Macron a cerut Ucrainei "să poarte discuții realiste privind probleme teritoriale"
Președintele francez Emmanuel Macron consideră că Ucraina ar trebui să poarte "discuții realiste" cu privire la problemele teritoriale. Totuşi, europenii vor trebui să "construiască garanţii de securitate" pentru Ucraina, a spus preşedintele francez.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a abordat luni o gamă largă de teme - între care războiul din Ucraina, situaţia apărării europene, conflictele din Orientul Mijlociu şi din Africa şi problemele climatice - la reuniunea anuală a ambasadorilor Franţei, la care şi-a prezentat marile linii de politică externă.
Macron: Ucrainenii vor trebui "să poarte discuţii realiste privind chestiunile teritoriale"
Şeful statului francez a declarat că ucrainenii vor trebui "să poarte discuţii realiste privind chestiunile teritoriale" pentru a găsi o soluţionare a conflictului provocat de invazia rusă din 2022, într-un context nefavorabil Kievului pe teren, relatează AFP.
"Ucrainenii trebuie să poarte discuţii realiste asupra chestiunilor teritoriale şi numai ei le pot purta", a declarat Macron în faţa ambasadorilor francezi reuniţi la Palatul Elysee, într-un moment în care Rusia, care a ocupat aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, îşi sporeşte cuceririle în estul ţării vecine.
- Zeci de oameni sunt blocaţi într-un pub din Marea Britanie de trei zile. Nu pot pleca din cauza zăpezii care a...
- Lovitură majoră dată de Parchetul European: cum a fost dezmembrată o rețea care vindea la negru mașini de lux
- Interdicţia impusă de Biden pe care Trump o va revoca în prima zi de mandat. Problema eolienelor: "Înnebunesc...
- SUA a primit o investiție de 20 de miliarde $ de la un miliardar din Emirate. Unde merg banii: "S-ar putea să dea...
- Trump nu exclude folosirea forţei pentru a obţine controlul Groenlandei și a canalului Panama
Totuşi, europenii vor trebui să "construiască garanţii de securitate" pentru Ucraina, a spus preşedintele francez. "Statele Unite ale Americii trebuie să ne ajute să schimbăm natura situaţiei şi să convingă Rusia să vină la masa negocierilor", a mai subliniat el.
"Noul preşedinte american însuşi ştie că Statele Unite nu au nicio şansă de a câştiga ceva dacă Ucraina pierde" şi o "capitulare a Ucrainei nu poate fi bună pentru europeni şi americani", a apreciat Macron, care a adăugat că "credibilitatea" occidentalilor ar fi "subminată" dacă ei ar accepta să facă vreun "compromis" din cauza "oboselii" provocate de război.
"Nu va exista o soluţie rapidă şi uşoară în Ucraina", a avertizat în continuare Macron, în timp ce războiul pe scară largă declanşat de Rusia în 2022 intră în al patrulea an în februarie.
Apărarea europeană: "Trebuie să ne mişcăm mult mai repede şi mult mai puternic", spune Macron
Europenii trebuie să se mişte "mult mai repede şi mult mai puternic" pentru a-şi consolida industria de apărare în faţa ameninţărilor tot mai mari, a declarat Macron. "Întrebarea este dacă europenii doresc, în următorii 20 de ani, să producă ceea ce va fi necesar pentru securitatea lor sau nu", pentru că, "dacă depindem de baza industrială şi tehnologică americană de apărare, atunci vom avea dileme dure şi dependenţe strategice vinovate", a insistat el.
Trump "ştie că are un aliat solid în Franţa", spune preşedintele francez
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, "ştie că are un aliat solid în Franţa, un aliat pe care nu-l desconsideră", "care crede în Europa" şi are o "ambiţie lucidă" pentru relaţia transatlantică, a mai spus Macron, cu două săptămâni înainte de sosirea la Casa Albă a lui Trump.
"Din 2016 şi până în 2020, Franţa a ştiut să lucreze cu preşedintele Trump", a subliniat şeful statului francez înainte de revenirea republicanului populist. "Dacă decidem să fim slabi şi defetişti, sunt puţine şanse să fim respectaţi de Statele Unite ale Americii sub preşedintele Trump", "de noi depinde să ştim să acceptăm alegerea făcută de poporul american", a adăugat el.
Elon Musk susţine "o nouă internaţională reacţionară", acuză Macron
Preşedintele francez l-a acuzat totodată luni, fără a-i rosti numele, pe şeful platformei X, miliardarul Elon Musk, că sprijină "o nouă internaţională reacţionară" şi că se amestecă în alegeri, în special în Germania. "Acum 10 ani, să ni se fi spus că proprietarul uneia dintre cele mai mari reţele de socializare din lume ar sprijini o nouă internaţională reacţionară şi ar interveni direct în alegeri, inclusiv în Germania? Cine şi-ar fi imaginat asta?", a spus Macron, referindu-se la sprijinul continuu al miliardarului american pentru partidul de extremă dreapta german, Alianţa pentru Germania (AfD).
Iranul, "principala provocare strategică şi de securitate" în Orientul Mijlociu, consideră Macron
Macron a apreciat totodată că Iranul reprezintă "principala provocare strategică şi de securitate" din Orientul Mijlociu şi va fi o problemă prioritară în dialogul pe care îl va angaja cu noua administraţie americană a lui Donald Trump. "Iranul este principala provocare strategică şi de securitate pentru Franţa, europeni, întreaga regiune şi mult dincolo", a insistat Macron. "Accelerarea programului său nuclear ne aduce foarte aproape de punctul de rupere", a adăugat el.
Macron a denunţat, de asemenea, implicarea Teheranului "în războiul Rusiei împotriva Ucrainei", "sprijinul său pentru grupuri periculoase în toate zonele de confruntare din Orientul Mijlociu" sau chiar "încercările sale de a se implanta în Africa". "În acest context, problema iraniană este, fără îndoială, una dintre principalele asupra cărora ne vom reangaja în dialog cu noua administraţie americană", a conchis el.
"Trebuie să privim schimbarea de regim în Siria fără naivitate", îndeamnă Macron
Preşedintele francez a cerut luni "ca schimbarea de regim din Siria să fie privită fără naivitate" şi a promis că nu va abandona luptătorii kurzi aliaţi cu Occidentul în lupta împotriva terorismului. Franţa va sprijini "pe termen lung" tranziţia în favoarea "unei Sirii suverane, libere şi respectuoase faţă de pluralitatea sa etnică, politică şi confesională", a afirmat Macron.
El s-a angajat să rămână "loial" faţă de "luptătorii pentru libertate, precum kurzii", care luptă împotriva terorismului şi în special a organizaţiei jihadiste Stat Islamic. Primele decizii ale lui Ahmad al-Shareh, liderul grupului islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care a condus coaliţia care a cucerit Damascul, sunt analizate îndeaproape.
Şefii diplomaţiei franceze şi germane, Jean-Noel Barrot şi Annalena Baerbock, s-au întâlnit vineri cu noul lider al ţării şi au pledat pentru o tranziţie paşnică şi favorabilă incluziunii. Întâlnirea a fost prima la acest nivel între oficiali ai marilor puteri occidentale şi Ahmad al-Shareh, care a preluat frâiele ţării pe 8 decembrie 2024, după fuga preşedintelui Bashar al-Assad, la putere de mai bine de 20 de ani.
Intervenţii împotriva terorismului în Africa: "Au uitat să spună mulţumesc", deplânge Macron
Franţa a avut "dreptate" să intervină militar în Africa "împotriva terorismului din 2013", dar liderii africani "au uitat să spună mulţumesc", a declarat Macron, apreciind că "niciunul dintre ei nu ar trăi astăzi într-o ţară suverană dacă armata franceză nu ar fi fost desfăşurată". "Nu contează, va veni cu timpul", a continuat ironic preşedintele francez în timpul întâlnirii anuale a ambasadorilor francezi. "Nu, Franţa nu este în declin în Africa, este pur şi simplu lucidă, se reorganizează", a insistat el.
Algeria "se dezonorează" prin reţinerea scriitorului Boualem Sansal, spune Macron
Preşedintele francez a mai apreciat că Algeria "se dezonorează" prin aceea că nu-l eliberează pe scriitorul franco-algerian Boualem Sansal, arestat la mijlocul lunii noiembrie la Alger. "Algeria pe care o iubim atât de mult şi cu care avem în comun atât de mulţi copii şi atât de multe poveşti intră într-o poveste care o dezonorează, împiedicând un bărbat grav bolnav să primească tratament. Nu se ridică la adevărata ei valoare", a atras atenţia Macron.
"Iar noi, cei care iubim poporul algerian şi istoria lui, îndemnăm guvernul lor să-l elibereze pe Boualem Sansal", a adăugat el.
Acord UE-Mercosur: "Nu s-a spus ultimul cuvânt", crede Macron
În ceea ce priveşte încheierea controversatului acord comercial între Uniunea Europeană şi ţările sud-americane din Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay şi Paraguay - n.r.), preşedintele Emmanuel Macron a dat asigurări că "nu s-a spus ultimul cuvânt". ''Nu s-a spus ultimul cuvânt (...) Vom continua să apărăm cu forţă coerenţa angajamentelor noastre'', a insistat el în faţa ambasadorilor francezi adunaţi la Palatul Elysee.
Macron avertizează asupra unui "risc foarte semnificativ" de "regres" al agendei climatice. În fine, Macron a avertizat cu privire la un "risc foarte semnificativ" de "regres" în efortul colectiv de a proteja mediul şi de a lupta împotriva încălzirii globale odată cu întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă.
"(...) Preşedintele Trump ameninţă că se va retrage din aceste acorduri (de mediu - n.r.) şi reia fără inhibiţii producţia masivă de combustibili fosili", a avertizat Macron. "Şi, prin urmare, există un risc foarte semnificativ de regres în agenda noastră în următoarele luni", a apreciat el.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰