Antena Meniu Search
x

Interzicerea căştilor speciale de înot pentru afro-americani a generat scandal. De ce nu sunt permise de federație

Soul Cap, compania care produce căşti de înot pentru sportivii de performanţă spune că decizia de a nu permite purtarea căştilor de înot voluminoase, concepute în special pentru concurentele afro-americane, în competiţii internaţionale precum Jocurile Olimpice de la Tokyo, trebuie reanalizată după reacţiile dure apărute imediat ce oficialii au anunţat decizia.

de Redactia Observator

la 06.07.2021, 18:39

Interzicerea căştilor speciale de înot pentru afro-americani a generat scandal. De ce nu sunt permise de federație
Interzicerea căştilor speciale de înot pentru afro-americani a generat scandal. De ce nu sunt permise de federație - Instagram

Compania producătoare, Soul Cap, a spus că Fina, federaţia responsabilă de conducerea sporturilor de nataţie a transmis că aceste căşti nu sunt potrivite deoarce "nu respectă forma naturală a capului", transmite BBC.

 Acest anunţ a declanşat un val de critici din partea multor înotători, unii dintre ei spunând că este o modalitate de descurajare a tinerilor de culoare care practică acest sport. În urma reacţiilor, organizaţia a anunţat că va revizui situaţia cu privire la aprobarea acestui tip de căşti. "Fina se angajează să se asigure că toți sportivii înotători au acces la costume de baie adecvate pentru competiție", a transmis organizaţia.

Soul Cap este o companie care produce diverse categorii de căşti pentru înot care să poată fi folosite pentru mai multe tipuri de păr. Părul afro este în mod natural mai uscat decât alte tipuri de păr, deoarece are mai puţine straturi celulare. Uscarea lui la un nivel şi mai mare poate fi cauzată de hipocloritul de sodiu, cunoscut drept inălbitor, care poate provoca deteriorări firelor de păr.

Decizia federaţiei de a interzice căștile a fost criticată dur de sportivi

Pe acelaşi subiect

Înotătorii de culoare au declarat că sunt dezamăgiţi de declaraţiile Federaţiei de săptămâna trecută. Kejai Terrelonge, în vârstă de 17 ani, a spus că îngrijirea părului este una dintre numeroasele bariere cu care se confruntă în calitate de înotătoare de culoare. „Dacă folosesc căştile mai mici, pe care le folosesc toţi ceilalţi, mi s-ar potrivi pe cap, dar pentru că îmi pun ulei de protecție pe păr, atunci când înot pur și simplu alunecă și părul mi se udă”, a spus Kejai.

Swim England, organizaţia naţională de nataţie din Marea Britanie, asigură înotătorii de faptul că se vor putea folosi în competiţiile interne din Anglia căştile produse de către compania Soul Caps.

Fondatorii Soul Cap, Michael Chapman și Toks Ahmed-Salawudeen, au declarat că sunt recunoscători pentru sprijinul pe care l-au primit după ce Fina a respins cererea lor de aprobare a căștilor în competițiile internaționale. Ei au povestit că nu au luat lecţii de înot la începând crezând că nu este un sport care li s-ar putea potrivi. În 2017 au început să ia lecţii împreună, iar acolo au întâlnit o femeie de culoare cu păr afro care avea probleme din cauza mărimii nepotrivite a căştii. „După ce am vorbit cu mămicile, surorile, prietenii și ne-am dat seama de lipsa de costume de baie potrivite pentru înotătorii cu păr afro, împletituri, sau orice tip de păr voluminos, am decis să creăm un brand al nostru”, au spus ei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri externe » Interzicerea căştilor speciale de înot pentru afro-americani a generat scandal. De ce nu sunt permise de federație