“Ne chinuim să ne încălzim casele, mai trebuie să plătim și pentru parada voastră”. Reacția regelui Charles, după ce a fost apostrofat de un britanic
“În timp ce noi ne chinuim să ne încălzim casele, mai trebuie să plătim și pentru parada voastră”. Nu toți britanicii, care stau la coadă pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei Elisabeta, au avut cuvinte de laudă la adresa noului monarh. Un bărbat l-a apostrofat pe Charles în legătură cu costurile funeraliilor de stat. Regele l-a privit, apoi s-a întors în direcția opusă și a continuat să salute publicul.
În timpul vizitei sale în Cardiff, regele Charles a fost luat la rost de un localnic privind costurile funeraliilor de stat ale reginei Elisabeta a II-a în contextul crizei energetice.
Bărbatul l-a apostrofat, afirmând că “ în timp ne chinuim să ne încălzim casele, mai trebuie să plătim și pentru parada voastră”. Regele l-a privit preț de câteva secunde, apoi s-a întors fără să-i adreseze vreun cuvânt și a continuat să salute mulțimea sosită pentru a-i aduce un oamgiu reginei.
AFP observă că regele Charles al III-lea se confruntă cu probleme considerabile. În Scoţia există o puternică mişcare de independenţă; în Irlanda de Nord, persistă tensiunile între comunitatea protestantă unionistă, pro-britanică, şi republicanii irlandezi catolici. El a făcut cu demnitate primii paşi ca suveran, cu excepţia câtorva gesturi publice de iritare comentate intens pe internet, însă rămâne de văzut în ce măsură va fi capabil să îşi asume îndatoririle îndeplinite până acum de mama sa imperturbabilă în faţa crizelor istorice, potrivit Agerpres.
- Casa Regală a României participă la funerariile Elisabetei a II-a. Principesa Margareta se va întâlni cu regele...
- Regina Elisabeta a II-a a schimbat reguli şi tradiţii de secole: a născut prin cezariană, a jucat în reclame şi...
- Joe Biden a ajuns la Londra pentru funerariile reginei Elisabeta a II-a. Ce alți lideri mondiali sunt așteptați
Unii consideră că, la 73 de ani, Charles are doar un rol de tranziţie către domnia viitoare a fiului său, William, care este foarte popular. Regele este văzut însă şi ca un promotor al modernizării, dornic să reducă anvergura monarhiei. El va trebui să gestioneze pe viitor şi crizele din familia regală.
Funeraliile de stat se vor desfășura pe 19 septembrie
La o săptămână de la moartea reginei, emoţia publicului se manifestă în continuare. Ca şi săptămâna trecută, la Edinburgh, zeci de mii de oameni vin să îşi prezinte ultimele omagii la Londra. Unii au stat mai mult de opt ore la coada care se întinde pe câţiva kilometri, înainte de a ajunge lângă sicriul din plumb şi lemn de stejar, acoperit cu drapelul regal, deasupra căruia este aşezată coroana.
Luni dimineaţa, aşteptarea va lua sfârşit, iar Elisabeta a II-a va fi condusă pe ultimul drum, către Westminster, unde vor avea loc funeraliile de stat - primele de la moartea lui Winston Churchill, premierul decedat în 1965, care şi-a asigurat locul în istorie conducându-i pe britanici în timpul celui de-al doilea război mondial.
Vor participa circa 2000 de invitaţi - şefi de stat şi de guvern, nobili din întreaga lume şi personaje necunoscute marelui public, decorate pentru activităţile lor. Regina va fi înhumată în capela Saint George, lângă tatăl ei, regele George al VI-lea, şi soţul ei, prinţul Philip, decedat anul trecut.
În capitala britanică sunt aşteptaţi milioane de oameni. Funeraliile secolului au fost pregătite în detaliu timp de 20 de ani, dar efortul logistic şi de securitate este imens. Regatul Unit se va opri timp de o zi, înainte de a reveni la realitatea crizei economice şi sociale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰