Antena Meniu Search
x

Video Lupta pentru Donbas se dă în Bahmut şi Soledar. Occidentul promite noi livrări de blindate şi tancuri

Armata ucraineană continuă să reziste în două oraşe din Donbas, unde, de câteva săptămâni, au loc unele din cele mai grele lupte de la începutul invaziei ruse. Artileria şi rachetele Rusiei fac victime şi în rândul civililor, dincolo de linia frontului: două femei au fost ucise lângă Harkov iar un bărbat şi-a pierdut viaţa la Herson. Printre răniţi se numără şi copii. Mai multe state occidentale promit să livreze Ucrainei vehicule blindate de luptă şi chiar tancuri, pentru a-i deschide calea spre victorie. 

de Redactia Observator

la 10.01.2023, 08:55

Vezi și

Oraşele Bahmut şi Soledar sunt în prezent epicentrul luptelor din Donbas. Prin cucerirea lor, Rusia speră să aducă sub control întreaga regiune Doneţk şi nu în ultimul rând minele sale de sare şi gips. Dar confruntările au transformat în ruine cea mai mare parte a celor două oraşe. 

"Ce speră Rusia să cucerească acolo? Totul este complet distrus, aproape nimic nu mai este în viaţă. Iar ei au pierdut mii de oameni; tot pământul din Soledar este acoperit cu cadavrele invadatorilor", transmite Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Ofensiva din Donbas este condusă de mercenarii companiei ruse Wagner, al cărei patron, Evghenii Prigojin, speră că un eventual succes îi va spori influenţa la Kremlin. Prigojin susţine că trupele sale au intrat în oraşul Soledar, unde se dau lupte de stradă. Dar, potrivit ucrainenilor, ştirea este falsă: ruşii au fost respinşi, iar apoi au lansat un nou atac, cu forţe sporite, dar până acum tot fără succes. 

"Bătălia pentru Donbas continuă. Iar, deşi ocupanţii şi-au concentrat acum cele mai mari eforturi la Soledar, rezultatul acestei grele şi îndelungate bătălii va fi eliberarea întregului nostru Donbas", declară Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Pe acelaşi subiect

Pe drumul spre Soledar au dispărut, acum câteva zile, doi voluntari britanici care încercau să-i ajute pe sătenii prinşi între două focuri. Separatiştii din Doneţk promit să ancheteze cazul.  În acest timp, Rusia continuă bombardamentele, aproape la întâmplare, pe toată linia frontului. Într-un sat de lângă Harkov, două femei au murit când un proiectil a lovit piaţa de alimente. Şase persoane, între care un copil, au fost rănite. 

"Acolo nu există instalaţii militare, este doar o localitate civilă, o localitate paşnică. Scopul ocupanţilor ruşi a fost să terorizeze populaţia noastră civilă, paşnică", explică Oleh Sîniehubov.

Occidentul promite noi ajutoare militare

La Oceakov, 15 oameni au fost răniţi şi peste o sută de locuinţe sunt avariate. Iar regiunea Herson a fost bombardată de 77 de ori în 24 de ore. În replică, Occidentul promite noi ajutoare militare. Marea Britanie ia în considerare să trimită Ucrainei tancuri, ceea ce ar fi o premieră în acest război. Decizia ar spori presiunile asupra Germaniei pentru autoriza livrarea de tancuri germane pe care mai multe ţări sunt dispuse să le pună la dispoziţia ucrainenilor. 

Deocamdată, Germania, ca şi Franţa şi Statele Unite, promit să furnizeze noi vehicule blindate de luptă, iar Suedia, tunuri autopropulsate. Pe câmpul de luptă au ajuns deja blindatele turcești de tip Kirpi, dotate cu turele Anubis, produse de industria de apărare din România. Kremlinul susţine că noile armamente nu vor face decât să prelungească războiul şi suferinţele ucrainenilor, fără să afecteze rezultatul conflictului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Lupta pentru Donbas se dă în Bahmut şi Soledar. Occidentul promite noi livrări de blindate şi tancuri