Medic răpus de infarct, după o tură de zi și alte 12 ore în sala de operație Covid. Muncă până la epuizare în spitalele din Italia
După o tură de zi și alte 12 ore, noaptea, în sala de operație, a mers acasă și a murit în somn, în urma unui infarct. Raffaele Sebastiani, medic chirurg la spitalul din Bari, Italia, avea 61 de ani și a lăsat în urma lui două fiice. Sindicatele din sănătate cer să se facă o anchetă în acest caz și denunță stresul și condițiile grele în care mulți medici lucrează de doi ani încoace, din cauza pandemiei.
"L-am cunoscut, muncea din greu. Într-adevăr, era un profesionist, o persoană bună", a declarat pentru publicația La Stampa un alt medic, tulburat de moartea lui Raffaele Sebastiani.
Medicul lasă în urmă soția și cele două fiice.
"După 24 de ore de gardă și 12 ore în sala de operație... Prin munca sa, cu dăruirea, a onorat halatul alb", spune un alt coleg al medicului chirurg.
Citește și: Băuturi care te ajută să adormi mai ușor. Cum să ai parte de un somn odihnitor
- Papa Francisc condamnă dur violenţa domestică. Suveranul pontif numeşte abuzurile ca fiind o practică "aprope...
- Condiții pentru a schia în Austria sau în Alpii italieni. Cu toate restricţiile şi regulile stricte, stațiunile...
- Italia se înarmează cu noi restricţii în faţa variantei Omicron. Şi cei vaccinaţi sunt în vizorul Guvernului
De ceva vreme, sindicatele medicale din Italia denunță orele istovitoare de muncă din spitale.
"Se întâmplă să lucrezi în tura de noapte și apoi, a doua zi, să mergi în sala de operație. Și acum este considerat ca și cum ar fi normal. Sebastiani făcuse o tură întreagă de 12 ore în sala de operație, pentru că avusese o serie de urgențe. Nu știm exact ce i-a cauzat moartea, dar stresul constant afectează în mod considerabil sănătatea", a declarat Antonio Mazzarella, de la CGIL - Confederația Generală Italiană a Muncii, cel mai mare sindicat italian.
În Italia, situația este dramatică, din cauza lipsei de personal. "În sănătate nu este nevoie de telemedicină, e nevoie de oameni: medici și asistente", mai spun reprezentanții sindicatelor.
Record de noi cazuri de Covid, în Italia
În Italia, vineri, au fost raportate 50.599 cazuri noi de Covid, record de la începutul pandemiei, iar joi, au fost 44.595 de cazuri, cel mai mare număr înregistrat vreodată din 13 noiembrie 2020, când au fost 40.902. Vineri, au fost raportate 141 de decese, în timp joi, au fost 168.
După ce a avut o întâlnire cu miniştrii pe 23 decembrie, premierul italian Mario Draghi ar putea impune celor vaccinaţi obligaţia de a prezenta un test negativ pentru a putea merge în locurile aglomerate, inclusiv discoteci şi stadioane. Ar putea fi necesare şi teste negative pentru a intra în cinematografe şi teatre, pe lângă purtarea măştilor în aer liber.
Italia, unde vaccinarea este deja obligatorie pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii, personalul şcolilor, poliţie şi armată, ar putea extinde obligaţia de vaccinare pentru toţi lucrătorii din ianuarie. Institutul Naţional de Sănătate (ISS) anunța, în urmă cu o săptămână, că varianta Omicron se răspândeşte rapid în Italia, cu noi cazuri identificate în nordul şi sudul ţării.
Italia, prima ţară occidentală care a fost afectată puternic de pandemia de Covid-19 la începutul anului trecut, a înregistrat o creştere a numărului de noi infecţii şi decese în ultimele săptămâni, dar numărul zilnic de cazuri rămâne cu mult sub alte ţări europene, cum ar fi Marea Britanie şi Germania.
La începutul săptămânii trecute, Roma a prelungit starea de urgenţă Covid-19 până la 31 martie şi a decis că toţi vizitatorii din ţările UE trebuie să facă un test înainte de plecare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰