Antena Meniu Search
x

Femeia care nu s-a vindecat de COVID nici după 6 luni. ​„Am simțit că sunt într-un film de groază”

O femeie infectată cu coronavirus se luptă cu simptomele bolii de mai bine de șase luni și a ținut un jurnal ilustrat cu toate stările prin care a trecut.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 02.09.2020, 10:43

Femeia care nu s-a vindecat de COVID nici după 6 luni
Femeia care nu s-a vindecat de COVID nici după 6 luni - Profimedia Images/ imagine ilustrativă
  • Monique Jackson spune că în primele două săptămâni de boală a avut simptome ușoare, asemănătoare cu cele ale unei prietene, și ea infectată cu coronavirus.
  • Timp de șase luni, tânăra a ținut un jurnal ilustrat cu toate simptomele date de infecția cu coronavirus.

Monique Jackson crede că s-a îmbolnăvit de Covid-19 la începutul pandemiei, însă nu a putut fi testată atunci pentru că simptomele pe care le avea erau minore. Acum, după aproape șase luni, tânăra din Marea Britanie încă nu se simte bine, scrie BBC.

Monique s-a îmbolnăvit în martie și la început părea că are o formă ușoară de boală, dar simptomele nu au dispărut niciodată. Luni mai târziu, tânăra încă se luptă să înțeleagă ce se întâmplă cu corpul ei.

Monique spune despre ea că este o fire extrovertită, hiperactivă. În vremuri normale, practică boxul thailandez și jiu-jitsu și face până 20 de kilometri pe zi cu bicicleta.

Dar ultimele luni i-au schimbat profund viața. „Nu sunt o persoană leneșă”, spune ea, deși sunt zile în care reușește doar să coboare niște scări.

În timp ce corpul ei refuză să coopereze, Monique se ține ocupată prin postările de pe Instagram, unde ține un jurnal ilustrat al simptomelor pe care le are.

O preocupă motivul care a făcut-o pe ea să resimtă boala în acest fel. Monique s-a îmbolnăvit în același timp cu o prietenă, după ce au făcut împreună o călătorie cu trenul. La început, simptomele lor erau similare, dar apoi nu au mai avut nimic în comun.

În primele două săptămâni se simțea ca și cum ar fi avut gripă și era atât de obosită încât abia se ridica din pat. Deși în Londra era încă frig, îi era extrem de cald și mai mereu ținea o pungă cu gheață la cap pentru a se răcori. Nu avea de unde să își cumpere termometru așa că, spune ea, nu știe dacă avea sau nu temperatură.

În a doua săptămână de boală nu a mai putut să respire și a ajuns la urgențe. „Mi-au spus că cel mai probabil am făcut un atac de panică”, a povestit ea.

Nu a testată atunci pentru că, în acea perioadă, în Marea Britanie erau testate doar persoanele în stare gravă. Confirmarea diagnosticului a venit mai târziu.

Monique spune că a încercat să se trateze cu remedii naturale. Mânca usturoi și ardei iute și i se părea ciudat că nu le simte gustul. Și era extrem de obosită. „Nu aveam energie să trimit mesaje la mai mult de două persoane pe zi”, spune ea.

După două săptămâni, unele simptome au dispărut, însă altele și-au făcut simțită prezența. "Simțeam niște înțepături în piept. Și înțepăturile s-au transformat în ceea ce se simțea ca un fel de foc", spune ea. ”Am crezut că fac infarct".

Extrem de anxioasă din cauza știrilor negative cu bolnavii de coronavirus, Monique povestește că pentru o bună perioadă de timp s-a rupt de rețelele sociale. La un moment dat a devenit paranoică și a început să creadă că persoanele de culoare sunt mult mai vulnerabile în fața bolii, iar asta i-a alimentat anxietatea.

„Am simțit că sunt într-un film de groază, în care toate persoanele de culoare mor”, spune Monique, care este mulatră.

Apoi a început să o supere gâtul și să aibă o senzație ciudată în urechi. La scurt timp după aceea, mâinile i s-au învinețit și a avut erupții ciudate pe tot corpul.

Într-o noapte, în timp ce vorbea cu prietena ei la telefon, a simțit că partea dreaptă a feței i-a căzut. S-a dus direct la oglindă, dar fața ei nu avea nimic. S-a speriat atunci că a făcut un accident vascular cerebral, dar medicii nu au găsit niciun semn.

Cert este că după 6 luni Monique încă se luptă cu boala și încă este în căutarea unui tratament. Este însă în izolare, dar de când ține jurnalul pe Instagram se simte mai „conectată decât oricând”.

Abia după nouă săptămâni de boală Monique a reușit să-și facă testul pentru coronavirus. 

Colegii ei de apartament au conceput un sistem pentru a evita contactul în casă - fiecare avea câte o zonă pe frigider pe care o foloseau pentru a-l deschide. Apoi mergeau în camerele lor să mănânce singuri.

După patru luni de boală, Monique s-a mutat într-un alt apartament, însă simptomele tot nu au dispărut. Recent, un test făcut la o clinică pentru a vedea dacă are anticorpi la coronavirus a ieșit negativ. 

O mulțime de oameni îmi spun: Monique, vei putea să mergi din nou cu bicicleta și vei putea boxa și vei putea veni la mine acasă când te vei simți mai bine. Dar pe mine nu mă ajută foarte tare acest lucru. A trebuit să ajung să accept ce se întâmplă cu corpul meu”, spune ea.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Femeia care nu s-a vindecat de COVID nici după 6 luni. ​„Am simțit că sunt într-un film de groază”