Lupte de stradă împotriva austerităţii la Bruxelles
O manifestaţie împotriva măsurilor de austeritate a prefăcut capitala belgiană în teatru de război. Cei mai furioşi dintre protestatari nu s-au mulţumit doar să scandeze lozinci şi au atacat forţele de ordine
O manifestaţie împotriva măsurilor de austeritate a prefăcut capitala belgiană în teatru de război. EL Cei mai furioşi dintre protestatari nu s-au mulţumit doar să scandeze lozinci şi au atacat forţele de ordine
Peste 50 de poliţişti şi un număr neprecizat de manifestanţi au fost răniţi, iar mai multe vehicule au fost incendiate.
Peste 100.000 de persoane au ieşit în stradă la Bruxelles, pentru a denunţa politica de austeritate. La început, manifestaţia a fost cât se poate de paşnică dar situaţia s-a degradat repede după ce câteva sute de protestatari au atacat poliţiştii cu pietre din pavaj şi bombe fumigene.
Forţele de ordine au ripostat cu sprayuri iritante iar tunurile cu apă au intrat şi ele în acţiune. În atmosfera tot mai fierbinte, câteva maşini au fost răsturnate şi incendiate.
- Regele Spaniei a apărut bronzat, cu urme de ochelari, la un forum din Madrid. Fusese la schi în Formigal
- Atacul cu cuțitul din Amsterdam ar fi avut motivație teroristă. Cine sunt victimele ucraineanului din Doneţk
- Rusia spune că nu poate accepta planul SUA de a soluționa războiul din Ucraina, Trump e convins că Putin va semna...
- Paros şi Mykonos, sub cod roşu de inundaţii. A plouat într-o zi cât pentru o lună. Șuvoaiele au acoperit...
- Al patrulea soldat american dispărut în Lituania a fost găsit mort, la o zi după descoperirea camarazilor săi
Câţiva poliţişti au fost răniţi destul de grav iar colegii lor, hotărâţi să pună capăt violenţelor, au intervenit în forţă, fără a mai face deosebiri între manifestanţii turbulenţi şi cei paşnici. Cel puţin 30 de persoane au fost arestate.
Haosul a cuprins bulevardele din centrul oraşului, mai ales după ce s-au folosit şi gazele lacrimogene. O staţie de metrou a fost închisă iar transportul public de suprafaţă a fost suspendat până la restabilirea ordinii. Organizatorii manifestaţiei au condamnat incidentele pe care le-au pus pe seama unor grupuri anarhiste, cărora li s-au alăturat docherii din Anvers.
Manifestaţia fusese convocată de sindicate pentru a denunţa măsurile adoptate de guvernul federal, format doar de o lună, şi de cel flamand, pentru reducerea deficitului bugetar.
Guvernul a anunţat, între altele, că va creşte vârsta de pensionare, va îngheţa salariile timp de doi ani şi va reduce bugetele sănătăţii şi serviciilor sociale.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰