Antena Meniu Search
x

Video Liderii mondiali, rezervaţi în cel mai greu moment politic pentru Putin: "Cel mai important este ca toate părţile să fie responsabile şi să protejeze civilii"

Liderii lumii urmăresc cu atenţie ce se întâmplă acum în Rusia. Evenimentele ar putea avea consecinţe nu doar asupra războiului din Ucraina ci şi asupra statelor vecine, inclusiv România. Deocamdată, declaraţiile sunt rezervate, mai ales că informaţiile trebuie verificate foarte atent. Şeful diplomaţiei Uniunii Europene spune că blocul şi-a activat centrul de criză. 

de Redactia Observator

la 24.06.2023, 19:30

Vezi și

România monitorizează evenimentele din Rusia şi este în contact permanet cu Aliaţii, transmite preşedintele Klaus Iohannis. Premierul Ciolacu spune şi el că este informat despre situaţie de către Ministerul Apărării şi Ministerul Afacerilor Externe. Schimbarea polilor de putere de la Moscova poate avea implicaţii uriaşe, cred analiştii. 

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: "Destabilizarea Federaţiei Ruse poate reprezenta un vector de ameninţare suplimentar în legătură cu noi, în legătură cu spaţiul lumii libere, în legătură cu Ucraina. Din perspectivă occidentală, preocuparea este legată și de un alt domeniu, și anume de cine în Federația Rusă are autoritatea în legătură cu armamentul nuclear. Discutăm de peste 4400 de focoase nucleare." 

La Kiev, destabilizarea Rusiei este privită cu speranţă. Preşedintele Zelenski spune că Rusia va avea de suferit dacă mai păstrează trupe şi mercenari pe teritoriul ţării. Soldaţii, care ştiu că Prigojin vrea să conducă el însuşi toate trupele ruseşti în războiul din Ucraina, nu se îmbată însă cu apă rece. 

Andrii Kvasniţa: "Luând în considerare intenţiile lui (Evgheni Prigojin, n.r.), s-ar putea să fie mai rău (decât Vladimir Putin, n.r.). Oricum, nu cred că poate prelua puterea şi să se îndrepte contra Ucrainei atât de repede."

Pe acelaşi subiect

Premierul britanic Rishi Sunak a anunţat că va avea o discuţie cu Aliaţii. 

Rishi Sunak: "Cel mai important este ca toate părţile să fie responsabile şi să protejeze civilii. Noi avem de mult timp o avertizare de călătorie pentru Rusia."

Deşi cei mai mulţi dintre locuitorii Rusiei îl susţin pe Vladimir Putin, prezenţa armatei pe străzi îi îngrijorează. 

Locuitor al Moscovei: "Este interesant ce o să se întâmple. Chiar şi aici... din câte înţeleg, Piaţa Roşie nu este tot timpul închisă. Sunt poliţişti... De fapt, este înfricoşător. Dar nu o să-mi spun încă părerea."

Cel mai greu moment politic pentru Putin

Analiştii dar şi liderii politici vorbesc despre cel mai greu moment politic pentru Putin, de când este la putere, din 2000. Rebeliunea va avea consecinţe pe termen lung asupra imaginii preşedintelui, mai ales că în martie anul viitor vor fi alegeri prezidenţiale în Rusia. 

Georgia Meloni, premierul Italiei: "Ceea ce se întâmplă ne arată că propaganda făcută în trecut de Rusia, despre forţă şi unitate în rândul regimului, nu corespunde realităţii." 

Din punct de vedere militar, este puţin probabil ca Evgheni Prigojin şi cei 25.000 de oameni care îi sunt credincioşi vor reuşi să destabilizeze Armata Roşie sau să îl detroneze Putin. 

Generalul Mircea Mîndrescu: "Dacă a fost o chestiune pregătită din timp și a venit firesc ca următor pas al unor pași deja făcuți, înseamnă că Prigojin ar fi trebuit poate a și făcut-o, să se coordoneze și cu alte forțe. Să se coordoneze mai ales cu ceea ce numesc eu forțele pretoriene, cei care se găsesc politic lângă președintele Putin sau care se găsesc militar lângă acesta."

Experţii militari spun că zilele următoare, când se va afla dacă mercenarii au sau nu susţinere de la Kremlin, vor fi decisive pentru deznodământul situaţiei. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Autorităţile române monitorizează îndeaproape evoluţia evenimentelor din Rusia. Sunt în permanenţă informat despre ceea ce se întâmplă. Sunt în contact permanent cu Aliaţii."

Marcel Ciolcacu, premierul României: "Toate autorităţile române monitorizează îndeaproape situaţia din Rusia, în cooperare deplină cu aliaţii noştri. Sunt în permanenţă informat despre situaţie de către Ministerul Apărării şi Ministerul Afacerilor Externe. Ne coordonăm cu aliaţii noştri."

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: "Cine alege calea răului, se autodistruge. (...) Slăbiciunea Rusiei este evidentă. Slăbiciune la scară largă. Cu cât mai mult Rusia îşi ţine trupele şi mercenarii pe pământurile noastre, cu atât mai mult haos, durere şi probleme vor avea ei înşişi mai târziu."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Liderii mondiali, rezervaţi în cel mai greu moment politic pentru Putin: "Cel mai important este ca toate părţile să fie responsabile şi să protejeze civilii"