Antena Meniu Search
x

Foto Zelenski, discurs în Parlamentul Franței. A comparat Mariupol cu Verdun, în 1916: "Oamenii sunt disperaţi, unii se roagă să moară"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut în Parlamentul Franţei un moment de reculegere în memoria ucrainenilor ucişi în războiul declanşat de Rusia. El a vorbit despre atrocităţile comise de armata rusă în ţara sa şi a făcut o comparaţie între situaţia oraşului Mariupol şi cea din Verdun, în Primul Război Mondial, în care sute de mii de oameni au murit.

de Redactia Observator

la 23.03.2022, 17:02

președintele Ucrainei Volodimir Zelenski
Zelenski, discurs în Parlamentul Franței. A comparat Mariupol cu Verdun, în 1916: "Oamenii sunt disperaţi, unii se roagă să moară" - Profimedia Images

„Ştiţi ce se întâmplă în Ucraina, ştiţi de ce se întâmplă şi cine e vinovat. Chiar şi cei care îşi ascund capetele în nisip nu pot nega ce se întâmplă. Sunteţi oameni raţionali, oneşti şi vă întreb: cum putem opri acest război, cum putem aduce pacea în Ucraina? Răspunsurile, cele mai multe, sunt în mâinile dumneavoastră, sunt în mâinile noastre, împreună”, a afirmat Volodimir Zelenski miercuri după amiază, adresându-se Parlamentului Franţei.

Zelenski susține că unele femei, lovite de bombe, le-au cerut medicilor să le lase să moară

Preşedintele ucrainean a vorbit despre victimele atacurilor ruşilor, arătând că o femeie a avut piciorul amputat, alta are centura pelviană fracturată, în timp ce alte femei au cerut medicilor să le lase să moară. El a propus un moment de reculegere în memoria sutelor de victime ale războiului pornit de Rusia.  

El face comparaţia între Mariupol şi Verdun, în urma Primului Război Mondial, în care sute de mii de oameni au murit şi care a rămas în istorie sub denumirea „abatorul”, spunându-le parlamentarilor francezi: „Cred că cu toţii ştiţi bine aceste imagini”.

Pe acelaşi subiect

„Ruşii nu fac distincţia între ţinte. (...) Nu ţin cont de conceptul de crime de război, au adus teroarea pe pământul ucrainean. Aveţi toate informaţiile, ştiţi care sunt faptele, despre femei violate de către soldaţii ruşi în teritoriile ocupate, refugiaţi ucişi pe drum, jurnalişti luaţi la ţintă şi ucişi. Vorbim despre oameni care au supravieţuit Holocaustului iar acum trebuie să plece din ţara lor ori să se ascundă în adăposturi. Europa nu a mai văzut aşa ceva de decenii. Oamenii sunt disperaţi, unii dintre ei se roagă să moară”, a mai spus Zelenski.

Iadul din Mariupol: Oamenii strâng apa de ploaie și vânează porumbei, pentru a supraviețui

Mariupol rezistă de săptămâni întregi asediului necruțător al rușilor. Armata lui Vladimir Putin nu permite evacuarea civililor, în timp ce președintele ucrainean susține că 100.000 de oameni sunt încă blocați "condiții inumane". Nu au căldură, energie electrică și nici hrană. Ca să poate supraviețui, locuitorii strâng apa de ploaie și vânează porumbei.

"În alte părți ale Ucrainei fluxul de ajutoare se îmbunătățește, dar în Mariupol, sute de mii de oameni sunt încă acolo fără electricitate sau apă", a declarat Francesco Rocca, președintele Federației Internaționale a Crucii Roșii.

"Rusia nu deschide coridoare umanitare, nu permite intrarea convoaielor în oraș și acum vedem obiectivul real al rușilor: să fie foamete în oraș, pentru a le consolida poziția în negocieri. Dar noi nu ne predăm și nu ne vom da bătuți", avertizează parlamentarul ucrainean Dmytro Gurin.

Politicianul spune că vânătoarea de porumbei sau colectarea apei de ploaie au devenit deja o rutină în oraș, situația fiind una disperată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aveţi asigurare obligatorie a locuinţei?
Observator » Stiri externe » Zelenski, discurs în Parlamentul Franței. A comparat Mariupol cu Verdun, în 1916: "Oamenii sunt disperaţi, unii se roagă să moară"