Antena Meniu Search
x

Mark Zuckerberg vrea vindecarea tuturor bolilor: Şeful Facebook i-a mulţumit lui Bill Gates pentru sprijin

Mark Zuckeberg i-a mulţumit lui Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft, pentru sprijinul acordat noului său proiect biomedical, Chan Zuckerberg Initiative, ce vizează vindecarea tuturor bolilor până în anul 2100 şi în care CEO-ul reţelei de socializare Facebook a promis că va investi suma de 3 miliarde de dolari în următorul deceniu.

Mark Zuckeberg i-a mulţumit lui Bill Gates, fondatorul companiei Microsoft, pentru sprijinul acordat noului său proiect biomedical, Chan Zuckerberg Initiative, ce vizează vindecarea tuturor bolilor până în anul 2100 şi în care CEO-ul reţelei de socializare Facebook a promis că va investi suma de 3 miliarde de dolari în următorul deceniu.

”Îi mulţumesc lui Bill Gates pentru faptul că a fost alături de noi, astăzi, în momentul în care am făcut anunţul despre lansarea Chan Zuckerberg Initiative! Activitatea depusă de Bill şi Melinda (soţia lui Bill Gates, n.r.) în eradicarea unor boli precum poliomielita şi malaria reprezintă un motiv puternic pentru a ne simţi optimişti în privinţa faptului că, împreună, vom putea să eradicăm toate bolile în timpul vieţii copiilor noştri”, a scris Mark Zuckerberg, miercuri seară, pe contul său de Facebook.

”Bill, îţi mulţumesc pentru că eşti un model şi un mentor - atât în tehnologie, cât şi în filantropie - şi pentru faptul că ai continuat să ne înveţi de-a lungul anilor atât de multe lucruri”, a adăugat CEO-ul companiei Facebook în acelaşi mesaj.

Mark Zuckerberg şi soţia lui, Priscilla Chan, au promis că vor investi pe parcursul următorului deceniu suma de 3 miliarde de dolari pentru a finanţa programe de cercetări medicale, informează BBC.

Într-o conferinţă de presă organizată miercuri seară la San Francisco, Mark Zuckerberg şi soţia lui au spus că obiectivul suprem al acestei iniţiative este acela de ”a vindeca, a preveni sau a limita toate bolile până la sfârşitul secolului”.

Aceste fonduri vor fi distribuite de Chan Zuckerberg Initiative, un proiect înfiinţat de Mark Zuckerberg şi Priscilla Chan în decembrie 2015.

Liderii companiilor din domeniul tehnologiei îşi îndreaptă tot mai mult atenţia către domeniul sănătăţii.

La începutul acestei săptămâni, reprezentanţii companiei Microsoft au anunţat că vor să ”rezolve” cancerul utilizând instrumente care folosesc programe de inteligenţă artificială.

Programul informatic DeepMind al companiei Google colaborează la rândul său cu o echipă de specialişti de la NHS (National Health Service) pentru a găsi o modalitate de folosire a computerelor cu scopul de a furniza o diagnosticare a bolilor cu un grad mai mare de acurateţe.

IBM şi MIT au anunţat un parteneriat la începutul acestei săptămâni pentru a dezvolta sisteme bazate pe programe de inteligenţă artificială ce vor putea să ajute clinicile să amelioreze serviciile medicale oferite persoanelor vârstnice şi pacienţilor cu dizabilităţi.

Chiar şi în aceste circumstanţe, planul Chan Zuckerberg Initiative reprezintă un proiect foarte ambiţios.

Mark Zuckerberg spune că, în prezent, sume de 50 de ori mai mari sunt cheltuite pentru a trata persoane care sunt deja bolnave decât pe eradicarea bolilor care i-au îmbolnăvit. CEO-ul Facebook consideră că acest aspect trebuie schimbat.

De asemenea, într-un alt mesaj publicat pe contul lui de Facebook, Mark Zuckerberg a subliniat rolul ştiinţei şi tehnologiei în obţinerea progreselor medicale: ”Astăzi, doar patru boli cauzează majoritatea bolilor. Putem să facem progrese asupra fiecăreia dintre cele patru boli, dacă vom dispune de o tehnologie potrivită pentru fiecare dintre ele. De-a lungul istoriei, cele mai mari descoperiri ştiinţifice au fost precedate de inventarea unor noi instrumente care ne-au ajutat să vedem problemele într-un fel nou - aşa cum au fost telescopul, microscopul şi secvenţierea ADN-ului”.

Zuckerberg a subliniat cele trei principii care vor ghida investiţiile pe care familia sa le va face în următorul deceniu: Cooperarea dintre oamenii de ştiinţă şi ingineri; Dezvoltarea unor instrumente şi tehnologii pentru a obţine progrese în cercetările medicale; Dezvoltarea noii sale iniţiative pentru a finanţa mai multe programe ştiinţifice din lumea întreagă.

Priscilla Chan a adăugat că ea şi soţul ei au acceptat să investească 600 de milioane de dolari pentru a crea un nou centru de cercetare, denumit Biohub, care va aduce împreună sub acelaşi acoperiş echipe de ingineri, specialişti în computere, biologi, chimişti şi alţi savanţi inovatori.

Iniţial, Biohub se va concentra pe două proiecte.

Primul se va numi Cell Atlas, ”o hartă” ce descrie diversele tipuri de celule care controlează principale organe din corpul uman.

Cel de-al doilea se numeşte Infectious Disease Initiative, care va încerca să dezvolte noi teste şi vaccinuri, pentru a eradica HIV, Ebola, Zika şi alte virusuri noi sau relativ noi.

Mark Zuckerberg a prezis că până în anul 2100 speranţa medie de viaţă a oamenilor de pe Terra ar putea să depăşească vârsta de 100 de ani.

Însă antreprenorul american consideră că vor trece mai mulţi ani înainte ca iniţiativa lansată de el şi soţia lui să ducă la dezvoltarea unor noi tratamente medicale şi, după aceea, vor trece alţi câţiva ani până ca acele tratamente să poată fi aplicate pe pacienţi umani.

Bill Gates, cofondator al companiei Microsoft - care finanţează propriul proiect din domeniul sănătăţii prin intermediul Bill & Melinda Gates Foundation - a fost prezent la conferinţa de presă de miercuri seară în cadrul căreia Mark Zuckerberg a anunţat noul său proiect.

Bill Gates a spus că Chan Zuckerberg Initiative este un proiect ”foarte îndrăzneţ şi ambiţios” şi că ”lumea are nevoie disperată de ştiinţă”.

Mark Zuckerberg şi Priscilla Chan au anunţat în decembrie 2015, după naşterea fiicei lor, că intenţionează să doneze 99% din acţiunile pe care le deţin în compania Facebook pentru a finanţa o serie de proiecte de caritate.

Obiectivul declarat al Chan Zuckerberg Initiative este acela de a face investiţii pe termen lung în proiecte care stimulează potenţialul uman şi care promovează egalitatea.

Mark Zuckerberg şi soţia lui anunţaseră anterior că vor investiţii în mai multe start-up-uri din domeniul educaţiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Mark Zuckerberg vrea vindecarea tuturor bolilor: Şeful Facebook i-a mulţumit lui Bill Gates pentru sprijin