Antena Meniu Search
x

Moartea Reginei Elisabeta a II-a. Ce se va întâmpla astăzi

Regina Elisabeta a II-a, cel mai faimos monarh din lume, a murit joi, la vârsta de 96 de ani, la reşedinţa sa scoţiană, Castelul Balmoral, deschizând o nouă eră pentru coroana britanică, căreia şi-a dedicat întreaga viaţă. Fiul ei, Prințul Charles, va prelua tronul Regatului Unit și va deveni Regele Charles al III-lea. Majestatea Sa şi Camilla, acum regina consoartă, au rămas joi seară la Balmoral, dar vor călători vineri la Londra, unde noul rege va avea o audienţă cu noul premier, Liz Truss. 

de Redactia Observator

la 09.09.2022, 08:43

Regele Charles al III-lea
Moartea Reginei Elisabeta a II-a. Ce se va întâmpla astăzi - Profimedia

Moartea suveranei, a cărei stare de sănătate se deteriorase în ultimul an, a provocat o emoţie imensă în Marea Britanie şi în întreaga lume. Fiul şi moştenitorul ei a urcat pe tron la vârsta de 73 de ani cu numele de Charles al III-lea.

''Regina a murit liniştită la Balmoral în această după-amiază. Regele şi regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară şi se vor întoarce mâine (vineri n.e.) la Londra'', a precizat Palatul Buckingham într-un scurt comunicat. Marţi, ea tocmai îşi numise cel de-al 15-lea prim-ministru, Liz Truss, ocazie a unei ultime fotografii, în care apare zâmbind şi sprijinindu-se într-un baston.

Confirmarea planurilor de înmormântare

Charles urmează să se întâlnească cu Earl Marshal (ducele de Norfolk), care se ocupă de înmormântarea Reginei, pentru a aproba programul pentru zilele următoare.

Pe acelaşi subiect

Doliu naţional

Guvernul va confirma durata doliului naţional, care este probabil să fie de aproximativ 12 zile, de acum până a doua zi după înmormântarea Reginei. De asemenea, miniştrii vor anunţa că ziua înmormântării va fi zi liberă legală.

Doliu de la curte

Charles va decide durata doliului regal pentru membrii familiei regale. Se preconizează că va dura o lună. Drapelele Union Jack-urile din clădirile regale vor fi arborate în bernă.

Clopotele vor bate la Westminster Abbey, la Catedrala Sf. Paul şi la Castelul Windsor. Bisericile sunt îndemnate să bată clopotele în toată Anglia la prânz.

Vor fi trase 96 de focuri de armă– pentru fiecare an al vieţii Reginei –în Hyde Park şi în alte locuri.

Discursul televizat al lui Charles

Regele va avea o alocţiune televizată către naţiune, pe care urmează să o preînregistreze, la începutul serii. El va aduce un omagiu Reginei şi îşi va reafirma datoria faţă de serviciul său ca nou suveran.

Slujba la Catedrala Sf. Paul

Prim-ministrul şi alţi demnitari sunt aşteptaţi să participe la o slujbă publică de comemorare la St Paul’s din centrul Londrei.

De-a lungul domniei sale de 70 de ani, cea mai lungă din istoria Marii Britanii, Regina Elisabeta a II-a şi-a îndeplinit rolul cu un simţ al datoriei de nezdruncinat. În timpul crizelor din regatul său şi ale regalităţii, ea a reuşit să păstreze sprijinul masiv al poporului britanic, care a venit cu zecile de mii de oameni să o vadă pentru câteva minute la balconul Palatului Buckingham, în iunie, cu ocazia jubileului de platină, o celebrare de adio a celor 70 de ani de domnie. În Marea Britanie urmează 10 zile de ceremonii închinate celui mai longeviv monarh al ţării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Moartea Reginei Elisabeta a II-a. Ce se va întâmpla astăzi