Antena Meniu Search
x

Medici acuzaţi de omor în Italia, după moartea militarului Stefano Paternò la câteva ore după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca

Când alarma cu privire la potențiale efecte secundare, după vaccinarea cu serul AstraZeneca, a oprit vaccinările în Europa, au existat temeri că acest lucru ar afecta încrederea oamenilor în vaccin. În Italia, acțiunile legale împotriva mai multor cadre medicale adaugă şi mai multă neîncredere campaniei de vaccinare.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 24.03.2021, 08:31

La 11 martie, un procuror din orașul sicilian Siracuza a pus sub investigație doi medici și o asistentă pentru posibil omor, în urma morții bruște a unui ofițer de marină, la doar câteva ore după ce fusese vaccinat cu serul AstraZeneca.

Procurorul Gaetano Bono, care anchetează acest caz, a ordonat confiscarea la nivel național a zeci de mii de doze din lotul de vaccin ABV2856. El a declarat pentru Reuters că "este o măsură de precauție", însă decizia a provocat furia cadrelor medicale.

Acum, Italia îşi pune mari speranţe în vaccinarea în masă a populaţiei împotriva COVID-19, după ce a depăşit 105.000 de morţi cauzate de această boală - cel mai mare număr de decese provocate de coronavirus dintr-un stat UE.

Reuters scrie că ţara trece prin cea mai gravă criză economică de la Al Doilea Război Mondial.

Pe acelaşi subiect

Ținta fixată de autorităţile italiene, de a vaccina 60 de milioane de cetăţeni până în luna septembrie a acestui an, pare tot mai greu de atins, după un start eşuat al campaniei de vaccinare, dublat de suspiciunile legate de serul de la AstraZeneca.

La câteva zile după cazul Siracuza, un magistrat din nordul Italiei a ordonat poliției să confiște aproape 400.000 de doze dintr-un lot AstraZeneca, după o altă moarte subită, post-vaccinare.

Acțiunea a fost luată înaintea deciziei mai multor țări europene, inclsiv Germania, Franța și Italia, de a opri utilizarea vaccinului în urma rapoartelor legate de o tulburare rară de coagulare a sângelui la un număr foarte mic de persoane.

Agenţia Europeană a Medicamentului: Vaccinul AstraZeneca este sigur şi eficient

Ulterior, Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat că vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului de formare a cheagurilor de sânge, ceea ce a determinat ca majoritatea guvernelor să reia campania de vaccinare cu AstraZeneca.

Medicii din Italia susțin, însă, că procurorii au sporit neîncrederea oamenilor în vaccin, într-o țară unde mişcările anti-vacciniste sunt oricum puternic înrădăcinate.

Doar 62% dintre italieni au declarat că intenționează să se vaccineze, potrivit unui sondaj al companiei de cercetare britanice Ipsos MORI, publicat în decembrie.

"Cum să te mai aştepţi să vaccinezi milioane în asemenea condiţii? Toţi medicii pe care îi cunosc sunt absolut furioşi din această cauză", a declarat Massimo Galli, şeful secţiei de Boli infecţioase a spitalului Sacco din Milano. 

Asociația Medicală Mondială, care reprezintă medici din 115 țări, a transmis că medicii și asistenții medicali din alte țări europene nu s-au confruntat cu același tip de amenințare legală.

"În orice altă țară din Uniunea Europeană, acest lucru nu ar fi considerat omor. Posibilele efecte secundare ale vaccinării nu ar duce niciodată la urmărirea penală a unui medic", a spus dr. Frank Montgomery, președintele consiliului WMA.

AstraZeneca, gata să coopereze cu anchetatorii

AstraZeneca susține că este gata să coopereze cu anchetatorii și că are încredere în sistemul de justiție. Vaccinul său s-a dovedit eficient în proporție de până la 79%, iar reprezentanții companiei susțin că testele suplimentare nu au dat motive de îngrijorare cu privire la siguranța serului.

Nici medicii şi nici guvernul nu pot face nimic în această privinţă. 

Conform Constituţiei italiene, procurorii sunt complet independenţi şi nu pot fi supuşi presiunilor de niciun fel. În plus, legea îi obligă să ancheteze orice caz în care sunt sesizaţi.

Procurorul italian Gaetano Bono, care anchetează cadrele medicale din Siracuza, a recunoscut că s-a vaccinat şi el în prealabil cu AstraZeneca şi a precizat că nu a avut niciun fel de emoţii, dar că 

"O anchetă trebuie să-şi urmeze cursul, indiferent de ce crede opinia publică", a conchis procurorul Bono, care a precizat că nu se teme de vaccin şi că s-a vaccinat şi el tot cu serul AstraZeneca, la câteva ore după ce a vorbit cu familia ofiţerului de marină decedat.

Militarul Stefano Paternò a murit după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca

Ofițerul de marină Stefano Paterno, în vârstă de 43 de ani, nu avea afecțiuni medicale cunoscute când a fost vaccinat la spitalul militar Augusta, în dimineața zilei de 8 martie, a declarat soția sa pentru televiziunea La7. 

Stefano Paternò avea doar 43 de ani și era într-o stare bună de sănătate

Corriere della Sera

Câteva ore mai târziu a dezvoltat o ușoară febră, care a dispărut până când s-a culcat. În jurul orei 2.00 a avut o criză şi deși o ambulanță a sosit rapid, a murit la scurt timp după aceea.

Ulterior, familia bărbatului a cerut parchetului local să investigheze dacă există o legătură între deces şi vaccinarea cu AstraZeneca.

Procurorul Bono a deschis imediat o anchetă pentru posibilul omor, apoi a citat o asistentă și doi medici ca posibili suspecți. Numele cadrelor medicale nu au fost publicate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Medici acuzaţi de omor în Italia, după moartea militarului Stefano Paternò la câteva ore după ce s-a vaccinat cu AstraZeneca