Antena Meniu Search
x

Investigație BBC: "Palatul lui Putin", plin de mucegai, a ajuns de nelocuit

Misteriosul “palat al lui Putin”, despre care Alexei Navalnîi a publicat o anchetă, părea să găzduiască numeroase bunuri de lux primite de președintele rus. Însă, decorul opulent a dispărut, lăsând loc unor pereți goi, iar proprietatea se află în renovare din cauza mucegaiului, informație care apare și în materialul video prezentat de Navalnîi.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 15.02.2021, 11:39

Palatul lui Vladimir Putin
Palatul lui Vladimir Putin
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Investigația lui Navalnîi a făcut înconjurul planetei, fiind urmărită de 110 mlioane de persoane, de la publicare. Kremlinul, însă, a negat vehement că palaul ar aparține lui Vladimir Putin, iar acesta a catalogat materialul prezentat de opozantul său drept “plictisitor”. 

BBC a stat de vorbă cu mai mulți muncitori care au lucrat la renovarea palatului timp de cinci ani, între 2015 și 2020.

Mărturiile muncitorilor despre “palatal lui Putin”

Unul dintre muncitori a declarat, sub protecția anonimatului, că a fost angajat aici în toamna anului 2018. La acel moment, în palat existau numeroase obiecte de lux, însă, în prezent, o bună parte din mobilă a dispărut. 

“Pereții erau plini de mucegai. A afectat întreaga clădire. Am fost șocați”, a declarat bărbatul. 

Mucegaiul, despre care amintesc muncitorii chemați pentru renovarea clădirii, ar fi apărut între plăcile de rigips și pereții palatului. 

“Îmi amintesc că am numărat 1.500 de persoane pe șantier, la un moment dat. Erau ruși, uzbeci, soldați. Toți se grăbeau să termine construcția”, își amintește un muncitor care a fost angajat, în 2011, la palat.

Un alt bărbat a declarat că toate detaliile care ar putea dezvălui că în zonă există un șantier au fost camuflate pentru a nu putea fi observate de pe mare. “Toate structurile din beton și metal erau pictate pentru a se pierde în peisaj”. 

Dezvăluirile făcute de Alexei Navalnîi

Alexei Navalnîi a publicat în luna ianuarie o anchetă despre palatul preşedintelui Vladimir Putin. O veritabilă fortăreaţă dotată cu biserici proprii, un teren de hochei şi chiar o benzinărie proprie.

Alexei Navalnîi: Fără exagerare, este cel mai păzit și secret obiectiv din Rusia. Nu e o simplă reședință, e un oraș întreg sau, mai degrabă, un regat. E un stat în statul Rusia!

Doar clădirea palatului de la Gelendzhik are o suprafață de 17.000 de metri pătrați și, spune Navalnîi, o valoare de 1,3 miliarde de dolari. Întregul complex e înconjurat de un gard uriaș din beton, care ascunde, printre altele, grădini imense pline de statui, sere, arbori rari îngrijiți de 40 de grădinari, o biserică, două heliporturi, un patinoar pentru hockey pe gheață, o benzinărie proprie și un amfiteatru.

Accesul la Marea Neagră se face printr-un lung șir de tuneluri secrete săpate în munte, care au și rolul de a proteja, în caz de război.

Alexei Navalnîi: Am vrut sa înțeleg si eu cum un fost ofițer sovietic s-a transformat într-un nebun obsedat de bani și lux, care e dispus să-și distrugă țara în numele aurului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Investigație BBC: "Palatul lui Putin", plin de mucegai, a ajuns de nelocuit