Antena Meniu Search
x

Video Muntele Everest a „crescut” cu aproape un metru, după ce China și Nepal şi-au rezolvat disputa pe măsurătoare

Cel mai înalt munte din lume a devenit mai mare cu aproape un metru. Înălţimea oficială a Vârfului Everest este acum de 8.848,86 metri. Noua înălţime a fost determinată după ce China și Nepal şi-au rezolvat disputa privind dimensiunile muntelui.

de Redactia Observator

la 09.12.2020, 17:59

Vezi și
  • China considera Vârful Everest cu 4 metri mai jos decât statul vecin.
  • După ani de contraziceri, ţările au prezentat rezultatul final ca pe o valoare medie între măsurătorile făcute de China și Nepal.

Până acum ţările raportau măsurători diferite. 

China considera Vârful Everest cu 4 metri mai jos decât statul vecin. Discrepanţa se datora faptului că măsurătorile Chinei se raportau la roca de pe Vârful Everest şi NU luau în calcul stratul de gheaţă şi de zăpadă.

După ani de contraziceri, ţările au prezentat rezultatul final ca pe o valoare medie între măsurătorile făcute de China și Nepal.

Cum au ajuns cele două ţări la o înţelegere cu privire la Everest

Oficiali din Ministerul nepalez de Externe şi din departamentul de supraveghere au spus că topografii din ambele ţări s-au coordonat pentru a fi de acord cu noua înălţime, scrie News.ro.

Înţelegerea de a anunţa împreună noua masurătoare a celui mai înalt munte de pe Pământ a fost decisă în timpul vizitei de anul trecut a preşedintelui chinez Xi Jinping în capitala nepaleză, Kathmandu.

Topografii chinezi au calculat după ce au efectuat o măsurătoare a muntelui în 2005. În 2012, oficiali din guvernul nepalez declarau pentru BBC că se află sub presiunea Chinei de a accepta înălţimea muntelui şi, astfel, au decis să facă propria măsurătoare, „pentru a clarifica lucrurile definitiv”.

Înălţime de 8.848 de metri pe care Nepalul a folosit-o pentru Everest a fost determinată de Survey of India în 1954, iar recent ţara a făcut prima dată măsurători. Patru topografi nepalezi au petrecut doi ani antrenându-se pentru misiune, înainte de a ajunge în vârf.

Everestul, cu o vechime de aproximativ 60 de milioane de ani, format prin coliziunea plăcilor tectonice Indiană şi Eurasiatică, creşte cu circa jumătate de metru la o sută de ani. Vârful este reprezentat de o calotă de zăpadă pe care au loc, în picioare, şase persoane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Muntele Everest a „crescut” cu aproape un metru, după ce China și Nepal şi-au rezolvat disputa pe măsurătoare