Antena Meniu Search
x

Video Mesajul transmis de Volodimir Zelenski jurnalistei din Rusia care a criticat, în direct, la TV, invazia din Ucraina

Numărul jurnaliştilor ucişi în bombardamentele din Ucraina a crescut în ultimele 24 de ore la 5. Un cameraman al televiziunii americane Fox News şi o ziaristă ucraineană au fost ucişi pe front. Şi în Rusia o angajată a celui mai urmărit post naţional de televiziune şi-a riscat libertatea. Într-un gest incredibil de curaj, ea a afişat în direct o pancartă cu mesajul "Nu, Războiului!"

de Redactia Observator

la 15.03.2022, 19:47

Vezi și

Sunt imaginile care au făcut înconjurul lumii. Sub privirile înmărmurite ale angajaţilor, Marina Ovsiannikova, editor al televiziunii de stat Rusia 1, a transmis în direct un mesaj anti-război, din spatele prezentatoarei care transmitea știrile oficiale de la Kremlin. Timp de trei secunde, până la difuzarea de urgenţă a unui material înregistrat, milioane de oameni au văzut mesajul scris în rusă şi engleză pe pancartă: "Opriți războiul, nu credeți propaganda. Vă mint chiar aici". Jurnalista şi-a explicat gestul prin intermediul unui clip postat online.

Reacţia preşedintelui Dumei de Stat

"Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o crimă şi Rusia este agresorul. Responsabil de această agresiune este Vladimir Putin. În ultimii ani am lucrat pentru Channel One şi, din nefericire, am promovat propaganda Kremlinului şi îmi este foarte ruşine de asta", a fost mesajul Marinei Ovsiannikova. Ziarista de 44 de ani cu tată ucrainean şi mamă rusoaică, are doi copii şi riscă potrivit noii legi a "ştirilor false" să stea 15 ani după gratii. "Cei care au minţit sau au făcut declaraţii prin care au discreditat forţele armate vor avea de suferit pedepse grave", a declarat Vyacheslav Volodin, preşedinte Duma Rusească.

După protest, jurnalista a fost reţinută şi anchetată toată noaptea. "Vreau să le mulţumesc tuturor pentru susţinere - prietenilor, colegilor. Sunt zile extrem de complicate în viaţa mea. Nu am dormit două zile. Mai mult de 14 de ore a durat interogarotoriul. Nu m-au lăsat să vorbesc cu rudele. Nu mi-au oferit niciun ajutor juridic. Am fost într-o situaţie destul de grea", a declarat Marina Ovsyannikova.

Pe acelaşi subiect

Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru Marina Ovsyannikova

Gestul curajos al femeii a strâns numeros sprijin în mediul online, dar şi de la Kiev. "Sunt recunoscător acelor ruşi care fac tot posibilul să transmită mai departe adevărul. Vreau să îi mulţumesc personal acelei femei care a intrat în studiol televiziunii Channel One cu o pancartă împotriva războiului", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

Moscova în schimb a catalogat gestul drept un act de huliganism iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a adăugat că postul de televiziune este un pilon al ştirilor obiective. Mai mulţi jurnalişti au fost arestaţi după participarea la protestele anti-război din Rusia, iar televiziunile anti-Kremlin au fost nevoite să se închidă rând pe rând din cauza noii legislaţii. O moderatoare TV, Lilia Gildeeva, a fugit din ţară după care a trimis demisia pe adresa redacţiei. În Ucraina, războiul se dovedeşte la fel de periculos pentru presă ca şi pentru militari.

Un cameraman al televiziunii americane Fox News a murit, iar colegul său a fost grav rănit în urma unui bombardamnet rus. A fost internat la terapie intensivă după ce ambele picioare i-au fost fracturate de şrapnel. "Corespondentul nostru Benjamin Hall a fost rănit în timp ce investiga ceva la periferia oraşului Kiev", a fost anunţul făcut de Fox News. În urma aceluiaşi atac şi-ar fi pierdut viaţa şi o jurnalistă din Ucraina. Nu este singurul jurnalist american care a fost omorât în Ucraina. Pe 13 martie, Brent Renaud, ziarist şi regizor premiat la Emmy, a fost ucis în urma unui atac rusesc din Irpin. Alţi doi colegi au fost răniţi. În total, cinci jurnalişti au murit de la început războiului şi mai mulţi au fost răniţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Mesajul transmis de Volodimir Zelenski jurnalistei din Rusia care a criticat, în direct, la TV, invazia din Ucraina