Antena Meniu Search
x

Momentul în care un depozit de muniţie sare în aer în Crimeea: ore în şir de explozii masive. Ruşii acuză că ucrainenii au atacat cu rachete

Război în Ucraina. Peste 2.000 de locuitori au fost evacuați din patru sate de lângă Starii Krim din Crimeea, asta după ce un depozit de muniţie din apropiere a fost distrus de un incendiu urmat de o serie de explozii secundare. În plus, oficialii administraţiei ruse ar fi închis şi o porţiune a autostrăzii care străbate porţiunea sudică a peninsulei. Aceştia nu au explicat de ce au luat aceste măsuri dar, după cum indică o serie de informaţii care nu au fost verificate în mod independent, ar putea fi vorba trei atacuri ucrainene, relatează BBC.

de Adrian Popovici

la 19.07.2023, 16:09

Vezi și

Incendiul de la depozitul de muniții din regiunea Kirov, Crimeea, a dus la închiderea unei secţiuni de aproximativ 12 km a autostrăzii Tavrida care leagă orașele Simferopol și Sevastopol de podul Kerci.

Serghei Aksionov, şeful administraţiei ruse din Crimeea, a declarat că au fost trimişi anchetatori pentru a afla cauza incendiului de la depozitul de muniţie şi că nimeni nu ar fi fost rănit. De asemenea, tot el a subliniat faptul că patru sate, care adăpostesc aproximativ 2.200 de persoane, aflate pe raza regiunii Kirov, au fost evacuate.

Ruşii acuză că ucrainenii au atacat cu rachete depozitul de muniţie din Crimeea

Rybar, un influent canal de Telegram, condus de un fost ataşat de presă al Ministerului rus al Apărării, susţine că depozitul din Crimeea a fost lovit de forţele ucrainene, fie cu rachete ucrainene Hrim-2, sau, cel mai probabil, cu rachetele de croazieră Storm Shadow / SCALP, produse de britanici / francezi.

Pe acelaşi subiect

"Astăzi, la ora 04.30, formațiunile ucrainene au atacat un depozit de muniții la sud de aerodromul din regiunea Kirov, din Crimeea. Un incendiu a izbucnit la fața locului, iar oamenii din satele din jur sunt mutați temporar. (Un alt cont de telegram) scrie că pentru atac a fost folosit sistemul de rachete Hrim-2. Această variantă este posibilă, dar în acest caz trebuie să ne amintim că aceste atacuri s-au oprit în urmă cu câteva luni. Eficienţa lor nu s-a dovedit a fi atât de ridicată.

În ultimele raiduri cu rachete, Forțele Armate ale Ucrainei au folosit rachete adaptate din sistemul de apărare aeriană S-200. Dar de regulă acestea sunt doborâte. Potrivit unor informaţii, în acest atac ar fi putut fi folosite rachetele de croazieră Storm Shadow / SCALP. Chiar dacă unitățile noastre de apărare aeriană se adaptează la ele, armele produse de britanici şi francezi sunt încă periculoase datorită caracteristicilor lor.

Această versiune nu se potrivește cu utilizarea a trei rachete simultan pentru un singur depozit, dar poate fi posibil pentru o lovitură de siguranță ( în cazul în care una dintre ele ar fi doborâtă de apărarea aeriană). Dacă acest lucru este confirmat, atunci aceasta ar fi prima utilizare a rachetelor de croazieră cu rază lungă de acțiune în peninsula Crimeea" a scris pe telegram Rybar.

Vladimir Putin a fost informat despre incident

Vladimir Putin a fost informat despre incident, transmite Kremlinul. Exploziile acestea au coincis cu un atac cu rachete și drone rusești, care au vizat Odesa. Infrastructura critică și instalațiile militare de acolo au fost atacate de mai multe valuri de rachete de croazieră și drone care au fost lansate din Marea Neagră, Crimeea şi sudul Rusiei.

Deși 37 de rachete și drone rusești au fost doborâte, unele dintre acestea au trecut de apărarea ucraineană. Oficialii din Odesa au declarat că mai multe persoane au fost rănite și că mai multe apartamente au fost avariate. Un terminal de cereale și combustibil din port a fost lovit alături de două depozite.

"Am coborât de la etaj, era zgomot și plin de fum afară, oamenii intrau în panică, unii plângeau, cioburile de sticlă erau împrăștiate peste tot. Era imposibil să rămâi în zonă", explică un locuitor din Odessa jurnaliştilor occidentali.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a vizat în mod deliberat spaţiile utilizate pentru exportul cerealelor din Ucraina. "Fiecare rachetă rusă este o lovitură nu numai pentru Ucraina, ci pentru toți cei din lume care își doresc o viață normală și sigură", a comentat acesta pe reţelele sociale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Momentul în care un depozit de muniţie sare în aer în Crimeea: ore în şir de explozii masive. Ruşii acuză că ucrainenii au atacat cu rachete