Antena Meniu Search
x

Curs valutar

NATO: "Rusia trebuie să renunțe la retorica nucleară". Stoltenberg vrea ca în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia să fie trimise noi grupuri de luptă

Secretarul general al NATO vrea ca în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia să fie trimise noi grupuri de luptă: "Vom avea în total opt astfel de grupuri pe tot flancul estic". O decizie în acest sens va fi luată mâine, anunţă Jens Stoltenberg, care spune că organizaţia nord-atlantică nu va trimite trupe în Ucraina, însă Rusia trebuie să renunţe la retorica nucleară.

de Redactia Observator

la 23.03.2022 , 16:00

Jens Stoltenberg - Profimedia

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a susținut o conferință de presă, înaintea reuniunii extraordinare de mâine a liderilor organizaţiei nord-atlantice, de la Bruxelles. Stoltenberg a anunţat că în cadrul summit-ului urmează să fie luate mai multe "decizii cu efecte pe termen lung pentru consolidarea defensivei NATO, inclusiv prin înființarea unor noi grupuri de luptă".

Un astfel de grup de luptă este deja desfășurat în România, sub comandă franceză. Aceste grupuri includ prezență militară permanentă, gata de luptă, formată din trupe din mai multe țări. Stoltenberg a precizat că Ucraina va fi ajutată să facă față împotriva armelor biologice, nucleare și în domeniul cibernetic".

Răspunsul NATO la invadarea Ucrainei

Articolul continuă după reclamă

NATO şi aliaţii au răspuns la criza generată de invazia rusă în Ucraina cu sprijin puternic pentru Kiev și aplicarea unor sancţiuni fără precedent Rusiei. "Avem în Europa 100.000 de soldați și 40.000 de soldați sub comanda directă a NATO. Sunt susținuți cu cinci grupuri de portavioane în Marea Nordului și Marea Mediterană", spune Stoltenberg. 

Pe acelaşi subiect

Noi grupuri de luptă pentru consolidarea a flancului estic

"Mâine vom lua alte decizii. Mă aștept ca liderii să fie de acord să consolidăm postura NATO în flancul de est, la sol, pe mare și în aer. Primul pas este trimiterea a patru noi grupuri de luptă NATO în Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia. Vom avea în total opt grupuri de luptă pe tot flancul estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră", anunţă secretarul general al NATO.

"Ucraina are dreptul la autoapărare, sub Carta ONU. Noi ajutăm Ucraina să-și apere acest drept. Încă din 2014 am ajutat Ucraina să se antreneze și să își întărească aceste capacități militare. În ultimele luni, le-am dat arme, sisteme de apărare antitanc și antiavioane, drone, sprijin financiar. Mâine mă aștept ca Aliații să acorde sprijin suplimentar, inclusiv pentru apărarea împotriva armelor biologice, nucleare și în domeniul cibernetic", mai spune Stoltenberg.

NATO nu va trimite trupe în Ucraina

Şeful NATO spune că alianţa nu va trimite trupe în Ucraina: "Noi avem o responsabilitate să ne asigurăm că războiul nu va depăși granițele Ucrainei și ca acest conflict să nu devină unul NATO-Rusia". 

"Mă aștept că vom fi de acord să intensificăm sprijinul pentru alți parteneri care ar putea fi vizați de Rusia, cum ar fi Bosnia sau Georgia", a mai spus Jens Stoltenberg.

Război Rusia - Ucraina, ziua 28

Războiul din Ucraina a intrat în a 28-a zi. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile cu Rusia sunt în desfășurare.

Între timp, guvernul francez a specificat că nu există un acord de încetare a focului, după ce președintele Emmanuel Macron a vorbit separat cu omologii săi din Rusia și Ucraina, notează CNN.

În tot acest timp, președintele american Joe Biden plănuiește să aplice noi sancțiuni Rusiei. Se așteaptă ca anunţul să fie făcut joi, când va călători la Bruxelles pentru discuții cu liderii NATO și G7.

Tensiunile au atins un nou punct critic, după ce purtătorul de cuvânt al lui Putin a refuzat să excludă utilizarea armelor nucleare într-un interviu acordat marți pentru CNN, spunând că vor fi folosite doar în cazul unei ''amenințări existențiale'' la adresa Rusiei.

Rusia a lansat 1.100 de rachete, de la începutul războiului în Ucraina, estimează Pentagonul. În teren nu sunt multe schimbări de la o zi la alta. Trupele din zona capitalei încă sunt la aproximativ 15 kilometri dinspre nord-vest și aproximativ 30 dinspre est.

La Mariupol, ruşii au continuat să atace intens cu focuri de artilerie, dar şi cu lovituri de la mare distanţă. Oficialii americani spun că apărarea ucraineană a reuşit, în ultimele zile, să recâştige teren în unele zone de conflict

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » NATO: "Rusia trebuie să renunțe la retorica nucleară". Stoltenberg vrea ca în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia să fie trimise noi grupuri de luptă