Antena Meniu Search
x

Kievul cere Bisericii Ortodoxe să-l numească pe Putin Satana şi pe Patriarhul Kiril diavol

Secretarul Consiliului pentru Securitate şi Apărare Naţională din Ucraina cere Bisericii Ortodoxe să afirme că Putin este Satana, iar Patriarhul Kiril un diavol.

de Redactia Observator

la 28.12.2022, 10:48

Kievul cere Bisericii Ortodoxe să-l numească pe Putin Satana şi pe Patriarhul Kiril diavol
Putin la slujba de Paşte - Profimedia

Conducătorul Mănăstirii Peşterilor din Kiev (Pecerska Lavra), mitropolitul Pavel Lebed, l-a acuzat pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că face presiuni asupra creştinilor ortodocşi. El spune că directorul muzeului le-a transmis la 26 decembrie că nu li se va mai permite să ţină slujbe în bisericile complexului, relatează DPA, citat de Agerpres

Complexul Pecerska Lavra este împărţit între muzeul de stat Rezervaţia Istorică şi Culturală Naţională Kiev-Pecerska, aflat sub autoritatea Ministerului Culturii din Ucraina, şi Biserica Ortodoxă Ucraineană. ''Ne-am săturat ca duşmanul să lovească în poporul nostru, ne-am săturat de suferinţă şi durere când oamenii mor de foame în frig şi fără lumină", a declarat Lebed într-un mesaj video adresat preşedintelui.

Tensiunile între Biserica Ortodoxă Ucraineană şi autorităţile de la Kiev continuă

Zelenski a interzis organizaţiile religioase care au legături cu Rusia. Contractul de închiriere al mănăstirii complexului Lavra expiră la sfârşitul acestei luni, iar Lebed a cerut să nu fie daţi afară călugării. ''Vreţi să le luaţi oamenilor şi credinţa? Vreţi să le luaţi şi ultima speranţă? Nu faceţi asta'', a pledat clericul.

Pe acelaşi subiect

Până în luna mai, Biserica Ortodoxă Ucraineană a fost subordonată Patriarhiei Moscovei. În acel moment, Biserica Ortodoxă Ucraineană a renunţat oficial la Moscova şi a condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei ordonat de Putin.

Cu toate acestea, autorităţile ucrainene continuă să suspecteze Biserica de colaborare cu Moscova. Bisericile de la Pecerska Lavra au fost percheziţionate de mai multe ori. Conducerea ucraineană a îndemnat marţi cu fermitate Biserica să se distanţeze de Moscova.

Oleksii Danilov: Putin este Satana iar Patriarhul Kirill este diavolul

''Dacă nu aveţi relaţii cu Rusia, atunci spuneţi oficial la revedere, spuneţi că (preşedintele rus Vladimir) Putin este Satana'', a cerut Bisericii Ortodoxe Ucrainene secretarul Consiliului de Securitate Naţională al Ucrainei, Oleksii Danilov, într-o intervenţie la televiziune. Patriarhul ortodox rus Kirill este, de asemenea, un diavol, a adăugat Danilov.

Biserica Ortodoxă de rit vechi sărbătoreşte Crăciunul pe 7 ianuarie, conform calendarului iulian, care este anterior calendarului gregorian folosit în prezent de bisericile creştine din Occident, unde naşterea lui Iisus este marcată pe 25 decembrie. Mulţi oameni din Ucraina sărbătoresc acum Crăciunul pe 25 decembrie. Lebed a spus că oamenii care nu au nimic de-a face cu Biserica Ortodoxă nu ar trebui să le spună credincioşilor când să sărbătorească naşterea lui Hristos şi la ce biserică să meargă.

Lavra Pecerska este prima şi cea mai veche mănăstire de pe teritoriul Ucrainei contemporane. A fost fondată la mijlocul secolului al XI-lea de către monahii Antonie şi Teodosie care şi-au prevestit sfârşitul şi s-au retras aici în subteran, unde aveau să se roage până la sfârşitul vieţii, primul creând Peştera de sus, iar al doilea - Peştera de jos. În prezent, complexul Lavra are peste o sută de clădiri, inclusiv numeroase biserici, multe subterane, iar peşterile adăpostesc moaştele a 120 de sfinţi.

Inclusă ca ansamblu în Patrimoniul Mondial al UNESCO, Lavra este împărţită între muzeul de stat Rezervaţia Istorică şi Culturală Naţională Kiev-Pecerska şi Biserica Ortodoxă Ucraineană. Cele două părţi separate se numesc Lavra Inferioară şi Lavra Superioară. Peşterile şi mănăstirea activă se află în Lavra Inferioară aparţinând Bisericii, în timp ce Lavra Superioară se află sub autoritatea Ministerului Culturii din Ucraina. Biserica principală, care este Catedrala Adormirii Maicii Domnului, se află în Lavra Superioară, conform site-ului lavra.ua.

Războiul din Ucraina a afectat până şi data Crăciunului

Războiul din Ucraina a afectat până şi data Crăciunului. În acest an a crescut procentul creştinilor ucraineni care au sărbătorit Naşterea Domnului pe 25 decembrie şi care, prin urmare, nu mai doresc să sărbătorească Crăciunul pe 7 ianuarie, data folosită în mod tradiţional de creştinii ortodocşi de rit vechi. De altfel, începând din 2023, calendarele ucrainene vor include doar data de 25 decembrie pentru sărbătoarea Crăciunului, relatează ANSA.

Cu tradiţii diferite în ţară, Crăciunul a fost sărbătorit până acum în Ucraina fie pe 25 decembrie - în conformitate cu calendarul gregorian - fie pe 7 ianuarie, potrivit calendarului iulian. "Dar până la urmă, multe familii au sărbătorit ambele zile", a afirmat episcopul de Kiev al Bisericii Catolice de Rit Latin, monseniorul Vitali Kriviţki, deoarece familiile creştine sunt adesea amestecate între catolici latini, greco-catolici, ortodocşi ucraineni şi ortodocşi sub patriarhul Moscovei.

Războiul a accelerat acest proces. Acest Crăciun ar putea fi ultimul în care în Ucraina este posibil să se sărbătorească în aceeaşi zi în care îl sărbătoresc creştinii ortodocşi din Rusia, 7 ianuarie, deoarece se discută o măsură care ar interzice această Biserică sub acuzaţia de colaborare cu Kremlinul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Kievul cere Bisericii Ortodoxe să-l numească pe Putin Satana şi pe Patriarhul Kiril diavol