"Miliardarul Gucci Master", condamnat la 11 ani de închisoare în SUA. Cum a devenit unul dintre cei mai mari escroci din lume
Hushpuppi, influencer cu aproape 3 milioane de urmăritori pe Instagram, a fost condamnat la mai bine de 11 ani de închisoare în SUA pentru implicarea într-un sindicat internațional de fraudă, relatează BBC. "Miliardarul Gucci Master" va avea de plătit şi peste 1.700.000 de dolari, sumă ce reprezintă banii furaţi de la victime.
Hushpuppi, pe numele lui real Ramon Abbas, și-a etalat stilul de viață extravagant pe pagina sa de Instagram, care a avut 2,8 milioane de urmăritori până să fie dezactivată.
Judecătorul din Los Angeles i-a ordonat să plătească 1.732.841 de dolari, pentru ca cele două victime ale fraudei să-şi recupereze banii.
Abbas își va ispăși pedeapsa de 135 de luni într-o închisoare federală.
A pledat vinovat pentru spălare de bani
- Influenceriţă desfigurată după o intervenţie estetică la buze. "Risca să nu mai poată respira"
- Copilul unei influenceriţe din România, filmat la volanul unei maşini. Reacţia tinerei: "Este o maşină automată"
- O influenceriță de 18 ani din Rusia ar putea fi condamnată la șase ani de închisoare, după ce a folosit prea...
Anul trecut a pledat vinovat pentru spălare de bani.
Abbas a recunoscut că a încercat să fure mai mult de 1,1 milioane de dolari de la cineva care dorea să finanțeze o nouă școală pentru copii în Qatar, potrivit documentelor judecătorești din California.
Escrocul și-a păcălit victima să furnizeze fonduri pentru școală „jucând rolul oficialilor unei bănci și creând un site web fals”, potrivit unei declarații a procurorului american în exercițiu, Tracy Wilkinson, pe site-ul web al Departamentului de Justiție al SUA. Se presupune că au fost implicați și alți suspecți.
Abbas a recunoscut, de asemenea, „mai multe alte scheme de compromis cibernetice și de afaceri prin e-mail care au cauzat în mod cumulativ pierderi de peste 24 de milioane de dolari”, a spus Departamentul de Justiție al SUA.
„Ramon Abbas... a vizat atât victime din America, cât și internaționale, devenind unul dintre cei mai prolifici spălatori de bani din lume”, a declarat luni Don Alway, directorul adjunct responsabil al Biroului FBI din Los Angeles, într-un document judiciar.
„Abbas și-a folosit platformele de socializare... pentru a câștiga notorietate și pentru a se lăuda cu bogăția imensă pe care a dobândit-o prin efectuarea de escrocherii de compromis prin e-mailuri de afaceri, furturi de bănci online și alte fraude cibernetice care au distrus financiar zeci de victime și au oferit asistență regimului nord-coreean".
Abbas și-a cerut scuze pentru crimele sale judecătorului Otis D Wright într-o notă scrisă de mână, spunând că își va folosi fondurile personale pentru a-și plăti victimele. El a mai spus că a câștigat doar 300.000 de dolari din crima pentru care a fost judecat.
Stilul de viață luxos al lui Abbas a luat sfârșit brusc în 2020, când a fost arestat în timp ce locuia în Dubai.
Contul său de Instagram, pe care avea postăr cu mașini scumpe și îmbrăcăminte de designer, era departe de începuturile sale umile în viaţă.
Copilăria lui Hushpuppi
Cei care l-au cunoscut pe Abbas în copilărie au spus pentru BBC că tatăl său era șofer de taxi și mama lui vânzătoare în piaţă, dar pe măsură ce a crescut, a dezvoltat o slăbiciune pentru a arunca cu banii. "Era generos. Obișnuia să cumpere bere pentru toți cei din jur", a spus un șofer local pe nume Seye.
Potrivit lui Seye, el și-a început stilul de viață fraudulos ca un „băiat Yahoo”, care, în Nigeria, se referă la bărbați care comit fraude amoroase furând identitățile altor persoane din mediul online și escrocându-și partenerii.
În 2019, una dintre schemele de fraudă ale lui Abbas, care devenise o chestiune mondială, a aruncat insula europeană Malta în haos, deoarece sistemele de plată s-au închis după ce Abbas a încercat să spele 13 milioane de euro, furați de hackerii coreeni de la Banca Malteză din Valletta în 2019.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰