Antena Meniu Search
x

Mor atât de mulți oameni de Covid-19 în China, încât un crematoriu permite doar între 5 și 10 minute de reculegere

Casele funerare din anumite zone din China sunt atât de aglomerate în aceste zile, încât s-a ajuns la situații extreme: o facilitate le permite rudelor îndoliate între 5 și 10 minute de reculegere, din cauza numărului ridicat de persoane decedate. Cererea este atât de mare, încât durerea familiilor îndoliate a dat naștere la o adevărată economie subterană, transmite Bloomberg.

de Redactia Observator

la 04.01.2023, 12:53

spitale pline în China, din cauza creșterii numărului de cazuri de COVID-19
Mor atât de mulți oameni de Covid-19 în China, încât un crematoriu permite doar între 5 și 10 minute de reculegere - Profimedia Images

Trupul neînsuflețit al unei femei în vârstă a stat nu mai puțin de cinci zile într-o casă funerară din Shanghai, până când, în cele din urmă, o mașină a pompelor funebre a venit și a preluat-o. Familia se consolează, în mod cinic, cu starea vremii. "Avem noroc că e iarnă", a declarat o rudă apropiată, la Casa Funerară Longhua din metropolă. Cei dragi și-au luat rămas bun lângă alți 300 de străini îndoliați, toți cu mască, semn că restricțiile dure din China sunt respectate, în ciuda protestelor din ultima lună. Deși femeia nu a murit din cauza Covid-19, explozia cazurilor coincide cu o perioadă în care crematoriile sunt arhipline, iar un loc liber se găsește cu greu.

Potrivit Bloomberg, în weekend crematoriul Longhua a primit nu mai puțin de 500 de trupuri neînsuflețite, de cinci ori mai mult decât volumul normal. Ritmul este atât de intens, încât la o casă funerară familiilor li s-au permis între 5 și 10 minute de reculegere, într-o cameră plină cu cadavre sigilate în saci galbeni. Totul pare a se desfășura ca pe o linie de asamblare: familiile îndoilate vin și pleacă, lăsate fără decența și sobrietatea ce caracterizează de obicei înmormântările din China.

Covid-19 în China. Crematoriile și casele funerare, la capacitate maximă

"Tot sistemul este paralizat acum", a declarat un angajat al unui crematoriu din Shanghai. Iar scene similare se petrec în case funerare din toată China, unde un număr nesfârșit de familii și angajați extenuați dezvăluie adevărata presiune pe care Covid-19 o pune pe a doua cea mai mare economie a lumii. Administrația Xi Jinping a recunoscut în mod oficial doar câteva zeci de decese cauzate de SARS-CoV-2, de când au fost abandonate politicile strice "zero Covid", însă tări din întreaga lume resimt pericolul și au început să ceară teste călătorilor veniți din China, o atitudine pe care Beijingul o consideră inacceptabilă.

Deși nimeni nu știe numărul real al deceselor, este clar că firmele de pompe funebre din marile orașe lucrează deja la capacitate maximă, iar unii experți se tem că ce e mai rău va urma. Airfinity Ltd. - o firmă din Londra care face analize în domeniul sănătății pe baze statistice - estimează că China ar putea avea până la 25.000 de decese pe zi la final de ianuarie, de la aproximativ 9.000 în prezent.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Mor atât de mulți oameni de Covid-19 în China, încât un crematoriu permite doar între 5 și 10 minute de reculegere