Antena Meniu Search
x

Moartea unui băieţel de trei ani din China a declanşat un val de indignare faţă de politica "zero-Covid" a ţării. Tatăl copilului a povestit tragedia

Moartea unui băiețel de trei ani, în urma unei scurgeri suspecte de gaz într-un complex rezidențial din nord-vestul Chinei, a declanșat un nou val de indignare față de măsurile "zero-Covid", adoptate de autorităţi, transmite CNN.

de Iris Duţescu

la 04.11.2022, 09:20

Muncitorii Covid care asigură blocarea unei zone din China
Numeroase zone din China sunt închise, ca parte din strategia "zero-Covid" a ţării - Shutterstock

O postare distribuită miercuri pe reţeaua de socializare a tatălui, despre moartea fiului său, a strâns multe reacţii de furie şi tristeţe, hashtag-urile legate de tragedie strângând sute de milioane de vizualizări în ziua următoare pe Weibo, platforma similară Twitter a Chinei.

„Cei trei ani de pandemie au fost întreaga lui viață”, scria un utilizator într-un comentariu . Tragedia a generat din ce în ce mai multe reacţii împotriva politicii necruțătoare de zero-Covid a Chinei, care continuă să îngreuneze viața de zi cu zi a oamenilor, prin carantine și testare în masă.

Numeroasele cazuri similare au implicat persoane care au murit după ce li s-a refuzat accesul prompt la asistență medicală de urgență în timpul blocajelor – în ciuda insistenței oficialilor chinezi, inclusiv a liderului Xi Jinping, că politicile țării privind Covid "pun oamenii și vieţile lor pe primul loc”.

Multe zone din oraşul Lanzhou, inclusiv cartierul în care locuiește familia băiatului, au fost închise de la începutul lunii octombrie. Tatăl a spus că soția și copilul lui s-au îmbolnăvit marți în jurul prânzului, dând semne de otrăvire cu gaz. Starea mamei s-a îmbunătățit după ce a primit primul ajutor de la bărbat, dar băiatul a intrat în comă, potrivit postării de pe rețeaua de socializare.

Pe acelaşi subiect

Autorităţile locale au negat acuzaţiile

Tatăl a spus că a încercat să cheme atât o ambulanță, cât și poliția, dar nu a reuşit să iasă din complex. Mai apoi, el a mers să ceară ajutor de la muncitorii Covid, dar a fost respins și nu a putut părăsi cartierul. Bărbatului i s-a spus să caute ajutor de la oficialii din comunitatea sa sau să continue să cheme o ambulanță.

Bărbatul a spus că muncitorii i-au cerut să le arate un rezultat negativ al testului Covid, dar nu a putut face acest lucru, deoarece nu au fost efectuate teste în complex în ultimele 10 zile. În cele din urmă, tatăl disperat și-a dus fiul în afara complexului, unde un alt om a chemat un taxi pentru a-i duce la spital. Cu toate acestea, ei au ajuns la spital prea târziu, iar medicii nu au reușit să salveze băiatul. "Copilul meu ar fi putut fi salvat dacă ar fi fost dus mai devreme la spital", a scris bărbatul. 

Tatăl a scris în postarea sa că poliția a apărut târziu, abia după ce fiul său a fost dus la spital. Totuşi, Poliția Locală a declarat că s-a grăbit imediat la fața locului și a ajutat cu trimiterea a două persoane la spital, la 14 minute după apelul de urgenţă. Potrivit declaraţiei autorităţilor, copilul a murit din cauza otrăvirii cu monoxid de carbon și mama lui a rămas în spital într-o stare stabilă.

Moartea băiatului a stârnit furia locuitorilor din zonă, care au ieşit în stradă pentru a cere un răspuns din partea autorităţilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Moartea unui băieţel de trei ani din China a declanşat un val de indignare faţă de politica "zero-Covid" a ţării. Tatăl copilului a povestit tragedia