Antena Meniu Search
x

LOVITURĂ DE STAT în Venezuela? Comunitatea internaţională îşi exprimă îngrijorarea: ”A venit momentul să se strige după ajutor"

Comunitatea internaţională şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din Venezuela, unde preşedintele Nicolas Maduro a fost acuzat de ”lovitură de stat” în urma deciziei Curţii Supreme de a prelua puterile Parlamentului, aflat sub controlul opoziţiei.

Comunitatea internaţională şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din Venezuela, unde preşedintele Nicolas Maduro a fost acuzat de ”lovitură de stat” în urma deciziei Curţii Supreme de a prelua puterile Parlamentului, aflat sub controlul opoziţiei.

Această hotărâre a Curţii Supreme, cunoscută ca apropiată a puterii socialiste, traduce o escaladare suplimentară în criza politică care afectează această ţară petrolieră după victoria zdrobitoare a opoziţiei în alegerile parlamentare de la sfârşitul lui 2015.

Regimul prezidenţial venezuelean concentrează în prezent toate puterile - executivă, armata, judiciară şi legislativă.

”Fără o separare a puterilor, democraţia este spartă”, a avertizat vineri premierul spaniol Mariano Rajoy.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american a denunţat un ”grav recul” al democraţiei în Venezuela.

De la Uniunea Europeană (UE) şi până la secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OEA) Luis Almagro, inclusiv Canada, Brazilia, Argentina, Columbia, Chile, Guatemala, Panama, Peru sau Mexic, toţi au condamnat ”ruperea ordinii constituţionale” sau ”lovitura de stat” din Venezuela.

Peru şi-a rechemat ambasadorul de la Caracas.

Doar Bolivia preşedintelui de stânga Evo Morales l-a apărat pe şeful statului venezuelean.

”Să se strige ajutor”

"Nicolas Maduro tocmai a comis o lovitură de stat”, el a ”retras puterea poporului”, a denunţat joi preşedintele Parlamentului venezuelean Julio Borges, care a îndemnat armata să iasă din ”tăcere” în faţa ruperii ordinii constituţionale.

Încăierări au avut loc joi între deputaţi şi poliţia antirevoltă, în faţa tribunalului.

Opoziţia a îndemnat la manifestaţii, începţând de sâmbătă, în ţară.

”O dictatură domneşte” în Venezuela. ”A venit momentul să se strige după ajutorul comunităţii internaţionale”, a declarat din Columbia Henrique Capriles, unul dintre principalii opozanţi venezueleni.

”În Venezuela există o dictatură cu toate simpromele - o criză umanitare, încălcarea sistematică a drepturilor omului”, a declarat de asemenea Lilian Tintori, soţia opozantului Leopoldo López, condamnat la 14 ani de închisoare.

Acesta le-a cerut venezuelenilor, într-un mesaj postat pe Twitter, să iasă în stradă ”pentru a denunţa dictatura şi a salva democraţia”.

La rândul său, deputatul opoziţiei Henry Ramos Allup, un fost preşedinte al Parlamentului unicameral al acestei ţări, i-a îndemnat pe parlamentari să ”continue să-şi exercite funcţiile, indiferent care sunt riscurile, pentru că noi nu am fost desemnaţi deputaţi, ci am fost aleşi”.

”În afara legii”

”Atât timp cât Adunarea Naţională va fi în afara legii, competenţele parlamentare vor fi exercitate în mod direct de către” Curtea Supremă, potrivit deciziei publicate de cea mai înaltă jurisdicţie a ţării.

Începând din ianuarie 2016, Tribunalul Suprem al Justiţiei (TSJ) sau Curtea Supremă a declarat nule toate voturile Adunării Naţionale, ca reacţie faţă de învestirea a trei deputaţi ai opoziţiei antichaviste (după numele fostului preşedinte Hugo Chavez, 1999-2013) a căror alegere a fost pătată de suspiciuni.

De atunci, Curtea a tot diminuat continuu puterile Legislativului.

Înaintea acestei hotărâri a TSJ, aceeaşi instanţă i-a privat deja marţi pe deputaţi de imunitate, expunându-i unor posibile procese de înaltă trădare în instanţe militare.

Pe 21 martie, deputaţii venezueleni au adoptat o moţiune care îndemna OEA să-şi convoace Consiliul Permanent pentru a examina să impună eventuale sancţiuni ţării.

Această reuniune, care a avut loc la Washington, a condus la o declaraţie comună în care majoritatea ţărilor membre şi-au exprimat ”îngrijorarea în faţa dificilei situaţii politice, economice, sociale şi umanitare” din Venezuela.

Opoziţia vrea să-l înlăture pe şeful statului de la putere şi cere organizarea unor alegeri prezidenţiale anticipate, înainte de cele prevăzute în decembrie 2018. Invers, Maduro acuză OEA că încurajează o ”intervenţie internaţională”.

”Noi ne pregătim să apărărm ţara”, a declarat deputatul Diosdado Cabello, unul dintre principalii lideri ai chavismului. ”Să vină să vadă un popor apărându-şi patria. Dacă încearcă ceva, ne vor găsi în stradă. Dacă ei cred că ne vom preda, se înşeală”.

”Această decizie este majoră, pentru că ea ilustrează fuga înainte a Guvernului Maduro, care se sprijină tot mai mult pe armată pentru a supravieţui, în pofida degringoladei economiei ţării”, a declarat pentu AFP Gaspard Estrada, directorul executiv al Observatorului Politic din America Latină şi Caraibe (Opalc).

În afară de ciocnirea dintre puterile din Venezuela, această ţară în care au avut loc trei tentative de lovitură de stat începând din 1992, este dur afectată de o penurie care vizează 68% din produsele de bază, iar inflaţia a scăpat de sub control -  ea va atinge 1.660% în 2017, preconizează FMI.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » LOVITURĂ DE STAT în Venezuela? Comunitatea internaţională îşi exprimă îngrijorarea: ”A venit momentul să se strige după ajutor"