Antena Meniu Search
x

În Gaza, magia Crăciunului este umbrită de război. A fost cea mai sângeroasă zi de la începutul operaţiunii IDF în Fâşie

Crăciunul din acest an este umbrit de două conflicte sângeroase, cel dintre Israel și Hamas și războiul Rusia-Ucraina. Sărbătorile se desfăşoare fie în stare de război, fie sunt complet anulate, în solidaritate cu victimele. Liderii lumii și oamenii de pe stradă au o dorință comună de Crăciun - pace. 

de Redactia Observator

la 25.12.2023, 20:08

Vezi și

Pentru al doilea an la rând, în Ucraina Crăciunul are loc în stare de război. În centrul capitalei colindele nu sunt cântate în straie populare, ci în uniforme militare.

Pentru ucraineni, Crăciunul din acest an este unul istoric - prima sărbătorire în 100 de ani pe rit nou, conform calendarului gregorian. Este doar una dintre reformele menite să elimine orice formă de influență rusească.

Crăciunul, umbrit de război în Betleem

În orașul nașterii lui Hristos, Betleem, magia Crăciunului este umbrită de războiul Israel-Hamas. A fost, de altfel, și cea mai sângeroasă zi de la începutul campaniei în Fâșia Gaza - 70 de oameni au murit după ce o tabără de refugiați a fost atacată. Evenimentele de Crăciun au fost anulate pe fondul carnagiului din Fâșia Gaza. Atmosfera nu este de sărbătoare, ci de doliu.

Pe acelaşi subiect

În timpul liturghiei de Crăciun şi azi, în timpul rugăciunii Urbi et Orbi, Papa Francisc le-a cerut liderilor lumii să găsească soluţii pentru a readuce pacea în lume.

Papa Francisc: Acești copii a căror copilărie este devastată de război sunt micuții Iisus de astăzi. A-i spune "da" Prințului Păcii înseamnă, deci, a spune "nu" războiului și, cu curaj, a spune "nu" fiecărui război.

Zilele acestea însă liderii lumii au luat o pauză de la politică pe durata sărbătorilor de Iarnă. Preşedintele Statelor Unite petrece Crăciunul alături de familie la reşedinţa prezidenţială de la Camp David. De acolo prima familie a Americii a transmis un mesaj atipic de Crăciun. Joe şi Jill Biden au recitat o poveste de Crăciun.

Joe şi Jill Biden: Era noaptea dinainte de Crăciun, nici o făptură nu era prin casă, nici măcar un șoarece. Șosetele au fost agățate cu grijă de șemineu, în speranța că Moș Crăciun, în curând, o să fie acolo.

Atmosferă de sărbătoare la Palatul Buckingham

Atmosferă de sărbătoare este şi în familia regală a Marii Britanii. Regele Charles a rostit mesajul de Crăciun de lângă un brad uriaş împodobit cu ornamente din materiale sustenabile.

Regele Charles: În această zi de Crăciun, gândurile și mulțumirile mele se îndreaptă către toți cei care se ajută unii pe alții, către cei care au grijă de lumea în care trăim și la toţi cei care văd şi caută binele în oameni.

Familia regală nu a lipsit nici de la Concertul de colinde de la Westminster Abbey, organizat pentru al treilea an la rând de prinţesa Kate.

Cel care a atras toate privirile a fost prinţul Louis. În vârstă de cinci ani, fiul cel mic al prinţilor de Wales a avut o reacţie adorabilă atunci când unul dintre actori a început să citească o scrisoare de la Moş Crăciun. Pentru a marca prima zi de Crăciun, Kate şi William au publicat o fotografie alb-negru în care apar cei trei prinţi ai lor George, Charlotte şi Louis. Este pentru prima dată când copiii prinţilor de Wales apar singuri într-o felicitare de Crăciun pentru Regatul Unit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » În Gaza, magia Crăciunului este umbrită de război. A fost cea mai sângeroasă zi de la începutul operaţiunii IDF în Fâşie