Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Majoritatea europenilor sunt de acord cu certificatul verde obligatoriu

Majoritatea populaţiei din Europa este de acord cu adoptatea certificatului verde COVID, arată un sondaj YouGov, efectuat în 26 de țari, dintre care 10 europene. Al patrulea val de Covid determină un număr tot mai mare de țări să impună restricții mai dure persoanelor nevaccinate.

de Redactia Observator

la 01.02.2022 , 19:03

Majoritatea europenilor sunt de acord cu certificatul verde obligatoriu Certificatul verde Covid - Shutterstock

Majoritatea persoanelor din cele 10 țări europene chestionate susțin obligativitatea certificatului verde pentru accesul la evenimente mari. Totodată majoritatea celor chestionaţi se arată mai mult de acord decât împotriva accesului în cafenele, restaurante și săli de sport doar pe baza certificatului verde.  Asta în timp ce sondajul mai relevă că tot mai mulți oameni sunt din ce în ce mai frustrați de măsurile luate de guverne în lupta cu pandemia, dar și de restricțiile anti-Covid, în general, potrivit The Guardian. 

Alertă roșie în Europa din cauza cazurilor de COVID. Situația certificatului verde 

Din cauza numărului record de cazuri, Austria a impus în această săptămână mai întâi o „carantinare a persoanelor nevaccinate”, urmată de un lockdown general – și de decizia de a face vaccinurile obligatorii din luna februarie. Germania a anunțat joi că va restricționa activitățile pentru cei nevaccinați în regiunile cu rate ridicate de spitalizare. Grecia a spus că va interzice de luni accesul persoanelor fără certificat verde în cinematografe, teatre și săli de sport. Cehia și Slovacia au luat măsuri similare, iar Suedia va introduce luna viitoare obligativitatea certificatului verde pentru accesul la evenimentele cu peste 100 de persoane.

Articolul continuă după reclamă

Emmanuel Macron a spus că succesul permisului sanitar în Franța, care oferă dovada vaccinării, trecerii prin boală sau a testului negativ, obligatoriu încă din vară pentru a intra în cafenele, restaurante și cinematografe și a călători cu trenul pe distanță lungă, înseamnă că țara nu a fost pusă în situația de a impune lockdown pentru nevaccinați.  Danemarca, care a abandonat inițial certificatul verde deoarece cazurile au scăzut în aprilie, l-a reintrodus iar luna aceasta. În Marea Britanie, guvernul lui Boris Johnson a respins în mod constant certificatul verde, deși Scoția cere unul pentru intrarea în cluburile de noapte și la evenimentele mari.

Pe acelaşi subiect

Ce arată sondajul YouGov despre certificatul verde

Sondajul YouGov, efectuat pe un eșantion de peste 26.000 de persoane din 26 de țări, a constatat că majoritatea populației chestionate din Europa și din întreaga lume este în favoarea certificatului verde pentru a avea acces la evenimente mari sau pentru a călători în și în afara țării lor.  64% dintre spanioli, britanici și italieni sunt de acord cu certificatul verde obligatoriu pentru a participa la evenimente sportive și concerte, 57% în Franța, 59% în Germania, doar Polonia a coborât la 45%. 

În afara UE, 51% dintre americani și 69% dintre australieni sunt de acord cu certificatul verde pentru accesul la evenimentele mari. Sprijinul a fost mai mic în cazul certificatului verde obligatoriu în transportul public, restaurante, baruri sau cafenele sau sălile de sport.

În toate țările europene chestionate, cu excepția a trei – Danemarca, Ungaria și Polonia –majoritatea s-a declarat în favoarea solicitării certificatului verde pentru accesul în transportul public: 41% în Germania și Marea Britanie, 56% în Italia. Majoritatea celor chestionați din cele 10 țări europene se arată de acord cu certificatul verde obligatoriu pentru a lua masa în restaurant, doar Ungaria și Polonia s-au opus. 41% sunt de acord în Marea Britanie, 50% în Franța, 54% în Germania și 58% în Italia.

S-a înregistrat un nivelul de sprijin similar pentru certificatul verde obligatoriu la intrarea în cafenele, baruri și săli de sport, dar ușor mai scăzut – în general între 30% și 40% în majoritatea țărilor europene – pentru accesul în supermarketuri și magazine de îmbrăcăminte. Dintre cele 26 de țări chestionate, Rusia s-a remarcat prin sprijinul mic în cazul certificatului verde în aproape toate situațiile, cu excepția călătoriilor internaționale.

Comparativ cu anul trecut, mai multe țări au înregistrat o scădere semnificativă a procentului din populație care susține că guvernul lor abordează bine pandemia de COVID: Germania (67% în 2020, 44% în 2021), Danemarca (81%/74%), Italia (58% /48%), Grecia (72%/42%), Ungaria (60%/43%), Polonia (43%/35%) și Australia (79%/52%). Nivelul de aprobare a rămas aproximativ același în Franța (37%/40%) și Marea Britanie (39%/41%), sau în creștere în Africa de Sud (44%/56%) și SUA (34%/39%).

Sondajul a relevat, de asemenea, o frustrare tot mai mare față de ritmul revenirii la viața normală. Mai multe țări au înregistrat o creștere drastică a celor care cred că guvernul lor „acordă o prioritate prea mare limitării răspândirii virusului și nu suficientă pentru a permite vieții obișnuite să funcționeze”. Printre acestea se numără Franța, unde cifra a crescut de la 19% în 2020 la 30% anul acesta, Germania (21%/34%), Italia (17%/25%), Polonia (23%/33%), Australia (13% /27%), SUA (20%/29%), Japonia (12%/24%) și Indonezia (11%/33%).

A crescut și numărul de persoane care consideră că răspunsul guvernului la pandemie a fost prea restrictiv pentru libertățile personale, cum ar fi Franța (23%/39%), Germania (27%/42%), Ungaria (30%/44%), Marea Britanie (13%/25%), Australia (17%/34%) și SUA (29%/36%).

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri externe » Majoritatea europenilor sunt de acord cu certificatul verde obligatoriu