Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Nepalul a redeschis siturile istorice răvășite de cutremurul din 25 aprilie

Nepalul a redeschis oficial luni siturile istorice ale orașului Kathmandu, în ciuda problemelor de securitate, la șapte săptămâni de la cutremurul de 7,8 grade din 25 aprilie care a distrus parțial patrimoniul său cultural

de Redactia Observator

la 15.06.2015 , 15:23

Nepalul a redeschis oficial luni siturile istorice ale orașului Kathmandu, în ciuda problemelor de securitate, la șapte săptămâni de la cutremurul de 7,8 grade din 25 aprilie care a distrus parțial patrimoniul său cultural

Cântecele și dansurile tradiționale au adus o notă de veselie în timpul ceremoniei oficiale din "Piața Durbar" din Bhaktapur, în apropiere de capitală, un loc cu numeroase în temple hinduse, unde se află Palatul Regal și statui, dintre care o parte au fost foarte deteriorate.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 grade care a zguduit Nepalul la 25 aprilie a ucis peste 8.700 de persoane și a lovit puternic în cele trei palate regale antice înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Articolul continuă după reclamă

"Nepalul este sigur, nu vă faceți griji, aceasta este mesajul nostru de astăzi", a declarat pentru AFP directorul general al Departamentului de Arheologie din cadrul Ministerului Turismului, Bhesh Narayan Dahal, citat de AFP. El consideră că această redeschidere nu este prematură și anticipează că următorul vârf de sezon turistic, dintre septembrie și noiembrie, va fi momentul oportun pentru sosirea turiștilor. "Dacă ei simt că Nepalul este sigur, vor veni", a spus demnitarul citat.

Nepalul este încă zguduit de zi cu zi de replici ale cutremurului din 25 aprilie, grinzi și moloz de la clădirile avariate fiind vizibile încă în locurile cu mare valoare culturală. La Kathmandu, pietonii trec printr-un pasaj îngust printre monumente pe care sunt tencuite semne de avertizare privind pericolul din zonă, relatează agenția AFP.

PUBLICITATEUNESCO și-a exprimat îngrijorarea față de această redeschidere anticipată, spunând ca aceste situri istorice sunt "încă într-o stare precară".

"Exista încă un risc de prăbușire a clădirilor. În Piața Durbar din Kathmandu, o întreagă fațadă amenință să se prăbușească, nu putem avea oameni care trec chiar pe sub aceasta", a spus pentru AFP, Christian Manhart, director al UNESCO în Nepal.

De asemenea, el a subliniat necesitatea de a consolida securitatea siturilor pentru a preveni furtul de opere de artă valoroase.

Nepalul depinde în mare măsură de turism și de un think-tank cu sediul în capitală — 'Nepal Economic Forum' — după cutremurul din 25 aprilie 80% din rezervările hoteliere fiind anulate, mai scrie AFP.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Inflaţia a scăzut în luna septembrie. Simțiți ieftinirile la buzunar?
Observator » Ştiri externe » Nepalul a redeschis siturile istorice răvășite de cutremurul din 25 aprilie