Antena Meniu Search
x

Josep Borrell acuză unele state europene că vor să intimideze judecătorii CPI care decid soarta lui Netanyahu. Iulia Motoc conduce completul

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat că unele ţări europene încearcă să-i intimideze pe judecătorii Curţii Penale Internaţionale din cauza dosarului împotriva liderilor israelieni şi le cere să înceteze amestecul şi să respecte instanţa. Judecătoarea din România, Iulia Motoc, conduce comisia care decide soarta premierului Netanyahu. Inclusiv procurorul general al CPI a declarat la CNN că a fost ameninţat de înalţi lideri care l-au avertizat că "acest tribunal este pentru Africa şi bandiţi ca Putin". 

de Redactia Observator

la 24.05.2024 , 15:41

Josep Borrell acuză unele state europene că vor să intimideze judecătorii CPI care decid soarta lui Netanyahu. Iulia Motoc conduce completul
Josep Borrell acuză unele state europene că vor să intimideze judecătorii CPI care decid soarta lui Netanyahu. Iulia Motoc conduce completul - Observator

Procurorul şef al CPI Karim Khan a anunţat luni că a depus cereri de emitere a unor mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu şi al ministrului apărării Yoav Gallant, precum şi pe numele a trei lideri Hamas.

"Procurorul nu a făcut nimic mai mult decât să formuleze acuzaţii şi curtea va decide. Între timp, le cer tuturor, începând cu guvernul israelian şi unele guverne europene, să nu-i intimideze pe judecători", a declarat Borrell pentru canalul spaniol TVE. "Nu-i ameninţaţi, nu încercaţi să le influenţaţi deciziile, uneori cu ameninţări şi cuvinte dure", a adăugat el.

Karim Khan i-a acuzat pe cei trei lideri Hamas de infracţiuni precum exterminare, luare de ostatici şi violenţă sexuală şi pe cei doi politicieni israelieni de infracţiuni ca exterminare, folosirea foamei ca armă şi atacarea intenţionată a civililor.

Articolul continuă după reclamă

Israelul neagă că a comis crime de război în Gaza şi susţine că CPI nu are jurisdicţie în acest teritoriu, lansând un apel la statele lumii să repudieze ceea ce consideră un tribunal motivat politic. Gruparea Hamas a respins de asemenea acuzaţiile care îi vizează pe liderii săi.

Pe acelaşi subiect

Mai multe ţări au denunţat decizia procurorilor CPI de a cere arestarea unor cetăţeni israelieni, între care şi SUA, cel mai apropiat aliat al Israelului, care nu este membru al CPI. Ungaria a caracterizat joi cererea de emitere a mandatelor de arestare drept o "decizie politică" care discreditează CPI.

Curtea Internaţională de Justiţie, un tribunal separat care are de asemenea sediul la Haga, urmează să se pronunţe vineri asupra unei solicitări a Africii de Sud de a-i ordona Israelului să pună capăt ofensivei lansate în oraşul Rafah, din sudul Fâşiei Gaza.

Într-un nou pas care a mărit izolarea diplomatică a Israelului în această săptămână, Spania, Norvegia şi Irlanda au anunţat că vor recunoaşte statul Palestina pe 28 mai, notează Reuters. Israelul susţine că asta este echivalent cu a răsplăti Hamas pentru atacurile sale de pe 7 octombrie pe teritoriul Israelului şi că decizia va întări gruparea militantă islamistă Hamas. Borrell a respins aceste critici.

"Când se spune că acest lucru întăreşte Hamas, eu văd lucrurile cu totul invers, pentru că lumea palestiniană este divizată între o autoritate (Autoritatea Palestiniană - n.r.) pe care o recunoaştem, pe care o finanţăm, cu care avem contacte... şi o organizaţie teroristă pe care o privim ca atare", a spus el.

Borrell susţine că şi alte ţări europene iau în considerare recunoaşterea statului palestinian, dar nu a furnizat detalii. De asemenea, a mai spus el, să critici acţiunile guvernului israelian nu reprezintă antisemitism. "De fiecare dată când cineva ia decizia de a sprijini construcţia statului palestinian, ceva ce toată lume susţine în Europa, reacţia Israelului este de a o transforma într-un atac antisemit", a afirmat Borrell.

"Acest tribunal este pentru Africa şi bandiţi ca Putin"

Într-un interviu oferit celebrei jurnaliste de la CNN, Christiane Amanpour, procurorul general Karim Khan a declarat că a primit amenințări în timp ce a condus investigațiile împotriva oficialilor israelieni. A povestit chiar că un oficial de rang înalt l-a avertizat că tribunalul a fost "construit pentru Africa și bandiţi ca Putin", sugerând că nu are menirea de a investiga Occidentul și pe aliații acestuia. 

"Câțiva lideri au vorbit cu mine și au fost foarte clari. "Această instanță este construită pentru Africa și pentru bătăuși precum Putin", mi-a spus un oficial de rang înalt", a povestit Karim Khan.  "Noi nu considerăm că e aşa. Această instanță ar trebui să fie triumful legii asupra puterii și a forței brute" a spus Khan la CNN.

Israel şi SUA au făcut presiuni asupra CPI pentru a nu emite mandate de arestare

Responsabili israelieni au declarat pentru The New York Times la începutul lunii mai că se aşteaptau ca CPI să emită mandate de arestare împotriva unor membri ai guvernului israelian, printre care şi Benjamin Netanyahu.

Mai multe publicaţii americane au dezvăluit în ultimele săptămâni că Israelul împreună cu Statele Unite și alte țări occidentale au făcut presiuni asupra CPI pentru a nu emite mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu sau miniștrii cabinetului său. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Stiri externe » Josep Borrell acuză unele state europene că vor să intimideze judecătorii CPI care decid soarta lui Netanyahu. Iulia Motoc conduce completul