Antena Meniu Search
x

BBC: Șase motive pentru care candidatura lui Donald Trump la Casa Alba va fi mai dificilă decât precedenta

Donald Trump și-a anunțat a treia candidatură consecutivă la președinție, într-o încercare extrem de rară a unui fost lider american de a recuceri Casa Albă după ce a pierdut alegerile. Discursul, care a durat mai mult de o oră, a fost în mare parte un amestec de laude despre palmaresul său prezidențial și atacuri asupra primilor doi ani ai președinției lui Joe Biden.

de Maria Dogaru

la 23.11.2022, 19:51

Vezi și

Donald Trump are o bază de susținători loiali și poate motiva americanii care de obicei stau acasă să meargă să îl voteze, scrie BBC despre fostul preşedinte al Statelor Unite. Iar după patru ani de mandat, mulți dintre acești susținători dețin funcții importante în cadrul Partidului Republican. Dar discursul său de miercuri a evidențiat și unele dintre principalele slăbiciuni ale sale. El a ignorat total lunile sale când a negat rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, care au culminat cu atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA, de către o mulțime de susținători ai săi, adaugă BBC.

A încercat să apere rezultatul prost al Partidului Republican la alegerile de săptămâna trecută și sprijinul său pentru unii candidaţi care au pierdut, lucru care i-a atras multe critici. Trump a spus că sarcina care urmează nu este una pentru un „candidat clasic”, ci pentru o mișcare de milioane de oameni, mișcarea sa, oamenii și campania lui.

El a condus această mișcare la președinție în urmă cu șase ani, dar există semne care indică faptul că obstacolele cu care s-ar putea confrunta în timpul candidaturii la Casa Albă în 2024 vor fi mult mai multe decât cele anterioare.

1. Greșelile din trecut

Pe acelaşi subiect

Trump a avut câteva realizări notabile de politică în timpul celor patru ani de mandat, inclusiv reduceri de taxe și reforma justiției penale, dar a avut și eșecuri importante. Republicanii își vor aminti incapacitatea de a abroga reformele democrate în domeniul sănătății și promisiunile sale repetate de investiții în infrastructură, care nu s-au realizat niciodată. Apoi, modul de gestionare al lui Trump a pandemiei de coronavirus, care i-ar putea aduce atacuri de pe mai multe fronturi.

2. Consecințele zilei de 6 ianuarie 2021

Trump nu va trebui să candideze doar pe baza rezultatelor sale ca președinte. Va trebui să apere cumva modul în care a gestionat sfârşitul preşedinţiei sale şi rolul său în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA. Imaginile din acea zi, cu susținătorii lui Trump în timp ce atacă Capitoliul opresc temporar tranziția pașnică a puterii, nu vor fi ușor uitate.

Alegerile de la jumătatea mandatului au demonstrat că ceea ce s-a întâmplat în acea zi, şi cuvintele și acțiunile lui Trump în săptămânile care au precedat ar putea influența iar comportamentul alegătorilor. Mulți candidați republicani care au oferit un sprijin total pentru refuzul lui Trump de a accepta rezultatul alegerilor din 2020 au pierdut. Mulți dintre ei fiind chiar cu realizări importante.

3. Anchetele penale în care este implicat

Unul dintre motivele pentru care Trump pare atât de dornic să lanseze o altă candidatură la președinție este că îi va permite să-și încadreze mai eficient multiplele anchete penale și civile ca "parte a unei vendete politice mai ample". 

Fostul președinte se apără în prezent împotriva unei anchete penale de manipulare a alegerilor în Georgia, a unui caz de fraudă civilă care vizează imperiul său de afaceri din New York, a unui proces pentru defăimare care implică o acuzație de agresiune sexuală și a anchetelor federale cu privire la rolul său în atacul de la Capitooiu. Cel mai rău scenariu ar include sancțiuni financiare masive sau închisoarea.

4. Confruntarea cu un adversar mai dur

Pe măsură ce lupta republicană pentru prezidențiale a început în urmă cu opt ani, Trump s-a confruntat cu un guvernator din Florida considerat favoritul partidului, Jeb Bush. Statutul de favorit a dispărut însă rapid, după dezbaterile dintre ei. Dacă Trump dorește nominalizarea în 2024, ar putea fi nevoit din nou să treacă din nou de un guvernator al Floridei.

Spre deosebire de Bush, totuși, Ron DeSantis tocmai a obţinut o victorie copleșitoare, care sugerează că este în ton cu susținătorii de bază ai Partidului Republican. Nu este clar dacă DeSantis va candida sau cine altcineva va participa în concursul prezidențial republican în acest moment.

5. Popularitatea în rândul susținătorilor

În ajunul anunțului prezidențial al lui Trump, un grup conservator a lansat o serie de sondaje care au arătat că Trump este la ceva distanţă în spatele lui Ron DeSantis.

DeSantis a condus, de asemenea, cu 26 de puncte în Florida și cu 20 în Georgia. În toate aceste state, cifrele lui Trump au fost mult mai scăzute față de sondajele anterioare. Potrivit sondajelor de la alegerile de la jumătatea mandatului recent încheiate, Trump nu este foarte popular, inclusiv în statele cheie pe care ar trebui să le câștige pentru a-și asigura președinția la alegerile generale. În New Hampshire, doar 30% dintre alegători au spus că doresc ca Trump să candideze din nou la președinție. Chiar și în Florida, acest număr a crescut doar la 33%.

6. Vârsta

Dacă va câștiga președinția, Trump ar avea 78 de ani când va depune jurământul. Și, deși aceasta este aceeași vârstă pe care o avea Joe Biden când a câștigat Casa Albă, ar face din el al doilea cel mai în vârstă președinte din istoria SUA. Nu există nicio garanție că Trump poate rezista tipului de campanie riguroasă necesară pentru a câștiga nominalizarea republicană, în special una în care probabil se va înfrunta cu candidați mult mai tineri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » BBC: Șase motive pentru care candidatura lui Donald Trump la Casa Alba va fi mai dificilă decât precedenta