Antena Meniu Search
x

Jurnalistul ucrainean Maks Levin, "executat cu sânge rece" de soldații ruși. Dovezile descoperite

Reporteri fără Frontiere (RSF) a făcut publice concluziile anchetei realizate în cazul fotografului ucrainean Maks Levin. Astfel, reprezentanții organizației internaționale susțin că acesta a fost "executat cu sânge rece" de soldații ruși, notează CNN.

de Redactia Observator

la 24.06.2022, 14:54

Trupul lui Maks Levin a fost descoperit pe 1 aprilie, la mai bine de două săptămâni după ce fotograful a dispărut.
O anchetă făcută de Reporteri fără Frontiere indică faptul că moartea lui Maks Levin a fost o execuție. - Profimedia

Levin, un fotojurnalist ucrainean care a lucrat cu o serie publicații occidentale importante, inclusiv Reuters și BBC, a dispărut pe 13 martie, atunci când acoperea asalutul rușilor asupra Kievului. Trupul său a fost descoperit pe 1 aprilie.

RSF a declarat că a trimis doi anchetatori în Ucraina, între 24 mai și 3 iunie. Aceștia au confirmat că Maks Levin și un prieten care îl însoțea "au fost executați cu sânge rece". Organizația a declarat că a găsit mai multe gloanțe și cartușe la fața locului, documentele de identitate ale prietenului și soldatului care îl însoțea pe Levin, alături de 14 găuri făcute de gloanțe în mașina în care călătoreau. RSF a declarat că a găsit, de asemenea, mai multe elemente cu posibile dovezi ADN, care atestă prezența soldaților ruși în vecinătatea locului crimei și, crucial, a localizat un glonț chiar lângă locul unde a fost găsit cadavrul lui Levin.

"Analiza fotografiilor de la locul crimei, observațiile făcute la fața locului și dovezile materiale recuperate indică în mod clar o execuție care ar fi putut fi precedată de interogatoriu sau chiar acte de tortură", a declarat secretarul general al RSF, Christophe Delore. "În contextul unui război puternic marcat de propagandă și cenzură de la Kremlin, Maks Levin și prietenul său au plătit cu viața lor pentru lupta lor pentru informații de încredere".

Cazul reporterului a ajuns la procurorul general al Ucrainei

Pe acelaşi subiect

RSF a declarat că a trimis concluziile, alături de toate dovezile, Procurorului general al Ucrainei. Instituția a anunțat pe 2 aprilie că trupul jurnalistului a fost găsit în districtul Vyshgorod, la nord de Kiev, adăugând că "soldații forțelor armate ruse l-au ucis Maksym Levin neînarmat cu două focuri de armă".

De la începutul războiului, Federația Rusă a negat că atacurile armatei sale au vizat civilii și jurnaliștii, chiar dacă autoritățile din Ucraina și organizațiile internaționale au oferit dovezi care contrazic aceste afirmații.

Trebuie subliniat faptul că, în ciuda gravității acuzațiilor aduse de conducerea Reporterilor Fără Frontiere, jurnaliștii de la CNN nu au putut verifica în mod independent informațiile prezentate publicului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Jurnalistul ucrainean Maks Levin, "executat cu sânge rece" de soldații ruși. Dovezile descoperite