sunt acum»”.

Anastasia Yalanska, în vârstă de 26 de ani, era recrutor IT. Îşi începuse noul job în urmă cu doar trei săptămâni. Echipa era de altfel extrem de bucuroasă pentru că se alăturase companiei şi se integrase aproape instantaneu.

„Am întrebat-o dacă vrea să crească și să conducă departamentul de HR pentru o companie mare... cât de sus vrea să ajungă... ea a spus: «Da, pot să o fac»”, a spus Jeremy Achin, șeful ei. „Era foarte ambițioasă, nu i-a fost frică.”

Achin era sigur că, cu îndrumarea potrivită, Yalanska putea atinge mari înălțimi în domeniul ei. Acum nu vom vedea niciodată acel viitor”, a spus el, izbucnind în lacrimi. Andriy Piddubny, fostul coleg al Yalanskei, își amintește de asemenea cu căldură de ea. O considera o tânără „profesionistă, sinceră, directă. Întotdeauna îşi spunea părerea. Era foarte dedicată şi optimistă, toată lumea o iubea”.

Cea mai bună prietenă a Yalanskei, Anastasiya Hryshchenko, a mărturisit că familia și prietenii ei erau îngrijorați pentru siguranța ei și îi cerusă să stea departe de locurile cu bombardamente puternice. Nu putea însă să stea deoparte. Îi ajuta pe toţi cei aflaţi la nevoie, întotdeauna.”, a declarat, printre lacrimi, şi soţul acesteia, Eugen Yalanskiy. „Până la ultima ei suflare a demonstrat că e mai bună decât restul oamenilor”.

Civili ucraineni uciși de obuzele rușilor

În Kiev, un tânăr şi-a văzut tatăl murind sub ochii lui, după ce maşina în care erau a fost atacată de trupele ruseşti. ”Tată! Tată! Nu, nu!”, se aude tânărul pe filmare.

În Irpin, o familie întreagă mama, tatăl şi cei doi copii au fost ucişi în timpul operaţiunii de evacuare. De altfel armata rusă a anunţat si astăzi că va deschide mai multe culoare umanitare şi va înceta focul pentru a pemite evacuarea civililor în Kiev, Harkov, Mariupol şi Sumi. Ucrainenii spun însă că misiunile au eşuat după ce ar fi descoeprti că unul din trasee fusese minat de ruşi.

Război Rusia - Ucraina, ziua 13

Rusia a anunţat, pentru această dimineaţă, o nouă încetare a focului pentru evacuarea civililor din Kiev, Harkov şi alte oraşe ucrainene. Dar aproape toate rutele de evacuare duc spre Rusia sau Belarus, iar ucrainenii au respins deja aceste variante. O nouă rundă de negocieri între delegaţiile celor două părţi s-a încheiat, aseară, fără rezultat. Dar discuţiile vor continua iar miniştrii de externe ucrainean şi rus s-ar putea întâlni, joi, în Turcia. Rusia a ameninţat, în premieră, că va opri livrările de gaz prin Nord Stream 1.

Un milion şi jumătate de oameni au părăsit până acum Ucraina. Dar ONU avertizează că această criză umanitară este abia la început: peste 4 milioane de ucraineni vor deveni refugiaţi.

Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele începând din 24 februarie, ZIUA în care a început războiul în Ucraina: ZIUA 2ZIUA 3ZIUA 4ZIUA 5ZIUA 6ZIUA 7ZIUA8ZIUA 9ZIUA 10ZIUA 11 și ZIUA 12

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Trei tineri, ucişi de soldaţii ruşi în timp ce hrăneau câinii de la un adăpost de animale, lângă Kiev: "Îi ajutau pe toţi la nevoie"