Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Misterele necropolei vechi de 2.000 de ani, conţinând 12 schelete, descoperită la Petra: "Este de importanţă internaţională"

Arheologii au descoperit o necropolă veche de 2.000 de ani ce conţine 12 schelete, sub "Trezoreria" vechiului oraş Petra, în Iordania, transmite Live Science.

de Redactia Observator

la 18.10.2024 , 18:20

Petra Iordania Misterele necropolei vechi de 2.000 de ani, conţinând 12 schelete, descoperită la Petra: "Este de importanţă internaţională" - Profimedia Images (arhivă)

În arabă "Trezoreria" este cunoscută drept "Al-Khazneh" (vistieria faraonului). Scopul exact pentru care a fost folosită aşa-numita "Trezorerie" nu este cunoscut, dar unii arheologi sunt de părere că ar fi putut fi un mausoleu pentru regele nabateean Aretas al IV-lea Philopatris. Cinefilii îşi pot aminti locaţia din celebrul film de aventuri "Indiana Jones and the Last Crusade" (1989) pentru că respectivul mausoleu a fost filmat drept locul în care se afla Sfântul Graal - cupa din care Iisus a băut la Cina cea de Taină.

În timpul săpăturilor arheologii au descoperit fragmente de ceramică. Unul dintre schelete ţinea un vas din ceramică asemănător unui potir, conform unui comunicat al Universităţii scoţiene St. Andrews.

Sedimentele şi materialele găsite în necropolă indică faptul că aceste înmormântări s-au produs între jumătatea secolului I î.Hr şi începutul secolului II d.Hr., conform unei analize coodonate de Tim Kinnaird, cercetător la Şcoala de Ştiinţe ale Pământului şi de Mediu din cadrul Universităţii St Andrews.

Articolul continuă după reclamă

Deocamdată nu se ştie cine au fost cei 12 oameni îngropaţi acolo, iar arheologii continuă cercetările. Mormântul a fost descoperit în timpul lucrărilor de teledetecţie efectuate de Richard Bates, geofizician la Universitatea St Andrews.

Pe acelaşi subiect

"Descoperirea este de importanţă internaţională pentru că doar foarte puţine morminte complete din perioada regatului Nabateean au fost recuperate la Petra până acum", susţine Richard Bates într-un comunicat. "Mormintele, bunurile din ele şi rămăşiţele omeneşti pot oferi noi date care să completeze ceea ce ştim despre cum a fost ridicat oraşul Petra şi cine erau nabateenii", a mai adăugat el.

Regatul Nabateean a cunoscut apogeul în partea de sud a Iordaniei în urmă cu aproximativ 2.000 de ani

Rutele caravanelor treceau prin acest regat iar Petra a devenit un oraş important cu o arhitectură unică. Romanii au preluat controlul asupra acestui regat în cursul secolului II d.Hr., iar Petra a intrat în declin la scurt timp după aceea.

Necropola nou descoperită este probabil mai veche decât "Trezoreria" şi ar putea contribui la datarea acesteia, risipind controversele cu privire la vârsta sa, conform lui Laurent Tholbecq, profesor de arheologie la Centrul de Cercetare a Patrimoniului din cadrul Free University din Bruxelles, care nu a participat la descoperire.

"Datarea lui Al-Khazneh, care este de mult timp subiect de controverse şi care este acum plasată în primul sfert al secolului I d.Hr. va fi stabilită prin analiza artefactelor descoperite în acest mormânt", a explicat Tholbecq pentru Live Science. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
IPS Teodosie ne îndeamnă să nu ascultăm de medic în perioadele de post. Sunteţi de acord cu noua sa declaraţie?
Observator » Ştiri externe » Misterele necropolei vechi de 2.000 de ani, conţinând 12 schelete, descoperită la Petra: "Este de importanţă internaţională"