Antena Meniu Search
x

Video Satul în care sute de români se pregătesc pentru un atac al Rusiei. Cum arată o zi din viaţa localnicilor aflaţi la doi paşi de război

Şi românii care trăiesc în Ucraina sunt îngroziţi de război. La Babele, în cea mai mare localitate din sudul Basarabiei în care se vorbeşte limba română, localnicii aşteaptă temători trupele ruseşti. A ajuns astăzi la ei trimisul special Observator Laurenţiu Rădulescu. Oamenii i-au spus că sunt pregătiţi să se apere aşa cum pot, dar speră totuşi să fie pace cât mai curând.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 04.03.2022, 20:17

Vezi și

La nord de Dunăre, pe pământ ucrainean, este satul Babele. Din cei 6000 de locuitori, câteva sute sunt români. Războiul încă nu a ajuns la ei, dar frica a cuprins pe toată lumea.

Localnic: O să vie.

Reporter: O să vie? De ce spuneţi asta?

Localnic: Dacă s-au pornit la Odessa.

Pe acelaşi subiect

Satul se numea cândva Averescu pentru că aici s-a născut Alexadru Averescu, generalul care a rămas în istorie pentru victoriile de la Mărăşti şi Oituz. Poate de aici se trage şi curajul celor care rămân. De la învăţător, preot sau primar, toţi au rămas în sat.

Oxana Tiervis, directoare şcoală: Noi ne rugăm să fie pace şi linişte pentru copiii noştri, în primul rând, pentru că ei sunt mici, ei încă nu au văzut viaţa.

A noua zi de război în Ucraina

Au pregătit un adăpost în subsolul şcolii, cu saltele, scaune şi rezervor de apă. Este singurul loc în care s-ar putea adăposti în cazul unui atac.

Piotr Mihailovici, primar Babele: Închideţi cerul să fie totul normal. În România aţi închis când nici nu este vorba să vă bombardeze, dar pe noi ne bombardează de-acum. Închideţi la noi.

La câţiva kilometri este Ismail, cel mai mare oraş-port de la Dunăre. Zilele trecute, rachetele ruseşti au distrus o staţie de radio-locaţie aflată în zonă.

Andrey Abramchenko, primarului orașului Ismail: Bombardamente au fost la 8 kilometri de Ismail, au fost două lovituri cu rachete

Aici, chiar şi copiii ajută armata tăind panglici din care fac plase de camuflaj. Toate drumurile care duc spre graniţe sunt blocate. La vama Palanca, sunt cozi de 10 kilometri.

Laurenţiu Rădulescu, trimis special în Ucraina: Cam aşa se traduce drama oamenilor din Ucraina, drama oamenilor care fug din calea armelor. Oameni care îşi abandonează maşinile, merg kilometri întregi pe jos cu speranţa de a trece cât mai repede în Republica Moldova.

Tineri, bătrâni, dar mai ales femei şi copii care ţin strâns la piept jucării, cu toţii şi-au lăsat viaţa în urmă şi au pornit spre necunoscut. Nimeni nu ştie când se vor opri ororile şi dacă se vor putea întoarce vreodată acasă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Satul în care sute de români se pregătesc pentru un atac al Rusiei. Cum arată o zi din viaţa localnicilor aflaţi la doi paşi de război