Israelul mobilizează mii de rezerviști și trupe la granița cu Gaza. Israelienii s-au înghesuit din nou în adăposturi, sirenele au sunat iar în Tel Aviv
Israelul mută trupe la frontiera cu Fășia Gaza pentru a se pregăti de orice eventualitate și de o escaladare a conflictului cu palestinienii.
Trupele israeliene au fost mobilizate joi la frontiera cu Gaza, iar militanții palestinieni au efectuat iar tiruri cu rachete în Israel, relatează Reuters. Au fost chemați 3.000 de soldați rezerviști a declarat un purtător de cuvânt al armatei pentru BBC. Rezerviștii vor fi implicați și în eforturile poliției de a calma tensiunile stradale din orașele arabo-evreiești. Un reporter BBC din Gaza spune că teritoriul a îndurat cea mai lungă și mai dificilă noapte de după războiul din 2014. Israelul a declarat că obiectivele sale din Gaza includ clădiri ale serviciilor de informații, o bancă și o echipă navală a Hamas. Mii de israelieni s-au înghesuit din nou în adăposturi, în timp ce sirenele au sunat în Tel Aviv.
Confruntările dintre israeliții evrei și minoritatea arabă a țării s-au înrăutățit peste noapte: sinagogile au fost atacate iar violențele la adresa arabilor s-au intensificat. Israelul a bombardat o clădire rezidențială cu șase etaje din Gaza despre care a spus că aparține Hamas, grupul islamist care controlează enclava palestiniană. Cel puțin 83 de palestinieni și șapte israelieni au fost uciși de când au început luptele, luni.
Îndemnuri la reţinere, lansate de către comunitatea internaţională nu au, pentru moment, niciun efect Tsahalul (armata israeliană) continuă să comaseze mii de militari în apropierea barierei de securitate care închide ermetic Fâşia Gaza în teritoriul palestinian, şi prefigurează o intervenţie terestră ca cele din 204 şi 2008-2009, scrie Reuters. ”Şeful Statului Major verifică aceste pregătiri şi dă instrucţiuni (...). Avem un cartier general de campanie şi trei brigăzi în apropiere de Fâşia Gaza, care se pregătesc să facă faţă acestei situaţii şi mai multor eventualităţi”, a anunţat un purtătpr de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Jonathan Conricus.
Joe Biden: Israelul trebuie să se apere
- Scene de război civil în orasul Lod din Israel. Președintele țării avertizează împotriva unui război "smintit"
- Netanyahu respinge armistițiul, după ce nouă lideri Hamas au fost lichidaţi şi se gândește la o invazie la...
- "Linșaj" pe străzile din Israel. Un șofer arab a fost târât din mașină și bătut de mulțimea furioasă....
În acest context, Statele Unite au anunţat miercuri că-l trimit în Orientul Mijlociu pe secretarul general adjunct Hady Amr, în speranţa unei slăbiri a tensiunilor. ”Aşteptarea şi speranţa mea este ca totul să se termine rapid, însă Israelul trebuie să se apere”, a declarat presei, la Casa Albă, preşedintele american Joe Biden. Această speranţă se loveşte însă de declaraţii ale premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu, care a ameninţat că va continua să atace Fâşia Gaza, pentru a zdruncina Hamas, care şi-a pierdut miercuri comandantul aripii militare, ucis într-un bombardament israelian.
Și liderul Hamas, Ismaël Haniyeh vobeşte despre o confruntare ”nelimitată în timp”. Această intensificare a violenţelor - cea mai puternică de la Războiul din 2014 - este consecinţa unor ciocniri între palestinieni şi forţe israliene în zona Moscheei Al Aqsa, la Ierusalim. Aici tensiunile au fost alimentate în ultimele săptămâni de o eventuală expulzare a mai multor familii palestiniene din cartierul Sheikh Jarrah, în Ierusalimul de Est.
Noile atacuri vin într-o criză politică în Israel: Netanyahu se agaţă de putere
Acest conflict are loc pe fondul unei crize politice îndelungate în Israel. Benjamin Netanyahu, care se agaţă de putere, nu a reuşit să formeze un Guvern în urma alegerilor legislative de la 23 februarie, în contextul unui Parlament fragmentat. Adversarii politici ai lui Netanyahu şi-au suspendat negocierile în vederea formării unui guvern de coaliţie. De asemenea, alegeri legislative urmează să aibă loc la 22 mai în teritoriile palestiniene, iar în iulie alegeri prezidenţiale, însă organizarea acestor scrutine este incertă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰