Antena Meniu Search
x

Mesajul oligarhului rus Vladimir Potanin pentru Putin: Naționalizarea va da Rusia cu 100 de ani în urmă

Confiscarea activelor companiilor care au fugit din Rusia după invadarea Ucrainei ar distruge încrederea investitorilor decenii la rând și ar întoarce Rusia înapoi la zilele revoluției bolșevice din 1917, a spus magnatul rus Vladimir Potanin, potrivit Reuters

de Redactia Observator

la 11.03.2022, 16:24

Mesajul oligarhului rus Vladimir Potanin pentru Putin: Naționalizarea va da Rusia cu 100 de ani în urmă. Nimeni nu va mai avea încredrere în noi
Mesajul oligarhului rus Vladimir Potanin pentru Putin: Naționalizarea va da Rusia cu 100 de ani în urmă. Nimeni nu va mai avea încredrere în noi - Profimedia

Vladimir Potanin este cel mai mare acționar de la Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de paladiu și nichel rafinat. Potanin a declarat că Rusia ar trebui să răspundă cu pragmatism excluderii sale din sectoare întregi ale economiei globale. „Nu ar trebui să „trântim ușa”, ci să ne străduim să păstrăm poziția economică a Rusiei pe acele piețe pe care le-am cultivat atât de mult”, a spus Potanin, președintele Norilsk Nickel, în vârstă de 61 de ani, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Potanin a spus că naţionalizarea companiilor care au părăsit Rusia ar exclude țara de pe lista investitorilor timp de decenii. „Ne-ar duce înapoi cu 100 de ani, am fi ca la 1917 și consecințele - o lipsă globală de încredere în Rusia din partea investitorilor -  le-am simți timp de multe decenii”, a spus Potanin. Pe lângă faptul că este cel mai mare producător mondial de paladiu și nichel, Norilsk Nickel este un producător major de platină și cupru. De asemenea, produce cobalt, rodiu, argint, aur, iridiu, ruteniu, seleniu, telur și sulf.

Premierul Mihail Mișhustin i-a declarat joi președintelui Vladimir Putin că guvernul a propus să pună companiile care au părăsit Rusia în administrație externă. Ce presupune asta nu este încă clar, dar există o dezbatere acerbă în cadrul elitelor ruse despre cât de severă ar trebui să fie reacția Rusiei la sancțiunile occidentale.

Economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la căderea Uniunii Sovietice din 1991, după ce Occidentul a impus sancțiuni grele aproape întregului sistem financiar și corporativ al Rusiei pentru invadarea Ucrainei de către Moscova din 24 februarie.

Putin spune că „operațiunea militară specială” din Ucraina este esențială pentru a asigura securitatea Rusiei, pentru că Statele Unite au împins NATO până la granițele Rusiei și au susținut liderii pro-occidentali de la Kiev. Ucraina spune că luptă pentru existența sa, iar SUA și aliații săi europeni și asiatici au condamnat invazia rusă. China a cerut calm.

Aproape 300 de companii globale au părăsit piața rusă din cauza invaziei ruse a Ucrainei. Lista completă a fost realizată de Universitatea Yale și poate fi consultată AICI.  Băncile americane Goldman Sachs şi JPMorgan Chase au anunţat joi că îşi vor restrânge afacerile din Rusia, devenind primele mari bănci americane care vor ieşi de pe piaţa rusească după invadarea Ucrainei, o decizie care pune presiune şi asupra rivalilor să facă acelaşi lucru. Grupul bancar Deutsche Bank a anunţat că nu se va retrage complet din Rusia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Mesajul oligarhului rus Vladimir Potanin pentru Putin: Naționalizarea va da Rusia cu 100 de ani în urmă