Antena Meniu Search
x

Kremlin: Europa mai are la dispoziție câteva săptămâni pentru a plăti gazul în ruble. Livrările nu se opresc azi

Livrările de gaze nu vor fi oprite dacă țările din UE nu au confirmat plata în ruble până la 1 aprilie a declarat vineri secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit TASS. Pentru gazul livrat în prezent, plățile se fac la finalul lunii aprilie, începutul lunii mai. Măsura ar putea fi schimbată în viitor, dacă condițiile se modifică. Gazele naturale ruseşti au continuat să fie livrate vineri în Europa, în ciuda decretului anunțat joi de Putin care obligă ”ţările neprietenoase” să plătească în ruble, notează și Reuters.

de Redactia Observator

la 01.04.2022, 15:41

Kremlin: Livrările de gaze în Europa nu se opresc de azi, dacă plata în ruble nu a fost confirmată. Ce deadline au europenii
Kremlin: Livrările de gaze în Europa nu se opresc de azi, dacă plata în ruble nu a fost confirmată. Ce deadline au europenii - Getty Images

Cumpărătorii de gaz rusesc mai au la dispoziție câteva săptămâni pentru a plăti în ruble, asta înseamnă că livrările nu se opresc imediat, a anunțat azi Kremlinul. „Până acum situația este următoarea. Ieri mi s-au pus o mulțime de întrebări de tipul dacă nu există o confirmare pentru plata în ruble, atunci livrările de gaze vor fi întrerupte de la 1 aprilie? Nu, nu înseamnă asta. Nu asta rezultă din decretul președintelui care a fost semnat ieri. Plata pentru acele livrări care se desfășoară acum nu trebuie făcută astăzi, ar trebui să se facă la sfârșitul lunii aprilie sau chiar la începutul lunii mai”, a explicat Peskov. Referitor la termenul limită pentru deschiderea de conturi în băncile rusești pentru a plăti gazul, Peskov a recomandat contactarea Gazprom pentru detalii.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a menționat că Vladimir Putin, în conversațiile cu liderii europeni, a subliniat noua schemă de plată a gazelor înainte de a fi anunțată oficial joi. „În termeni generali, le-a descris această schemă.” Decizia de a cere plata în ruble pentru gazul furnizat către țări ”neprietenoase” ar putea fi anulată în viitor, dacă condiţiile se schimbă, dar în prezent aceasta este cea mai de încredere opțiune pentru Moscova, a subliniat Peskov, fără a spune care ar fi acele condiții. „Nu este nimic ferm în acest caz”, a spus Peskov când a fost întrebat dacă decizia de a solicita plata în ruble ar putea fi anulată.

Peskov a reluat cuvintele lui Vladimir Putin care a spus joi că țările europene au primit de fapt o parte din gazul din Rusia gratuit, pentru că „au plătit în euro, pe care apoi tot ele l-au înghețat”. Peskov a fost întrebat dacă decretul privind plățile pentru gaz în ruble se poate aplica și resurselor deja furnizate.”Nu, nu are efect retroactiv”, a explicat acesta. 

Gazprom, compania rusă care furnizează peste o treime din necesarul de gaz al Europei, a declarat vineri că a început să trimită notificări formale clienților săi cu privire la noul proces de plată, potrivit Financial Times. Cumpărătorii europeni au refuzat până acum să plătească în ruble, spunând că acest lucru ar încălca contractele. Rusia a propus o schemă care utilizează conturi în valută străină și ruble la Gazprombank, despre care a spus că nu va încălca contractele și nu va modifica volumul livrat sau condițiile de preț.

Pe acelaşi subiect

Nu există niciun semn de întrerupere a gazelor naturale către Europa

Gazele ruseşti continuă să fie livrate, vineri, spre Europa, în pofida anunțului făcut de Vladimir Putin care a amenințat joi cu întreruperea furnizării în cazul în care clienţii nu încep să plătească aprovizionarea cu gaze naturale în ruble, relatează Reuters. Solicitarea lui Putin a fost respinsă de clienţii occidentali, ca fiind o încercare de a rescrie contractele care stipulează plata în euro. 

Germania, care cumpără cele mai multe gaze naturale din Rusia, a calificat decizia liderului rus drept ”şantaj” şi a activat, miercuri, ”avertizarea timpurie”, prima etapă din planul de urgenţă al Germaniei pentru garantarea aprovizionării cu gaze naturale, un plan conceput pentru a reduce riscul întreruperii sau opririi livrărilor de gaze naturale din Rusia.

Cu toate acestea, se pare că nu există niciun semn de întrerupere a gazelor naturale către Europa, vineri. Fluxurile au rămas constante prin două dintre cele trei conducte principale care transportă gaze ruseşti în statele europene - Nord Stream 1 prin Marea Baltică şi în Slovacia, prin Ucraina. Direcţia fluxurilor către cealaltă rută principală, conducta Yamal-Europa care trece prin Belarus, a fost schimbată. Gazele sunt transportate acum din Germania în Polonia, însă doar ocazional.

Gazprom, gigantul de stat producător de gaze, a anunţat că va continua să livreze gaze naturale spre Europa prin Ucraina, în conformitate cu cererile consumatorilor, care au scăzut foarte puţin în comparaţie cu cererile de joi. O sursă a declarat pentru Reuters că unele contracte implicau livrarea de gaze înainte de scadenţa plăţilor, sugerând că robinetele nu vor fi închise imediat.

Jocul făcut de Vladimir Putin

Într-una dintre destul de rarele sale apariţii televizate, Vladimir Putin a făcut anunţul care a produs un şoc ţărilor europene care au o dependenţă masivă de gazele importate din Rusia. ”Astăzi am semnat un decret care stabilește regulile de comercializare a gazelor naturale rusești cu așa-zisele state neprietenoase. Pentru a cumpăra gaz natural rusesc, acestea trebuie să deschidă conturi de ruble în băncile rusești. Aceste conturi vor fi folosite pentru achitarea livrărilor de gaz începând de mâine, 1 aprilie a acestui an.”, a spus joi Putin.

Vladimir Putin susţine că este o modalitate de a se asigura că îşi primeşte banii, într-o monedă pe care poate să o folosească. ”Când conturile în dolari şi euro îţi sunt blocate, nu are niciun sens să primeşti monede de genul acesta. În cazul aprovizionării ulterioare cu gaze și a plății acestora conform schemei tradiționale, pot fi blocate și noi încasări financiare în euro sau dolari.”

Potrivit analiştilor economici, acţiunea preşedintelui Rusiei ar trebui să determine Occidentul să-l reprimească în sistemul SWIFT. Mai ales că Vladimir Putin a precizat să statele Uniunii Europene pot deschide conturi în ruble la o singură bancă: Gazprombank. Pe care, automat, trebuie să o reincludă în circuitul bancar internaţional. Liderul de la Kremlin a fost refuzat, ferm, de Germania, una dintre ţările cu un foarte mare grad de dependenţă energetică de Rusia.

”Răspunsul este foarte scurt. Ne-am uitat la contractele privind gazele și alte livrări. În acelea, se spune că plata se face în euro, uneori în dolari, dar de obicei în euro. I-am spus președintelui rus că așa va rămâne”, a declarat cancelarul german, Olaf Scholz.

Cancelarul german susţine că ţara sa lucrează la o nouă infrastructură, cu ajutorul căreia să aducă gaz lichid în reţeaua europeană din porturile germane aflate în Marea Nordului. ”Mesajul către președintele rus este că modelul său economic de afaceri va dispărea și prin propria sa acțiune. Va fi efectul faptelor sale diabolice.” 

Autorităţile de la Viena sunt, însă, îngrozite de faptul că Vladimir Putin le-ar putea tăia alimentarea cu gaze naturale, în condiţiile în care importă din Rusia aproximativ 80 la sută din cantitatea necesară pentru buna funcţionare a ţării. ”În Austria, gazul din Rusia nu este folosit doar în gospodării, ci și în industrie, iar asta înseamnă locuri de muncă”, a spus cancelarul austriac Karl Nehammer.

După discuţia cu preşedintele Rusiei, premierul Italiei vine cu o informaţie de natură să complice şi mai mult situaţia. ”Vă spun cuvintele președintelui Putin: contractele existente rămân în vigoare. A subliniat în repetate rânduri faptul că este o concesie făcută companiilor europene.”, a spus Mario Draghi, premirul Italiei. 

Desigur, poate fi un nou joc al lui Vladimir Putin. Cert este că preşedintele rus a obţinut ceva: rubla s-a apreciat, ajungând la o valoare mai mare decât o avea cu două zile înainte să invadeze Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Kremlin: Europa mai are la dispoziție câteva săptămâni pentru a plăti gazul în ruble. Livrările nu se opresc azi